Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Zsinórban másodszor vesz remek rajtot a trófeaátokkal sújtott együttes, de vajon többre megy vele az idén?

Wojciechowski Patricia

Publikálva 17/10/2021 - 11:05 GMT+2

A Bayer Leverkusen a tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is remekül kezdett a német bajnokságban. Hét forduló után ugyanannyi ponttal állt a tabella második helyén, mint a listavezető Bayern München. A hétvégén a bajorok elleni rangadón üzenhetnek, mennyire kell komolyan venni a gyógyszertáriakat.

Bayer Leverkusen

Fotó: SID

A Bayer Leverkusen fantasztikusan kezdte az idényt, tíz meccsen mindössze egyetlen alkalommal kaptak ki, mióta Gerardo Seoane átvette a csapat irányítását.

Tavaly a 13. fordulóban úgy rendeztek Bayer Leverkusen-Bayern München mérkőzést, hogy a Leverkusen egy ponttal a rekordbajnok előtt állt, és vezette a Bundesligát. Robert Lewandowski hosszabbításban szerzett góljával a Bayern idegenben megnyerte a találkozót, majd később zsinórban kilencedik alkalommal is behúzták a bajnokságot. A Leverkusen a jól sikerült bajnoki rajt után szép lassan visszaesett, majd jött egy komolyabb hullámvölgy, mikor alig nyert mérkőzést az együttes, mindez a vezetőedző, Peter Bosz állásába került. A Bayer végül csak a hatodik helyen zárt, hiába állt sokáig nagyon jól, a szezon felénél még harmadik helyen, végül lecsúsztak a Bajnokok Ligája-indulást érő pozíciókról.
Idén ismételten úgy kerül sor a Bayern és a Bayer összecsapására, hogy a két együttes a tabella élén állt a forduló előtt, ugyan még nagyon a szezon elején járunk, ennek ellenére elmond valamit, hogy a Leverkusen zsinórban másodszor kezd ennyire erősen.
A Leverkusen sosem nyerte még meg a Bundesligát, s 1993 óta más sorozatban sem sikerült trófeát begyűjtenie, noha döntőkig, elődöntőkig eljutott. Németországban rá is ragasztották a Vizekusen gúnynevet a csapatra, utalva arra, hogy 93 óta másodiknál előrébb semmilyen ligában nem végzett a klub. Ettől a jelzőtől a játékosoktól kezdve a stábtagokon és a szurkolókon át mindenki szabadulna. Nem tűnik túl valószínűnek, hogy idén szakadna meg a sorozat, a jó kezdés ellenére is óriási meglepetésnek kellene történnie ahhoz, hogy a Leverkusen a szezon végén bajnoki címet ünnepelhessen, a dobogós helyezés és a BL-indulás azonban nem tűnik irreálisnak.
A Leverkusen új edzővel, Gerardo Seoane irányításával vágott neki a 2021/22-es idénynek, azóta 10 mérkőzésből egy döntetlen és egy vereség mellett nyolc győzelmet hozott el az együttes. Egyetlen vereségük is teljesen vállalható, a Borussia Dortmund elleni fordulatos 3:4-re végződő adok-kapokból jött ki rosszabbul a Leverkusen. Seoane a Young Boystól érkezett, ahol remek munkát végzett, háromszor vezette bajnoki címig, és a BL-főtáblára is felvitte az együttest. Megvan benne a bajnoki mentalitás, és ugyan a Bundesliga jelentősebb szintlépés a svájci bajnoksághoz képest, úgy tűnik, Seoane taktikai érzéke egyelőre a német bajnokságban is kifizetődik.
picture

Gerardo Seoane

Fotó: SID

A Leverkusen korábban német válogatottba is beférő védője, Jonathan Tah külön kiemelte, mennyi mindent hozott Seoane a csapatba, és a Leverkusen valóban egy dinamikus, sikerre éhes, komplett együttesként funkcionál jelen pillanatban. Hatékonyan használják ki lehetőségeiket, minden poszton kiegyensúlyozott a keret (ez az okos nyári igazolásoknak is köszönhető), és több variációval is képesek felállni egy-egy mérkőzésre. Mindezt úgy, hogy többségében fiatal játékosok kapják a főszerepet.
Tah szerint a Leverkusen sokat tanult az elmúlt évekből, mikor nem egyszer maradt el a várakozásoktól a többre hivatott csapat, vagy ideiglenesen jól ment nekik, de aztán komolyabb hullámvölgybe keveredtek. „Mégha a játékosaink még fiatalabbak is, csapatként felnőttebbek lettünk”- mondta el Tah.
picture

Leverkusen und Jonathan Tah setzen Zusammenarbeit fort

Fotó: SID

A Leverkusen csapatként jól működik együtt, és támadósora is kifejezetten jó formában kezdte a szezont. Az évek óta helyét kereső, majd az idei Eb-n már remeklő, és azóta is jól focizó Patrick Schick mellett Moussa Diaby is jól teljesít, és az európai foci egyik legnagyobb tehetsége, a 18 évesen hihetetlen hatékonysággal dolgozó Florian Wirtz is nagyon sokat hozzátesz a Leverkusen jó rajtjához. Wirtz kapta a szeptember hónap legjobb Bundesliga-játékosa díjat, nem véletlenül, hiszen egészen döbbenetes, hogy ilyen fiatalon a Bundesliga egyik legjobb mutatójával rendelkezik a helyzetkihasználást illetően.
picture

Seone glaubt an eine große Wirtz-Zukunft

Fotó: SID

A Bayer Leverkusen a folyamatos nagy nevű távozók, mint például Kai Havertz, Kevin Volland, vagy Leon Bailey, ellenére minden évben viszonylag erős kerettel vág neki a bajnokságnak, és általában akadnak is olyan periódusaik, mikor úgy tűnik, ez most tényleg az ő idényük lehet. Valahol azonban mindig elakadt a folyamat az elmúlt években, vagy egy komolyabb hullámvölgy, vagy a kettős terhelés nem bírása lassította le őket, de a győztes mentalitás mindig hiányzott a Leverkusenből.
Seoane ezt a mentalitást hozhatja meg a klubnak, és ha a bajnoki rajt lendülete hosszabbtávon is kitart náluk, a Leverkusen a Bundesliga dobogójára is felférhet idén. A Bayern elleni hétvégi rangadó mindenképp jó irányjelző lesz az együttes számára, a Dortmund elleni korábbi meccsük azért rávilágított, hogy egy nagyobb csapat ellen akadhatnak gondok a védelemben, mindenesetre egyelőre pozitív képet mutat a Leverkusen.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés