Joshua Kimmich szkepticizmusa nagy vihart kavart Németországban.

Joshua Kimmich Németország egyik legjobb és legkedveltebb futballistája, példakép, aki a koronavírus világjárvány idején rászoruló embereket segítő jótékonysági szervezeteket támogat, de közben még nem volt hajlandó beoltatni magát.
Az elmúlt napokban tett megjegyzései a Covid elleni védőoltások biztonságosságával kapcsolatban azzal fenyegették, hogy elveszik imidzsének fényét.
Bundesliga
A Bayernnek ki kell szabadulnia támogatója fojtó öleléséből - a botrányos közgyűlés, jogász szemmel
TEGNAP 14:58
Az elmúlt hétvégén a Bayern München 26 éves középpályása megerősítette a híreket, miszerint az oltás hosszú távú hatásaival kapcsolatos aggodalmai miatt még nem kapott védőoltást.
"Természetesen tisztában vagyok a felelősségemmel" - mondta Kimmich a Sky Sport televíziónak. "Minden higiéniai intézkedést betartok, és két-három naponta megvizsgáltatom magam. Mindenkinek magának kell meghoznia a döntést."
Kimmich ragaszkodik ahhoz, hogy nem Covid-tagadó vagy vakcinaellenes. "Nagyon jó esély van arra, hogy mégis beoltatom magam. Egyszerűen csak még mindig vannak aggályaim." – tette hozzá.

Kimmichnek kételyei vannak

Fotó: Getty Images

Aggályokat neves német egészségügyi szakértők és tudósok is megfogalmaztak, akik bírálták Kimmichet, amiért nem mutat jó példát, és félreérti a vakcinák működését.
Azt mondják, hogy több évtizedes kutatások azt mutatják, hogy hosszú távú egészségügyi problémák nagyon valószínűtlenek bármilyen oltás beadása után. Ennek fényében Kimmich a Covid online dezinformációjának áldozata lett.
Mivel a koronavírus-fertőzések száma növekszik, és az oltások beadása lassul, félő, hogy Kimmich megjegyzései az oltóanyaggal kapcsolatos bizonytalanságot erősíthetik Németországban.
Kimmichet a vezetői kvalitásai miatt a német válogatott leendő csapatkapitányának tartanak számon hosszú távon is. Az APszerint az Alternatíva Németországért (Alternative für Deutschland, AfD) nevű szélsőjobboldali párt, amely következetesen ellenezte a koronavírus elleni intézkedéseket, üdvözölte megjegyzéseit, ugyanakkor megdöbbenést váltott ki azok körében, akik a vakcinákban bíznak, miközben Németországban ismét emelkedik a fertőzési arány.

Már Lorelai Gilmore is megmondta

Fotó: Eurosport

"Minél többen oltják be magukat, annál kevésbé lesz veszélyes a vírus" - mondta hétfőn Jesse Marsch, a Leipzig amerikai edzője.
A vakcinák alkalmazásával foglalkozó német szakértői testület vezetője, Thomas Mertens szerint több tanulmány is kimutatta, hogy hosszú távú mellékhatások "nem léteznek, vagy rendkívül ritkák".
Dr. Alena Buyx, a Német Etikai Tanács - egy kormányzati tanácsadó testület - elnöke szerint Kimmichet "hamis információkkal látták el és rossz tanácsokat kapott".
Még mindig sokan vannak, "akiknek kérdéseik vannak, vagy akik valamit rosszul hallottak, ahogy talán Joshua Kimmich esetében is" - mondta Dr. Alena Buyx a Sky Sportnak. "Meg kell mutatni ezeknek az embereknek azokat a forrásokat, amelyekben megbízhatnak".
A védőoltások nem kötelezőek a Premier League játékosai számára, ahogyan a német élvonalbeli Bundesliga focistáinak sem. De Kimmich, a védőoltásokkal kapcsolatos álláspontja még a rajongóit is frusztrálta.
Tavaly Kimmich társalapítója volt a We kick Corona kezdeményezésnek, amelynek keretében pénzt adományozott oltási kampányok és jótékonysági projektek támogatására.
Ennek ellenére Kimmich egyike annak az öt Bayern München-játékosnak, aki nem oltatta be magát a Bild című lap szerint. Kimmich klubja szorgalmazta, hogy játékosai és munkatársai oltassák be magukat, a vezetők pedig megszólaltak a témában.
Oliver Kahn, a Bayern vezérigazgatója elmondta, hogy a klub csak ajánlani tudja a játékosoknak a védőoltásokat, és ezt több kampány keretében is megtette. Ennek ellenére elmondta, hogy az egyesület tiszteletben tartja azoknak a játékosoknak a véleményét is, akiknek más a véleményük.

Joshua Kimmich

Fotó: Getty Images

A Bayern elnöke, Herbert Hainen is csatlakozott ehhez a véleményekhez.
"Az FC Bayern támogatja az oltási kampányt. Végső soron nálunk nincs kötelező védőoltás. Ez minden egyes ember döntése, és ezt el kell fogadni."
A klub korábbi vezérigazgatója, Karl-Heinz Rummenigge elmondta, hogy "rendkívül felelősségteljes" embernek ismeri Kimmichet, aki valószínűleg "egyszer majd meghozza a helyes döntést".
Kimmich a szkepticizmusának egy olyan időszakban adott hangot, amikor a növekvő koronavírus-fertőzések a szigorúbb korlátozások visszatérését helyezik kilátásba Németországban és Európa más részein.
via BBC

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Bundesliga
Két héten belül másodszor került karanténba a Bayern oltatlan klasszisa
19/11/2021 18:11
Bundesliga
Szigorítaná a szabályokat, kizárná a BL-ből az FFP-t megsértő klubokat a Bayern korábbi elnöke
10/10/2021 13:11