Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Megóvja a Freiburg a 12 emberrel játszó Bayern elleni meccsét

Nánási Antal

Publikálva 05/04/2022 - 16:52 GMT+2

Sokszor puffogtatott közhely a labdarúgásban, hogy egy jó szurkolótábor felér egy tizenkettedik emberrel a pályán. De mi van akkor, ha egy csapat, még ha csak néhány másodperc erejéig is, de konkrétan tizenkét futballistát küld a pályára?

Megóvja a Freiburg a 12 emberrel játszó Bayern elleni meccsét

Fotó: AFP

Teljesen szokványos szombat délutánnak indult április 2-a Freiburgban, amikor is a Sallai Rolandot is foglalkoztató hazai csapat a rekordbajnok Bayern Münchent fogadta a Bundesliga aktuális fordulójában. Abban sincs semmi meglepő, hogy a bajorok kényelmes, 4-1-es győzelmet arattak, megerősítve ezzel egyébként is mérsékelten fenyegetett első helyüket a Bundesliga tabelláján.
Mégis, a mérkőzésbe egy furcsa közjáték miatt, nem sokkal a rendes játékidő lejárta előtt egy nagyjából tízperces szünetet is be kellett iktatni, olyan történt ugyanis, amire ritkán van példa. Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a Bayern kettős cseréhez készülődött a 86. percben, Julian Nagelsmann vezetőedző Corentin Tolisso és Kingsley Coman helyére Marcel Sabitzert és Nicklas Sülét akarta pályára küldeni. A Tolisso-Süle csere gond nélkül lezajlott, Coman viszont nem indult el az oldalvonal felé, mivel a kivetítőn a manapság a hátán viselt 11-es szám helyett a korábbi mezszáma, a 29-es jelent meg. Eközben azonban a helyére beállni készülő osztrák játékos, némileg azért nehezen érthető módon, pályára lépett. Így történt, hogy nagyjából 17 másodpercig 12 emberrel volt a pályán az amúgy is akkor már kétgólos előnyben lévő bajor sztárcsapat.
A hazaiak heves reklamálása után a negyedik játékvezető jelezte az esetet a pályán lévő kollégájának, valamint időközben Coman is észbe kapott és elhagyta a játékteret. Hosszú percek tanácskozását követően a játék végül folytatódott, a Bayern berámolt még egyet, kialakítva ezzel a 4-1-es végeredményt.
picture

Az SC Freiburg rossz cserére hivatkozva megóvta a Bayern München elleni mérkőzést, amelyet 4-1-re elveszített a német labdarúgó-bajnokság 28. fordulójának szombati játéknapján.

Fotó: AFP

Az eset, annak ellenére, hogy a végeredményre nem volt kihatással, azóta is beszédtémát szolgáltat Németország-szerte, hiszen alapot szolgáltathat például a Freiburgnak egy óvás benyújtására. A mérkőzést vezető Christian Dingert utólag “teljesen zűrzavaros helyzetnek” titulálta a történteket leszögezve, hogy a végső döntést a Német Labdarúgó Szövetségnek (DFB) kell meghoznia az ügyben.
Dingert önfelmentő állásfoglalásával ellentétes véleményen van a német szövetség játékvezetői bizottságának egyik vezető tagja. Lutz Wagner a Goal.com szakportálnak nyilatkozva egyértelműen a játékvezető felelősségét jelölte meg:
“Alapvetően a játékvezető feladata, hogy meggyőződjön róla, egy-egy játékmegszakítást követően ugyanakkora létszámban vannak jelen a csapatok a pályán, mint annak előtte. A feladatot természetesen delegálhatja valamelyik kollégájának, a felelősség ettől függetlenül őt terheli. A kolléga ezt ebben az esetben nyilvánvalóan elmulasztotta, ami egyértelmű hiba.”
Wagner továbbá Kingsley Comant is megvédte, a francia játékost ugyanis néhányan sportszerűtlen viselkedéssel vádolták meg azt követően, hogy megúszta a büntetést amiatt, hogy néhány másodpercig a pályán felejtette magát. Mint a korábbi játékvezető elmondta, nem lehet szó sportszerűtlenségről, hiszen a játékos eleve nem kapott figyelmeztetést a játékvezetőtől, az egész eset azt követően derült ki, hogy Coman már elhagyta a játékteret.
Friss hír az esettel kapcsolatban, hogy a Freiburg az ügy kivizsgálását kérte a DFB-től, tulajdonképpen tehát megóvta a mérkőzést. Amennyiben a vizsgálat a Bayern hibáját bizonyítja, úgy elvehetik a három bajnoki pontot a bajor sztárcsapattól. Hangsúlyozzuk, a bajnoki cím szempontjából jó eséllyel ennek az eshetőségnek nincs semmi jelentősége, a Freiburgnak viszont közel sem jönne rosszul három plusz pont az európai kupaszereplésért folyó harcban. A vizsgálat elindítását közlő Spiegel ugyanakkor hozzáteszi, közel sem egyértelmű a helyzet, a német futball jogrendszere ugyanis egész egyszerűen nincs felkészülve hasonló esetek kivizsgálására. Folytatás tehát a zöld asztalnál.
Forrás: goal.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés