Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hiába lett tizedszer is bajnok a Bayern, a BL-győzelemhez muszáj erősíteni

Minich Réka

Frissítve 13/05/2022 - 16:50 GMT+2

Sorozatban 10. alkalommal lett német bajnok a Bayern München, de ennek ellenére sokan csalódásnak élik meg az idei szezonjukat. Julian Nagelsmann csapata a Bajnokok Ligájában hatalmas meglepetésre már a legjobb 8 között kiesett a Villareal ellen. A szezon második felében látványosan visszaesett a bajorok teljesítménye, amit sokan a keret nem megfelelő mélységére vezetnek vissza.

Bayern München feiert den Bundesliga-Titel

Fotó: SID

A Stuttgart elleni bajnokit követően a Bayern szakmai igazgatója, Hasan Salihamidzic állt ki a sajtó munkatársai elé, és a téma – nem meglepő módon – a nyári átigazolási szezon volt. A müncheniek számára sok helyen kelleni fog az erősítés, ha jövőre ismét ott akarnak lenni a Bajnokok Ligája végjátékában.
„Az elsődleges célunk, hogy megőrizzük a csapat német magját, néhány játékosunkkal már hosszabbítottunk is. Imádom a srácokat, akik most nálunk játszanak. A stábbal és a vezetőséggel már beszéltünk a terveinkről, de nincs végtelen pénzünk, ezért okosan kell igazolnunk.”
A tavaszi gyengélkedés mindenesetre azt mutatja, hogy gyakorlatilag a csapat minden részére ráfér az erősítés, kivéve talán a kapusposztot. Manuel Neuer hiába 36 éves, nem mutatja semmi jelét a visszaesésnek. Hiába igazolták le mögé a fiatal Alexander Nübelt, úgy tűnik, hogy ő végleg a Monaco játékosa lesz. A tartalékposzt is biztosított a következő szezonra, hiszen nemrég bejelentették Sven Ulreich szerződéshosszabbítását is.
A szezon leglátványosabb gondjait a védelemben kellett (volna) megoldania Nagelsmannak, ráadásul Niklas Süle nyáron a legnagyobb rivális Dortmundhoz igazol. Idén sokat játszott a védelem közepén az eredendően szélső védőnek számító Lucas Hernandez és Benjamin Pavard is, több-kevesebb sikerrel. A tavalyi nyár nagy igazolása a lipcsei Dayot Upamecano volt, de a francia igen gyenge formában volt az idény első felében, csak tavaszra sikerült csökkenteni a hibái számát. Lothar Mättheus nem is titkolta a csalódottságát vele kapcsolatban:
„Sok pénzt fizettek érte, de a teljesítményével nem igazolta, hogy megérne ennyit. Még mindig úgy érzem, hogy nem sikerült beilleszkednie a csapatba, túl sok hibát vét. Hernandez 80 milliós ára is kidobott pénz volt. Nagelsmann stílusához túl lassú, ráadásul túl alacsony is, emiatt pedig sok felesleges szabálytalanságot követ el.”
picture

Upamecano

Fotó: Getty Images

Tanguy Nianzou fiatal tehetségként a bajnoki cím bebiztosítása után, a Stuttgart ellen kapott lehetőséget arra, hogy bizonyítsa, hogy jó irányba halad a fejlődése a bajoroknál, de finoman szólva sem sikerült neki. A 19 éves védő katasztrofálisan játszott, és nem úgy tűnik, mint aki már jövőre megoldás lehetne. Az már majdnem biztos, hogy az Ajaxból érkezik a marokkói Noussair Mazraoui, aki a védősor jobb oldalán Pavard számára lesz majd vetélytárs, de mellette még bőven elkélne az erősítés.
A középpályán Nagelsmann olyan embereket favorizálna, akikre fel lehet építeni egy komolyan presszingelő csapatot. Az idei évet a Kimmich-Goretzka párossal indították, de mindkettőjük hosszú időre kiesett sérülések miatt. Kimmich az őszi szezon végét hagyta ki koronavírus-fertőzése, majd az azt követő komplikációk miatt, Goretzka pedig tavasszal küzdött krónikus térdíngyulladással. A fiatal Jamal Musiala egyre több szerephez jutott, de Nagelsmann nyilvánosan is elmondta, hogy erősítésekre van szüksége.
A szintén csak 19 éves Ajax-játékos Ryan Gravenberch közel jár hozzá, hogy a Bayern játékosa legyen, de a pletykák szerint a lipcsei Konrad Laimer leigazolása áll a középpontban. Az igazán nagy nevek egyelőre még a zuhanyhíradóban sem merültek fel a Bayernnel kapcsolatban, de a tavalyi Marc Roca – Marcel Sabitzer párosnál azért nem lesz nehéz komolyabb erősítéseket összehozni.
A csatársorban Robert Lewandowski idén is megbízhatóan szállította a gólokat, de egyedül kevésnek bizonyult, ráadásul egyre többet hallani a lengyel csatár barcelonai átigazolásáról. A középcsatár pozíciójában egyelőre nem hallani alternatíváról, főleg, hogy a szélső támadóknál kellene leginkább a plusz teljesítmény.
picture

Robert Lewandowski és Thomas Müller

Fotó: Eurosport

Egyedül Kingsley Coman tudott tartósan jól teljesíteni, Leroy Sanét még Salihamidzic is nyíltan kritizálta. A német szélsővel szembeni türelem is fogytán van, de aggasztóbb, hogy Serge Gnabryval nem sikerült megállapodni a szerződéshosszabbításról. Gnabry állítólag a csapat legjobban keresői közé szeretne tartozni, de ezt a Bayern nem tudja és nem is akarja neki megadni, főleg a tavasszal mutatott gyengébb teljesítménye után.
Az ősbayernes Thomas Müller nemrég 2024-ig hosszabbított, így a csapat vezére továbbra is meglesz. Az öltözőn belüli vezérszerep mellett a pályán is a legjobbak közé tartozik Müller, aki idén 13 gólt szerzett. A fiatal Musiala fejlődésével a középső támadó pozíciója hosszabb távra megoldottnak tűnik, még akkor is, ha azért nagyon más stílusú játékosokról van szó.
Julian Nagelsmann előtt nagy feladatok állnak, a bajorokat ismerve nem fogják sokáig elnézni neki, ha nem sikerül megnyerni a Bajnokok Ligáját, de nagy kérdés, hogy erre milyen anyagi keretet tudnak biztosítani a vezetőség részéről.
Forrás:
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés