Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A Bayern München példája mutatja, óriási átigazolások nélkül is lehet sikeres csapatot építeni

Szabó Bence

Publikálva 26/08/2021 - 14:08 GMT+2

Ez a nyár sem a nagynevű érkezőkről és az elköltött százmilliókról szólt Münchenben, a Bayernnel azonban mint mindig, idén is számolni kell Európában. A bajorok okos gazdálkodása a most bajban lévő sztárcsapatoknak is példát mutathat, hogyan kerülhetők el a Barcelonáéhoz hasonló összeomlások.

Bayern-gólöröm

Fotó: Getty Images

A német klub megfontolt gazdálkodása a válság alatt értékelődik fel igazán.

Még egy koronavírus-járvány által okozott komoly gazdasági válság sem tudta megakadályozni a világ legnagyobb futballklubjait, hogy egészen őrült összegeket költsenek el az átigazolási piacon. Voltak ugyan olyan topcsapatok, mint a Real Madrid, az Inter vagy a Barcelona, akiknek nyári aktivitásán tényleg nyomot hagyott a válság, mások viszont, mint a Chelsea, a Manchester United, vagy különösen a Paris Saint-Germain, euró százmilliókat költöttek erősítésekre.
Utóbbi csapatba érkezett nyáron Lionel Messi, lejáró szerződése miatt ugyan átigazolási díj nélkül, de ez koránt sem jelenti, hogy költségmentesen. Az argentin klasszis fizetése éves szinten ugyanis 40 millió euró, ráadásul nettóban, vagyis a klubnak ez az adózás miatt akár a kétszeresébe is kerülhet. És akkor a többi megszerzett sztár, mint Gianluigi Donnarumma vagy Sergio Ramos bérét még nem is említettük…
Ilyen viszonyok közepette üde kivétel a sztárcsapatok között a német bajnok Bayern München. A bajorok, a német csapatok többségéhez hasonlóan, az utóbbi évek felelős gazdálkodása miatt nincsenek most sem anyagi gondban, mégsem töltötték féktelen költekezéssel a nyarat. Mivel a müncheniek, alkalmazkodva a körülményekhez, nem csináltak semmi látványosat, őszintén érdekli őket, hogy a többieknek hogyan sikerült ez az UEFA pénzügyi szabályainak betartásával.
"Még mindig próbálom megérteni, hogyan fér bele Messi fizetése a Financial Fair Play szabályaiba. Nem akarok hirtelen ítélkezni a PSG felett, de az átigazolási számlájuk jelentős. Nem is az átigazolási díjak, hanem a fizetések." – nyilatkozta nemrég Herbert Hainer, a Bayern elnöke egy német podcast adásában.
Ha valahol, a Bayernnél felismerték a fizetések jelentős szerepét a felelősségteljes csapatépítésben. A németek a nyáron két sokat kereső veterán, Jerome Boateng és Javi Martinez szerződését sem hosszabbították meg, de nem szálltak versenybe David Alaba megtartásáért sem. Az osztrák játékos szintén szerződése végén távozott, mivel Münchenben nem voltak hajlandóak megadni neki a hatalmas összeget (öt év alatt 115 millió euró + 17,7 millió aláírási pénz) amit a Real Madrid kínált.
picture

A németek nem vették fel a versenyt a Real ajánlatával Alabáért

Fotó: Getty Images

Mindez azonban nem jelenti, hogy a Bayernnél ne akarnák felvenni a versenyt a legnagyobbakkal. A klub a héten különösebb felhajtás nélkül, de meghosszabbította Joshua Kimmich és Leon Goretzka jövőre lejáró szerződését is, hosszú távra biztosítva a csapat középpályás sorának magját. Anyagilag ugyan mindkét játékos kaphatott jobb ajánlatot, a klub által felvázolt jövőkép viszont mindkettejüknek kellően meggyőző volt.
"Nem mindenáron akartuk megtartani őket. Nálunk a játékosok tudják, mire számíthatnak, jó pénzt keresnek itt is, miközben most és a jövőben is van lehetőségük trófeákat nyerni."
Ez a stabil jövőkép sokak szemében nem képvisel kellő értéket, de elég megnézni például a Barcelona esetét, hogy megtanuljuk értékelni. A katalánok az elmúlt évek borzasztó gazdálkodása miatt idénre odáig jutottak, hogy a klub 1,2 milliárd euró adósságban úszik, és 200 milliót kéne faragnia a bérköltségén, hogy legalább minimálisan kilábaljon a bajból. Mivel a csapat emiatt nem tudta benevezni a keretébe és vesztette el Messit a nyáron, nehéz vitatni, hogy a helyzet a eredményességére is nagy hatással van. Ez pedig az odavágyó játékosoknak is komoly figyelmeztetés lehet.
Messi átigazolása azért is releváns a Bayern esetében, mert a bajorok legjobb játékosának távozása is felmerült a nyáron. Robert Lewandowski évek óta a csapat elsőszámú gólfelelőse, a 33 éves csatárért viszont idén állítólag több ajánlat is érkezett. A lengyel új kihívásra vágyva hajlandó is lett volna belemenni a váltásba, a Bayern azonban stabil anyagi helyzete miatt egyáltalán nem volt rászorulva az ajánlatok elfogadására, bármekkora összeget is fizettek volna a riválisok.
picture

Hiába az ajánlatok, a Bayern nem volt rászorulva Lewandowski eladására

Fotó: Getty Images

Hogy ezt a stabilitást megtartsák, az átigazolási összegekkel is óvatosan bántak a nyáron. A még tavasszal bejelentett Dayot Upamecano mellett egyedül Marcel Sabitzer érkezéséről pletykálnak, de az osztrák szélső is csak abban az esetben jöhet, ha néhány fölöslegesé vált játékostól, mint Corentin Tolisso vagy Michael Cuisance, meg tudnak szabadulni előbb.
"Átigazolások? Meglátjuk, mit tehetünk. Ha lesz valami, bejelentjük. Ha nem, azzal dolgozunk, amink most van." – foglalta össze egyszerűen a helyzetet Julian Nagelsmann, a csapat nyáron érkezett edzője.
Márpedig a Bayernnél általában remekül főznek abból, ami elérhető. A bajorok idén történelmi, zsinórban 10. bajnoki címüket szerezhetik meg, a hazai bajnokságnak komoly erősítések nélkül is egyértelmű esélyesei. Nemrég, a furcsa 2020-as szezon végén ráadásul BL-győzelmet is ünnepelhettek, bizonyítva, hogy nemzetközi siker is elérhető őrült költekezés nélkül.
Biztos, hogy nem a Bayern a legnagyobb sztárokkal rendelkező, vagy leglátványosabban igazoló topcsapat Európában, így sok rajongó számára nincs is annyira szem előtt, mint több riválisuk. Az ilyen időszakok azonban remekül megmutatják, miért lenne érdemes a többi nagy klubnak is követnie a németek megfontolt útját.
Forrás: goal.com

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés