Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ő határozhatja meg a Bayern München sikerkorszakát, a következő kapitányként is

Takács Márton

Frissítve 25/08/2021 - 14:11 GMT+2

Miután aláírta új, 2025-ig szóló szerződéshosszabbítását a Bayern Münchennel, Joshua Kimmich jó úton halad afelé, hogy a bajor klub következő csapatkapitánya legyen és egyben legendájává váljon.

A középpálya ura, Joshua Kimmich

Fotó: AFP

Egy napon osztozhat elődjei, a többi Bayern-legenda státuszában.

A 26 éves középpályás hosszú távra elkötelezte magát a német rekordbajnokhoz, és számos olyan lehetőséget tartogat számára a következő négy szezon, amelynek során Joshua Kimmich a jelek szerint a Bayern és Németország egyik legnagyobb játékosaként betonozhatja be a hírnevét.
"Joshua az elkövetkezendő években az FC Bayern vezető játékosaként fogja kibontakoztatni hatalmas kvalitásait, és történelmet írhat" - mondta a klub sportigazgatója, Hasan Salihamidžić a hosszabbítás bejelentésekor.
"Felismerte, hogy milyen értékes hosszú távon játszani egy klubnál, hogy képes alakítani a dolgokat, és hogy részese lehet a nagy sikereknek és egy nagy korszaknak. Tudja, hogy a Bayernnél lehetősége van arra, hogy minden ambiciózus célját megvalósítsa" - tette hozzá az új vezérigazgató, Oliver Kahn, aki a legtöbb szurkoló és szakértő gondolatát visszhangozta - akik közül néhányan már nem sokkal 2015-ös átigazolása után vezetői posztra jelölték ki a rottweilit
Az egyetlen furcsaság abban, hogy Kimmich Münchenben debütált a profik között, hogy valójában nem a Bayern mezét viselte. A 19 éves Kimmich 2014. augusztus 10-én lépett először pályára az Allianz Arénában. Kimmich 3-0-s győzelemhez segítette az RB Leipziget a Bayern akkori otthonának másik bérlője, az 1860 München ellen.
Alig öt hónappal a müncheni kiruccanás után bejelentették, hogy Kimmich a következő nyártól az Allianz Aréna állandó lakója lesz. A Bundesliga 2-ben 27 alkalommal lépett pályára a Leipzig színeiben, mielőtt elérte volna a végzetét, hiszen München volt az a hely, ahol nemcsak a profi karrierje kezdődött, hanem ahol Kimmich a történelemkönyvekbe is beírta magát.
"Ő az a játékos, akit [az akkori sportigazgató] Matthias Sammer és [az akkori vezetőedző] Pep Guardiola igazán akar" - állt a Bayern akkori közleményében, amelyben megerősítették Kimmich szerződtetését. Érthető tehát, hogy hamarosan debütált a Bundesligában, ismét az Allianz Arénában, 2015. szeptember 12-én, az Augsburg elleni 2-1-es győzelem alkalmával, alig több mint egy évvel azután, hogy először lépett pályára a gyepen, ahol mára minden egyes fűszállal találkozott.
Kimmich pályafutásának újabb szimbolikus pillanata volt, hogy azon a müncheni napon Philipp Lahm helyett lépett pályára csereként. Csere több értelemben is, hiszen később nagyon szorosan a korábbi német csapatkapitány nyomdokaiba lépett úgy szakmailag, mint emberileg. Ráadásul az is hasonló kettejük párhuzamos pályafutásában, hogy mindketten jobbhátvédként kezdték, majd a középpálya urai lettek.
picture

Kimmich és Lahm 2016-ban

Fotó: AFP

Ugyanilyen szimbolikus volt az is, hogy Kimmich azt a debütáló Bayern-szezonját egy Bundesliga- és Német Kupa-duplával zárta, hiszen a trófeák mára rendszeressé váltak a pályafutásában. "Mindenképpen az a célom, hogy egy korszakot határozzak meg a Bayern Münchennel" - mondta Kimmich 2020 januárjában. "A legnagyobb cél a Bajnokok Ligája megnyerése". Nem kellett sokat várnia, hogy ezt a célt teljesítse, hiszen nyolc hónappal később a Paris Saint-Germain elleni 1-0-s győzelemmel Kimmich és a Bayern az európai futball csúcsára jutott.
Kimmich neve a Bayernével együtt úgy kerülne be a történelemkönyvekbe, mint egy hatszoros győztes: a Bundesliga, a DFB-kupa és a Bajnokok Ligája után az UEFA Szuperkupa, a német Szuperkupa és a FIFA Klubvilágbajnokság következett a látványos, trófeákkal teli 2020-as évben.
További trófeák és címek elkerülhetetlenül következnek majd Kimmich számára, aki 2025-ig meghosszabbította szerződését a rekordbajnokkal, és határozottan Thomas Müller és David Alaba 10 Bundesliga-címet felállító rekordját tartja szem előtt.
picture

A kezdetek óta a Bayern óriási értéke

Fotó: AFP

Ha és amennyiben sikerül megdöntenie a kétszámjegyű Bundesliga-címek számát - és ehhez már csak négyre van szüksége -, akkor úgy tűnik, hogy a csapatkapitányi karszalag a mezének szerves részét képezi majd, hiszen kevesen vitatják, hogy Kimmich a Bayern következő kapitánya lesz Manuel Neuer után.
Lahmhoz hasonlóan mind a német válogatottban, mind a Bayernben Kimmich is megmutatta rugalmasságát és alkalmazkodóképességét, amikor a pályán különböző szerepköröket töltött be. A világ legjobb jobbhátvédjei közé tartozott, de alapvetően inkább egy 6-os posztra szabott játékos. Nem véletlen, hogy éppen ezt a számot örökölte a mezén, miután Thiago Alcantara 2020-ban Liverpoolba távozott.
Azóta Leon Goretzkával alkot pazar kettőst a középpálya közepén, miközben tudását olyan hatalmas tehetségnek adhatja át, mint Jamal Musiala.
picture

Mellettem az utódom? - Kimmich és Neuer

Fotó: AFP

"Ilyen fiatalon és egy ilyen sztáregyüttesben is vezér, és a csapattársai mindig őt keresik, mert tudják, mit ad nekik" - mondta a Bayern korábbi legendája, Lothar Matthäus. "Ő a világ legjobb 6-osa".
Ez a dicséret nem egyedi, de hogy egy olyan embertől származik, akinek a neve szorosan kapcsolódik a Bayern és Nationalelf legnagyobb dicsőségeihez, csak még inkább erősíti azt a növekvő érzést, hogy Kimmich egy napon osztozni fog Matthäus Bayern-legenda státuszában.

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés