Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Óriási edzőkeringő: a Bundesliga első hét csapata egyaránt edzőt válthat

Wojciechowski Patricia

Publikálva 30/04/2021 - 20:08 GMT+2

Egészen hihetetlen edzőkeringő zajlik idén a Bundesliga topcsapatainál. A mostani szezon legjobb klubjai szinte mind új edzővel vágnak neki a következő idénynek.

Julian Nagelsmann

Fotó: Getty Images

A napokban bejelentették, hogy jövőre Julian Nagelsmann irányítja a Bayern Münchent, a Lipcse pedig gyorsan meg is találta az utódját. Ezzel csatlakoztak az idei Bundesliga-szezonra egyébként is jellemző edző átigazolási hullámhoz, mely a német topcsapatokat utolérte.

A Bundesliga-tabellán a jelenleg első hét helyen álló csapatból a Bayern München, a Lipcse, az Eintracht Frankfurt, a Borussia Dortmund és a Borussia Mönchengladbach biztosan új edzővel kezdi meg a nyári felkészülési időszakot, sajtóhírek szerint a jelenleg harmadik Wolfsburg sem igyekszik megtartani mesterét, a hatodik helyen álló Bayer Leverkusen pedig szezon közben cserélt edzőt, és egyelőre még bizonytalan, ki irányítja jövőre az együttest. Könnyen előfordulhat, hogy a Bajnokok Ligája és Európa-liga helyezéseket elvivő csapatok mindannyian új edzővel állnak ki jövőre.
Az edzőkeringőt a Bundesliga elmúlt éveinek két legjelentősebb klubja, a Bayern München és a Borussia Dortmund indította be. Először a BVB kavarta össze a szálakat, azzal, hogy februárban bejelentették, a következő idénytől a Gladbach edzője, Marco Rose veszi át a csapat irányítását. A Mönchengladbachnál nem örültek túlságosan a hírnek, hiába reménykedtek abban, hogy Rose hosszútávú projektbe kezd náluk, nem sikerült őt megtartaniuk, a csapat pedig hihetetlen, hét meccses nyeretlenségi szériába szaladt bele a bejelentés után.
A Gladbach a keresgélésben nem nézett túl messzire, a Dortmundhoz hasonlóan egy Bundesliga-rivális mesterét találták meg. Adi Hütter hiába esélyes arra az Eintracht Frankfurttal, hogy jövőre Bajnokok Ligája-résztvevő legyen, elfogadta a Borussia ajánlatát, és a tabellán jelenleg hátrébb álló együttest választotta. Az Eintracht egyelőre még keresi új edzőjét, a legújabb hírek szerint a korábban a Bayer Leverkusent is irányító Roger Schmidt az egyik fő jelölt.
Még a szezon közepén is úgy tűnt, hogy Hansi Flick helye biztos, és a Bayern München ilyen szempontból nyugalmas időszak elé néz, a megüresedő német szövetségi kapitányi poszt, és az egyre inkább élesedő konfliktusok Flick és a Bayern sportigazgatója, Salihamidzic között odáig vezettek, hogy Flick bejelentette távozási szándékát, amely nemcsak a Bayernt, hanem a közvetlen riválist is érintette.
Az ugyanis egyáltalán nem volt meglepő, hogy a bajorok a Lipcse vezetőedzője, Julian Nagelsmann mellett döntöttek. A 33 éves német edző még sosem nyert trófeát, ennek ellenére a fiatal edzőgeneráció egyik legizgalmasabb képviselője, aki maga is Bajorországban nőtt fel, és eddigi edzőkarrierje alapján is sejteni lehetett, hogy előbb-utóbb a Bayernnél köt ki.
Minden bizonnyal a lipcseiek is számítottak erre a forgatókönyvre, hisz nagyon hamar megtalálták Nagelsmann utódját. Mint a játékosok átigazolása során is rendszeresen teszik, osztrák testvércsapatukhoz, a Red Bull Salzburghoz kopogtattak be, és ezúttal a salzburgiak amerikai mestere, Jesse Marsch tette meg azt a lépést, mint korábban több játékosa. Marsch kinevezése Szoboszlai Dominik szempontjából különösen izgalmas, hiszen az elmúlt években a Salzburgban is együtt dolgoztak, így a Lipcse új mestere jól ismeri a magyar válogatott focistát, aki sérülése miatt egyelőre még nem mutatkozott be új csapatában.
picture

Jesse Marsch wird Nagelsmann-Nachfolger in Leipzig

Fotó: SID

Maradt a Wolfsburg és a Bayer Leverkusen, ahol még nem biztos, hogy edzőváltás lesz a nyáron, de jó esély van rá. A Wolfsburg hiába teljesít remekül idén a Bundesligában, és állnak jelenleg harmadik helyen a tabellán, Oliver Glasner helye egyáltalán nem biztos. Egyrészt érdeklődnek iránta külföldről, másrészt, akkor sem valószínű maradása, ha nem talál új klubot, sajtóhírek szerint ugyanis nem túl jó a viszony közte és a klub vezérigazgatója, Jörg Schmadtke között. Plusz csavart vihet a történetbe, hogy a Wolfsburg állítólag Edin Terzic iránt érdeklődik elsősorban, aki másodedzőként kezdte az idényt, majd Lucien Favre menesztése után vette át az irányítást a Borussia Dortmund kispadján, de jövőre újra csak másodedzőként számolnak vele Dortmundban. Terzic kapcsán korábban olyan hírek érkeztek, hogy biztosan a BVB kötelékében marad, ahol másodedzőként folytatja. De kérdéses, hogy miután kipróbálta már a vezetőedzői szerepet, nem változtatja-e meg álláspontját, ha több Bundesliga-klub is bejelentkezik érte. Márpedig úgy tűnik ez a helyzet, a Wolfsburg mellett többek között a Bayer Leverkusen érdeklődéséről is lehet hallani.
picture

Edin Terzic zollt den Kielern großen Respekt

Fotó: SID

A Bayer Leverkusen jelenleg a hatodik helyen áll a tabellán, négy ponttal előzik meg a Gladbachot és az Union Berlint, úgyhogy egyelőre nem garantált, hogy jövőre lehetőséget kapnak az Európa-ligában. Könnyen lehet, hogy az edzőkérdés is ennek függvényében dől el. Peter Boszt a szezon közben, márciusban menesztették, helyére Hannes Wolf érkezett, aki elfogadható pontátlaggal mutatkozott be. Ennek ellenére még nem győzte meg teljesen a vezetőket, hogy őt alkalmazzák jövőre, több edzővel is folynak a megbeszélések. A Young Boys mestere, Gerardo Seoane az egyik fő kiszemelt. A szezon végéig valószínűleg nem várható döntés arról, hogy a többi klubhoz hasonlóan, a Leverkusen is beújít-e jövőre.
A Bundesliga-edzők csapatváltása kis túlzással komolyabb átigazolási összegekért megy végbe, mint néhány olcsóbb játékosé. A Bayern a világ legdrágább edzőjévé tette Nagelsmannt azzal, hogy rekordot jelentő, nagyjából 25 millió euró körüli összeget utalt át a Lipcsének, a Mönchengladbach 7,5 milliót fizetett Hütterért a Frankfurtnak, a BVB pedig öt milliót Roséért.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés