Utolsó tétmérkőzésére készül Lukasz Piszczek. A lengyel focista tizenegy év után kupagyőzelemmel búcsúzik klubjától.

Már a szezon elején tudni lehetett, hogy az idény végén a Borussia Dortmund BL-döntős focistája, Lukasz Piszczek befejezi pályafutását, a hétvégén a Bayer Leverkusen ellen a búcsúmérkőzésére is sor kerülhet. Miután a BVB nagy szezon végi hajrát bemutatva az előző fordulóban biztosította a jövő évi BL-indulást, egy kevésbé nagy téttel bíró mérkőzésen, minden bizonnyal a lengyel játékos búcsúztatása sem marad el.
Mindig akadtak olyan csapattársai, akikre sokkal nagyobb figyelem irányult, gondolhatunk akár Lewandowskira, Götzére, Reusra, vagy éppen Haalandra, pedig Lukasz Piszczeknek elvitathatatlan szerepe van a Borussia Dortmund elmúlt tíz évének legnagyobb sikereiben. Csak éppen sosem igazán rá irányult a reflektorfény, így védőként a támadásokban kivett szerepe, gólpasszai, és a védekezésben bemutatott munkája sosem volt olyan látványos, mint mondjuk korábban Lewandowski, most Haaland góljai, vagy Reus kulcspasszai. Pedig Piszczek éveken át meghatározó szereplője és alapembere volt a Borussiának, és szép lassan a klub ikonikus alakjává nőtte ki magát, miközben voltak évek, mikor Európa legjobb jobbhátvédjei közé sorolhattuk.
Bundesliga
Lewandowski rekordot döntött, kiesett a nagy múltú klub
22/05/2021 17:13
Piszczek 2004-ben szerződött a Bundesligába, de akkori klubja, a Hertha Berlin rögtön vissza is küldte kölcsönbe Lengyelországba, 2007-től kezdődött németországi pályafutása. Berlinbe csatárként érkezett, de túlzás lenne azt állítani, hogy túlságosan gólerős lett volna, sokan rövid Bundesliga-pályafutást jósoltak neki. Berlinben azonban egész karrierjét meghatározó változásra került sor, Lucien Favre jobbhátvédként próbálta ki a focistát, és mint kiderült, ezen a poszton sokkal jobban megállta a helyét, mint csatárként.
2010-ben Piszczek ingyen érkezett Dortmundba, ahol a következő években aktív szerepelt vállalt a klub sikeres szezonjaiban. Az érkezését követő idényekben a BVB 2010/11-ben megnyerte a bajnokságot, rá egy évre megvédte címét, és a Német Kupát is behúzta, 2013-ban pedig Piszczek alapembere volt a Bajnokok Ligája-döntőbe jutó csapatnak. A lengyel jobbhátvéd ezekben az években posztja egyik legjobb játékosának számított, a dortmundiak támadójátékának egyik fontos eleme volt, hogy a szélen a lengyel játékos is besegített.

Piszczek a 2013-as BL-döntőben

Fotó: Getty Images

Piszczek 2017-ben még egy Német Kupa-győzelmet hozzátett trófeagyűjteményéhez, és pályafutása lezárásaként idén is ott volt a kupagyőztes dortmundi csapatban, elérzékenyülve, a mérkőzés lefújása után sírva ünnepelte az eredményt.
„Mikor még egy évvel meghosszabbítottam a szerződésem, azt mondtam, szívesen búcsúznék kupagyőzelemmel vagy a bajnokság megnyerésével. Sikerült ma elérnünk, nagyon örülök. Büszke vagyok, és egész életemben magammal viszem ezt a napot”- mondta el a Dortmund múlt csütörtöki kupagyőzelme után.
A kupaátvátel során szimpatikus gesztussal toldotta meg az ünneplést. Csapattársa, Marcel Schmelzer mezét magára öltve emelte magasba a trófeát. Schmelzer szerződése szintén a szezon végén jár le, és Piszczekkel együtt részese volt a Dortmund 2010-es évek elején összehozott sikereinek, térdsérülése miatt azonban egy éve nem lépett pályára, és kérdéses, mi lesz a sorsa a következő idénytől. A lengyel focista róla sem feledkezett meg.

Piszczek kupagyőztesként távozik Dortmundból

Fotó: Imago

„Nem lehetnék büszkébb, mint most Piszczura. Amit ezért az együttesért tett, az hihetetlen. Nem értettem a könnyeit, azt hittem, a meccsen mindent kiadott magából, meglepett, hogy maradt még benne valami. A teljes Borussia nevében beszélek, ha azt mondom, iszonyatosan büszke vagyok, hogy ilyen játékost tudhatunk az együttesben. Ahogy előre ment, ahogy a fiúkat hajtotta, hihetetlen”- dicsérte a 35 éves focistát a kupadöntő után a Borussia vezetőedzője, Edin Terzic.
Erling Braut Haaland pedig Piszczek mérkőzés utáni interjúját 'akasztotta meg' folyamatos: „legenda!”, adjatok neki egy kis távolságot, ő egy nagy legenda” bekiabálásokkal.
A lengyel játékos mostani kupagyőzelme olyan szempontból különösen érzelmes, hogy Piszczek a szezon nagy részében kiszorult a kezdőből, csak az idény utolsó szakaszában kapott nagyobb szerepet, a Borussia Dortmundnak rögtön jobban is ment a játék, és hatalmas hajrával a már elúszó BL-indulást megmentették, és trófeának is örülhettek. Piszczek Bundesliga-rekordot állított fel azzal, hogy mindazon a 10 német bajnoki meccsen, mikor pályára lépett, csapata megnyerte a találkozót.
A jobbhátvéd korábban úgy tervezte, hogy a 2019/20-as idény végén fejezi be pályafutását, egy évet azonban ráhúzott, és ugyan fizikailag már voltak lemaradásai, ennek ellenére 35 évesen is csapata rendelkezésére állt, mikor a legnagyobb szükség volt rá. Profi pályafutása lezárása után hazatér Lengyelországba, ahol gyermekkori klubjában, az LKS Goczalkowice-Zdrójban, saját szavaival élve, „csak szórakozásból” focizik tovább, és fejleszti évekkel korábban létrehozott akadémiáját.
DFB-Pokal
A BVB kupagyőzelemmel búcsúztatja legendáját, Gulácsiék továbbra is trófea nélkül
14/05/2021 15:39
DFB-Pokal
Gulácsiék legyőzésével ötödször kupagyőztes a Dortmund
13/05/2021 21:03