Történelmi mélyrepülésben van idén a Schalke 04, majdnem sikerült kiérdemelni a nem hivatalos „legrosszabb csapat” címet is, de hiába szakadt meg végül a vereségsorozatuk, a kieséstől már csak a csoda mentheti meg a Ruhr-vidéki kékeket. A pályán kívül is problémák sokaságával kell szembenézniük, most viszont felbukkant egy csoport, amely megcélozza a klub megmentését. A héten az is kiderült, hogy a szakmai munkáért Ralf Rangnick lenne a felelős.


Nem mondhatni, hogy ami a Schalkénél folyik csak vihar lenne a biliben. 2019 nyarán lemondott az évtizedekig a klubot vezető Clemens Tönnies, aki előbb rasszista kijelentést tett, majd pedig a húsüzemében kitört tömeges koronavírus fertőzések miatt került a középpontba. Végül az utódja az addigi helyettese Jens Buchta lett, aki azóta is próbálja a felszín felett tartani a küszködő csapatot. Az azóta eltelt szűk két évben már az ötödik edző vezeti a Schalkét, de a kiesés már elkerülhetetlennek tűnik.
Egyre nagyobb a baj a szezonban még nyeretlen hétszeres német bajnoknál | Eurosport
Megállíthatatlanul robog a szakadék felé a bajnokságot pocsék formában kezdő Schalke. Nem elég, hogy nyolc fordulót követően még nyeretlen a csapat, és a Bundesliga utolsó helyén áll, de a belső feszültségek is egyre inkább a felszínre törnek. Legutóbb Nabil Bentalebet függesztették fel, majd pedig Vedad Ibisevic szerződését bontották fel.
Bundesliga
Hamis volt az oltási igazolványuk, eltiltották a brémai edzőket
26/01/2022 17:51
A háttérben közben titokzatos üzletemberek kezdtek szervezkedni, céljuk pedig az, hogy a nyáron tartott tisztújítás során bekerüljenek a klub vezetőségébe. A rejtőzködés természetesen már most nagy feszültségeket okozott, amin a héten tartott sajtótájékoztató sem segített sokat. A „Schalke – tradíció és jövő” névre keresztelt csoport, bár még semmilyen formális hatalommal nem bír a vezetőségben, de már konkrét névvel is előállt; Ralf Rangnickra bíznák a sportszakmai vezetést. A korábban a Hoffenheimnél és a Lipcsénél dolgozó szakember nagy népszerűségnek örvend a szurkolók körében, hiszen korábban már kétszer volt a Schalke vezetőedzője, még a Német Kupát is sikerült megnyernie. Néhány nap alatt több tízezren írták alá a kinevezését támogató petíciót, sokan benne látják a megmentőt.
A klubot vezető Buchta nagyon kiakadt, a Süddeutsche Zeitungnak így nyilatkozott:
„Csak gondoljanak bele; egy illegitim csoport megkereste Rangnickot, hogy egy pozíciót ajánljon fel számára, egy olyan helyen, ahol semmilyen joguk nincs a személyi kinevezésekhez. Ez jogi szempontból semmilyen szabálynak sem felel meg, így csak azt tudom mondani, hogy minden ilyen kezdeményezés rendkívüli módon árt a klubnak. Ez csak egy hatalmi játszma, tudjuk, hogy a nyáron felszabaduló három helyre pályáznak.”
A helyzet pikantériáját csak tovább fokozza, hogy Buchtáék már felkínálták a sportigazgatói posztot a jelenleg a Lipcsénél dolgozó Markus Krösche számára, aki viszont, amikor ráeszmélt, hogy milyen szituációban találta magát, rögtön visszakozott.

Különleges alkalom a megújulásra


A szurkolók nagyon várják, hogy végre túllegyenek a nehéz időszakon, de az újjáépítést a nehéz gazdasági helyzet is akadályozhatja. A héten végre felfedte magát a titokzatos „háttérhatalom” akik sajtótájékoztatón beszéltek az elképzeléseikről. A csoport arca a korábbi UEFA-Kupa-győztes Ingo Anderbrügge, így nyilatkozott:
„Nem akarjuk végignézni, ahogy a klubunk eltűnik a süllyesztőben. Ez az egész nem a hatalomról szól, egyszerűen csak szeretnénk segíteni a Schalkénak. Tudjuk, hogy nagyon nehéz a helyzet, de továbbra is hiszünk benne, hogy Ralf Rangnick szívesen vezetné a sportszakmai ügyeket. Hosszú távon gondolkodunk mindannyian. Gyorsan kell döntést hoznunk, az lenne a legjobb ha már nyáron elkezdhetnénk az építkezést a Bundesliga 2-ben. Nem egy új Schalkét szeretnénk, hanem egy erős Schalkét. Fontos reagálnunk a korábbi pletykákra is, az exelnök Clemens Tönnies nem tagja a csoportunknak.”
A Rangnickot érintő hírekre reagált Marc Kosicke, az ügynöke is, aki szerint nem kizárható a szerepvállalás a Schalkénél, de ennél konkrétabban nem fogalmazott. A klub jelenleg 240 millió eurós adósságállománnyal küzd, és a másodosztályban sem tudna kiemelkedő anyagi lehetőségeket biztosítani a csapatépítésre. Rangnick ugyan hajlandó lenne hosszú távra berendezkedni Gelsenkirchenben, de nagy kérdés, hogy érdemes-e belevágni egy olyan munkába, ahol folyamatos politikai csatározások hátráltatnák. A jelenlegi helyzetben sokkal vonzóbb lenne számára a német válogatott nyáron megüresedő kispadja, viszont a DFB-nél nem ő a legnépszerűbb jelölt, így könnyen előfordulhat, hogy továbbra sem fog tudni visszatérni.
sportschau.de
Bundesliga
Schäfer András: "Érzem a bizalmat, jó helyre jöttem"
22/01/2022 17:38
Bundesliga
Elhunyt a "másik" Császár
19/01/2022 17:40