Jamal Musiala: szélső, középpályás, vagy csak szimplán Thomas Müller utódja?

Amikor Jamal Musiala 2019 nyarán elhagyta a Chelsea akadémiáját, abban a reményben tette, hogy a Bayern Münchenben felgyorsíthatja a fejlődését. Ez enyhén szólva sikerült neki.
Több mint két évvel később a 18 éves játékos már több 2271 percet játszott a Bayern első csapatában, 20 gólt és asszisztot jegyzett - ez 113 percenként egy találatot jelent.
Bundesliga
Ő még csak most 16 - új korrekordere van a Bayern Münchennek
09/01/2022 13:04
Miért van akkora izgalom a fiatal német válogatott középpályás körül, aki Angliában játszott ifjúsági futballistaként, és pontosan mit tud nyújtani?
Ennek eklatáns példáját mutatta a Barcelona elleni Bajnokok Ligája-mérkőzést végigjátszotta, ő lőtte csapata harmadik gólját. Majd a Mainz elleni Bundesliga-meccsen a 2-1-es bajor sikert jelentő második találat fűződött a nevéhez.
Hansi Flick német válogatottjában és a Bayernnél Julian Nagelsmann irányítása alatt Musiala alapvetően szélsőként játszott - mindkét szélen - egy 4-2-3-1-es felállásban.

Jamal Musiala

Fotó: Getty Images

Míg sok szélső inkább befelé sodródik és alkot, mint Jadon Sancho, vagy a hátvédek legyőzésére törekszik, mint Bukayo Saka, addig Musiala remekül egyensúlyoz e két stílus között.
De talán a legnagyobb erőssége a labdával való bánásmód és irányítás a szűk helyeken, ezt a képességét még egy neuro-atlétikai szakemberrel, Steffen Tepellel is csiszoltatta, aki azt mondta: "Musiala úgy játszik, mintha mágnes lenne a lábán".
Amikor a balszélről érkezik, a kreativitás csúcspontját mutatja meg, különösen a német válogatottban. Ráadásul még gólveszélyes is, mivel remekül tudja a jobb lábfejével bepörgetni a labdát, ami egy újabb fegyvert ad neki, amikor a balszélről vág befelé.
A Bayern középpályásainak sérülésválsága vezetett ahhoz, hogy az akkor 17 éves Musiala 2020 vége felé először került be az első csapatba.
Mivel a Chelsea akadémiáján csatárként került a középpályára, majd visszatért a 10-es posztra, a középpálya sosem volt Musiala kedvenc pozíciója, mégis gyorsan alkalmazkodott.

Musiala és Müller

Fotó: AFP

Ezek között volt egy RB Leipzig elleni élvonalbeli összecsapás, valamint egy Diego Simeone Atlético Madridja elleni Bajnokok Ligája-csoportmeccs, ahol a közös téma Musiala védekezési fegyelme volt, a két meccsen 16 párharcából 11-et megnyert.
Támadásban is képes volt érvényesülni, egy távoli találatot szerzett a Lipcse ellen, és képes volt kicselezni az Atlético tapasztalt középpályását, Saul Niguezt és Kokét, akik nehezen tudták felvenni a vonalak közötti mozgását.
Az Atlético ellen mindössze 76 perc alatt három labdaszerzést hajtott végre - a Bayernben a második legtöbbet a mérkőzésen -, és Simeone agresszív labdakihozataláról híres megközelítésével szemben is helytállt, 92%-os passzpontosságával biztonságot mutatott a labdabirtoklásban.
Musiala azóta mutatja ezt a sokoldalúságot, amióta a Bayern 4-2-3-1-es alakzatában 10-es poszton játszik, sőt az elmúlt hetekben Nagelsmann felvetette, hogy Musiala akár védekező középpályásként is bevethető lenne a hatos poszton.
"Jamal esetében utólag bosszant, hogy nem teszteltem őt hatosként. Ezt korábban kellett volna megtennem. Bízom benne, hogy meg tudja csinálni." - mondta ennek kapcsán a Bayern-főnök. Mivel Musiala számos szerepkörben képes kitűnni, a kérdés továbbra is az, hogy melyik poszt lesz az övé a jövőben?

Julian Nagelsmann és Jamal Musiala

Fotó: Getty Images

A Bayern a szélső posztokon elég jól el van látva minőségi játékosokkal, Nagelsmann a balszélre Leroy Sanét állította vissza alapembernek. Az ex-Manchester City-szélső 19 gólt és asszisztot szerzett kezdőként 19 Bayern-meccsen ebben a szezonban, míg Serge Gnabry és Kingsley Coman a jobbszélső posztján rotálódott.
Sane, Gnabry és Coman 25, 26 és 25 évesek, így valószínűleg a bajor klubnál töltik majd a csúcséveiket. Ez azt jelentheti, hogy Musiala legvalószínűbb terepe, hogy a Bayern kezdőjátékosa legyen, a középpályás szerepkörben lesz.
Thomas Müller már 32 éves, és bár a teljesítménye nem csökkent, sőt, a kora miatt szükség van egy utódlási tervre a 10-es poszton, és a SportBild szerint a Bayern Musialát tekinti Müller természetes utódjának.
De éppen Müller árnyaltabb, labda nélküli feladatai azok, amelyeket Musialának, a támadótehetséghez kell hoznia. Müller képessége, hogy érzékelje a letámadást kiváltó eseményeket cselekedjen, fenomenális, és Musiala minden bizonnyal rendelkezik az atletikussággal a szerephez, de meg kell tanulnia Müller intelligenciáját a presszingelési akciók időzítésében.

Jamal Musiala olyan klasszistól is tanulhat, mint Robert Lewandowski

Fotó: Getty Images

Biztató, hogy maga Müller is utalt Musiala munkamoráljára: "Az a sajátossága, hogy a tehetsége mellett nagyszerű jelleme is van. Szorgalmas, magabiztos és nem húzza fel az orrát."
Musiala ebben a szezonban már nehezebben jutott játékidőhöz, de miután harmadik lett a 2021-es Golden Boy-versenyben - a rangos címet Európa öt legjobb európai bajnokságának legjobb 21 éves vagy annál fiatalabb játékosának ítélik oda -, a Barca és a Mainz ellen is megkapta lehetőséget, hogy megcsillogtassa tudását.
via

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. .
Labdarúgás
Amikor az utolsó darab puzzle is a helyére kerül: edzők, akikkel nagyot húztak a klubok
17/12/2021 11:03
UEFA Bajnokok Ligája
Thomas Müller a kedvenc ellenfelének, a Barcelonának fejelte az 50. gólját a BL-ben
09/12/2021 11:00