A hétvégén rendezték a német labdarúgás legnagyobb rangadójának számító „der Klassikert". A Dortmund a koronavírus miatt mindössze 15.000 néző előtt fogadhatta a Bayern Münchent, és végül egy sok vitát gerjesztő mérkőzésen 3-2-re kikaptak. A Borussia játékosai szerint a bírói hibák döntöttek.

A hétvége legfontosabb meccsén a Bayern idegenben nyert a Dortmund ellen, egészen szerencsés gólokkal. Most mégsem erről beszélnek Németországban, hanem Felix Zwayerről és Jude Bellinghamről.
A tényszerűség kedvéért nézzük meg a két vitatott tizenegyes-szituációt, ami a viták kereszttüzében áll. Az egyik Mats Hummels kezezése. Rendkívül balszerencsés és suta mozdulat volt, gyakorlatilag a korábbi német válogatott védő a saját csapattársa mellett addig ügyetlenkedett, amíg a könyökére fejelte a labdát. A bíró erre rövid VAR-konzultációt követően megítélte a büntetőt, amiből Lewandowski győztes gólja született.
Labdarúgás
A FIFA-nál idén is Robert Lewandowski lett az év játékosa
17/01/2022 19:41
A másik már egy sokkal kérdésesebb eset. Marco Reus esett el, a Lucas Hernandezzel való ütközést követően. Ezt az esetet nem nézte vissza a videbíró, mert a bíró, Felix Zwayer úgy látta, hogy a felsőtestek találkoztak, ez pedig belefér a szabályos test-test elleni párharcba. Apró probléma, amit a lassításokon láthattunk, hogy bizony a combok is csattantak, nem csak a vállak.

Zwayer korábban kenőpénzt fogadott el

A Dortmund frusztrációja érhető, hiszen sorozatban hetedszer kaptak ki a bajoroktól, de a kirohanásaik hevessége mégis meglepő. A legtöbb támadást az a Zwayer kapta, akit nem minden alap nélkül csalózott le Bellingham.
A német futball egyik legnagyobb 21. századi botránya Robert Hoyzer nevéhez fűződik, aki pénzért több, alsóbb osztályú mérkőzés végeredményét is befolyásolta. Zwayer ekkoriban még asszisztensként dolgozott, és később kiderült, hogy volt olyan mérkőzés, ahol ő is elfogadott 300 eurót.
A Német Labdarúgó Szövetség (DFB) a Hoyzer-ügy felderítése során Zwayert tanúként hallgatta meg, ezért a neve végül nem is került nyilvánosságra, sőt azóta is vezethet meccseket. Az, hogy 17 évvel a lebukása után a nemzet egyik legnagyobb bajnokiját vezethette, komoly kérdéseket vet fel.
Az az élsport egyik ironikus sajátsága, hogy a játékvezető valószínűleg ezek után is nyugodtan tevékenykedhet, de Jude Bellingham komoly szankciók előtt áll. Az eltiltás és pénzbüntetés gyakorlatilag garantált, de jelenleg a helyi ügyészség is vizsgálja a történteket, miután valaki náluk is panaszt tett.
Bundesliga
A Bayern korábbi, legendás főnöke elmesélte, hogyan tudja dominálni a Bundesligát a bajor csapat
12/01/2022 17:24
Labdarúgás
Maradt egy díj, ahol Lewandowski még lenyomhatja Messit
07/01/2022 15:51