A sportklubok üzemeltetése a világ minden részén, (szinte) minden sportágban nehéz feladat, főleg ha nagy sikerekről álmodoznak a vezetők. Egy-egy döntés hosszú távon meghatározhatja az adott egyesület sorsát, ezért a jobb helyeken illik körültekintően eljárni ezekben az esetekben. Ha viszont az alapossághoz felszínesség társul, az katasztrofális döntéseket eredményezhet...


Június 25-én Jürgen Klopp pályafutása egyik legnagyobb sikerét ünnepelte, miután a Manchester City vereségét követően a Liverpool matematikailag is bebiztosította Premier League-győzelmét. Három nappal később a Hamburg megalázó, 5-1-es vereséget szenvedett a Sandhausen ellen, amivel elszállt a csapat utolsó reménye, hogy feljusson a Bundesligába. Ez a két esemény látszólag teljesen független egymástól, de azért van kapocs az edző és a klub között. 2008-ban ugyanis a Hamburg nagyon közel járt Klopp szerződtetéséhez.
Miután Huub Stevens bejelentette, hogy távozik a hamburgiaktól, a vezetők gőzerővel dolgoztak az utód megtalálásán. Olyan szakemberek merültek fel, mint a PSV-t irányító Fred Rutten, a Baselnél edzősködő Christian Gross, a Greuter Fürthnél dolgozó Bruno Labbadia és a Mainznál figyelemre méltó eredményeket szállító Klopp. A szándék annyira komoly volt a klub részéről, hogy Bernd Hoffman vezérigazgató, Kakja Kraus marketingfőnök és Dietmar Beiersdorfer sportigazgató 2008 februárjában személyesen látogatta meg Kloppot az otthonában.
Bundesliga
A Hertha bejelentette, hogy Dárdai vezetőedző marad
30/05/2021 13:20

klopp-mainz-1-min.jpg

Fotó: Eurosport

Hoffmannt és Kraust meggyőzte a házigazda, mindketten támogatták az edző érkezését. Beiersdorfer azonban bizonytalan volt. A jelenlévők szerint azon morfondírozott, vajon egy olyan edző, akit a Mainz játékosai csak "Kloppóként" emlegetnek, megfelelő jelölt-e egy Hamburghoz hasonló méretű klub irányítására. "Nincs véletlenül egy Didi nevű sportigazgatótok?" - vágott vissza Klopp egy mosoly kíséretében, utalva ezzel Beiersdorfer nevére. A szellemes riposzt sem oszlatta el a kételyeket, ezért a sportigazgató scoutokat küldött az edzők feltérképezésére.
Valójában akár kémeknek is hívhatnánk őket, mert az volt a feladatuk, hogy reggel nyolctól egészen a munkanap végéig titokban figyeljék az edzőket és a stábjaikat. Mindegyik alany pontokat kapott az edzésmunka, a taktika, a motiváció, a precizitás, az öltözködés és megjelenés, valamint a szurkolókkal és újságírókkal való kommunikáció alapján. Rutten kapta a legtöbb pontot, Klopp viszont a lista alján zárt. Beiersdorfer a jelentés átnyálazását követően már nem csak az edző beceneve miatt aggódott.
Klopp hatalmas bagós hírében állt, a scoutok szerint rendszeresen késett az edzésekről, amelyekre rendszerint ápolatlan szakállal és lyukas farmerben érkezett meg.
"A felügyelő bizottságunknál nem vették jó néven azokat a farmerokat" - ismerte el Hoffman a Sport Bildnek. "Nekünk, igazgatósági tagoknak világossá tették, hogy szerintük Jürgen Klopp kinevezése nem túl jó ötlet." Klopp állítólag dühös volt, amikor megtudta, hogy a Hamburg lemondott róla. "A dohányzás sajnos igaz volt, de a pontossággal kapcsolatos állítások hazugságok voltak. Ha meg tudtam akadályozni, sosem voltam az a késős típus" - magyarázta az edző. Klopp az őt ért kritikák többségét még ma is érthetetlennek tartja.
"Azt mondták, bátortalan vagyok a médiával szemben. Ez mégis mit takar? És akkor ott van még a "Kloppo" becenév, amit a tekintéllyel kötöttek össze. Én azonban egyáltalán nem tartottam ezt tiszteletlenségnek. A Mainznál úgy lettem edző, hogy a játékosokkal nem sokkal korábban még csapattársak voltunk. Egyik nap még a társak voltak, másnap már az edzőjük. Vagy onnantól kezdve Klopp úrnak kellett volna szólítaniuk? Hamburgban pedig azt gondolták, azért hívnak Kloppónak, mert nem tisztelnek" - mondta az edző.
Klopp tiszteletlenséget csak a klub részéről érzett, ami szerinte abban is megnyilvánult, hogy későn bökték ki, mégsem számítanak a szolgálataira. Az edző már az ingatlanokat nézegette a városban, amikor Beiersdorfer elmondta neki, hogy az állást egy másik szakemberrel fogják betölteni. "Azt mondtam nekik: 'Nos, barátaim, ha esetleg a későbbiek során mégis érdeklődnétek, szeretném közölni: ki van zárva. Soha ne hívjatok többet, nem veszem fel. Edző vagyok, és ha nektek ezek fontosak, akkor nem illünk össze, nem dolgozhatunk együtt."
Ezt a döntést a Hamburg fejesei azóta sokszorosan megbánhatták. Végül Martin Jolt nevezték ki vezetőedzőnek, Klopp pedig a Dortmund felé vette az irányt, ahol szép lassan a világ legjobb edzői közé került. Öt év leforgása alatt egy sportszakmai és pénzügyi szempontból is nehézségekkel küzdő klubot két Bundesliga-címig, Német Kupa-győzelemig és Bajnokok Ligája-döntőig vezetett. Távozását követően pedig a Liverpoolnál kezdett hasonló projektbe, és az elmúlt 12 hónapban Európában és Angliában is felért a csúcsra a csapattal.
Jürgen Klopp és a betartott ígéret | Eurosport
A Liverpool 30 évnyi várakozás után nyerte meg ismételten az angol bajnokságot, és először emelheti magasba a Premiere League győzelemért járó serleget. Az elmúlt tíz évben nagy utat járt be az együttes. Tulajdonosváltás, okos igazolások, és természetesen Jürgen Klopp személyének köszönhetően a tavalyi BL-győzelmet követően idén a bajnokságban is megállíthatatlannak bizonyultak a liverpooliak.
Ezzel szemben a Hamburg jövője a 12 évnyi szerencsétlenkedést követően minden korábbinál bizonytalanabb, és még egy évig biztosan a német másodosztályban vesztegel. "Talán nem jutottunk volna BL-döntőbe, ha leigazoljuk 2008-ban Jürgen Kloppot" - mondta Hoffman. "Azt viszont valószínűleg kijelenthetjük, hogy más helyzetben lenne a klub." Ezzel az állítással nehezen lehetne vitatkozni. Klopp a Dortmundba és a Liverpoolba is új életet lehelt, erre Hamburgban is képes lett volna. Kár azért a sok cigiért és a lyukas farmerokért.
via goal.com
Bundesliga
Lewandowski rekordot döntött, kiesett a nagy múltú klub
22/05/2021 17:13
Bundesliga
Thomas Müller = Jolly Joker, mentor, lendület és szervezettség
20/05/2021 16:59