A Borussia Dortmund idegenben 3:1-re győzte le a Lipcsét a Bundesliga 15. fordulójának szombat esti rangadóján. A másodedzőből vezetőedzővé előléptetett Edin Terziccsel a kispadon a BVB elérte, hogy ne szakadjon le a Bundesliga éllovasaitól. A 38 éves szakembernek nincs vezetőedzői tapasztalata, a játékról alkotott elképzelései alapján azonban még kellemes meglepetést is okozhat vele a Borussia.


December közepén vette át a Borussia Dortmund irányítását az együttes korábbi másodedzője, Edin Terzic, miután a Stuttgart elleni 5:1-es vereséget követően menesztették Lucien Favre-t.  A 38 éves tréner teljesen más felfogást képvisel, mint elődje, és ugyan még mindig bőven akadnak problémák a dortmundiaknál, az együttes jóval lendületesebbnek tűnik, mint az elmúlt hónapokban. A Bayern München példája jól mutatja, hogy egy év közben másodedzőből vezetőedzővé avanzsált trénerrel is képes lehet megtáltosodni egy csapat. A szezon végén kiderül, hogy Terzic is elég karizmatikus-e ahhoz, hogy meggyőzze a vezetőket, nem kell keresgélni, a következő idényre már meg is találta vezetőedzőjét a klub.

Gyermekkora óta Dortmund-rajongó, most már ő vezeti az együttest


Bundesliga
Megszerezték első találataikat a Bayern új sztárjai, hat gólszerzővel pótolták Lewandowskit
21/07/2022 - 07:55
Terzic édesanyja horvát, édesapja bosnyák származású, a volt Jugoszlávia területéről vendégmunkásként érkeztek Németországba, maga Terzic már Dortmund közelében született. Nem csoda, hogy azóta, hogy kilenc évesen először látta meg élőben a Sárga Fal erejét, hatalmas BVB-szurkoló. Focistaként nem ért el nagy eredményeket, alsóbb osztályokban játszott. Egy ideig pont azért focizott félprofiként, hogy a pénzből finanszírozni tudja egyetemi tanulmányait. Hamar világossá vált számára, hogy az edzősködés közelebb áll hozzá, mint a játék.

Edin-Terzic.jpg

Fotó: Eurosport

A német média gyakran hasonlítja Jürgen Klopphoz a fiatal mestert, ez leginkább annak köszönhető, hogy hasonló a játékfelfogásuk, mindketten a bátor, támadó szellemű focit erőltetik, tele érzelmekkel és dinamikával. Természetesen egyelőre még erős túlzás Klopphoz hasonlítani Terzicet, és nem is túl előnyös, ha ekkora terhet helyeznek egy tapasztalat nélküli edzőre. Terzic azonban közelről is megtapasztalhatta, milyen egy Klopp által irányított csapat: Klopp idején játékosmegfigyelőként és utánpótlásedzőként tevékenykedett a Dortmundnál. 2013-ban távozott a klubtól, s Slaven Bilic mellett a Besiktasnál, majd a West Hamnél volt másodedző. 2018-ban Favre kinevezése után tért vissza másodedzőként, december közepe óta pedig ennél is nagyobb szerep hárul rá.
Eddig öt mérkőzést töltött el a BVB kispadján, ebből négy győzelem, egy vereség a mérlege. S ami talán még fontosabb, a Dortmund focistái jóval nagyobb tűzzel játszanak azóta, amióta Terzic az oldalvonal mellől szuggerálja őket. Még mindig nem nevezhető stabilnak az együttes, és a játék sem mindig gördülékeny, a Lipcse elleni mérkőzés második félidejében azonban már a minőséget tekintve is jóval meggyőzőbb teljesítményt nyújtott a Borussia.

Bátor támadójáték és nagyobb hangsúly a párharcokon


Míg Favre a stabilitásra és a biztonságra próbált építeni, mely ahhoz vezetett, hogy a Dortmund támadójátéka sokszor kevésbé volt éles, és a védelem is gyakran kapitulált, Terzicnél kulcsfontosságú az intenzitás, sokkal inkább a bátor támadójáték híve. Első mérkőzésén például Haaland hiányában nem a posztidegen Reus vagy Brandt kapott szerepet csatárként, hanem bevetette a mindössze 16 éves Youssoufa Moukokot. Amikor mindkét csatára kidőlt, lehetőséget adott az U23-as csapatban játszó Steffen Tiggesnek.
A játékosok is meglehetősen pozitívan beszélnek a fiatal edzőről. Mats HummelsSportBildnek adott interjúban kiemelte, Terzic nagy erőssége, hogy átlátja a Borussia hibáit, és ezeket megpróbálja kijavítani.
„Olyan emberre van szükségünk, aki céltudatos, szenvedélyt és keménységet visz a csapatba. Túlcsordulunk a tehetségektől, de ha keménykedő ellenféllel találkozunk, túl gyakran kerülünk bajba”
- jellemezte a BVB helyzetét a világbajnok védő.
A Dortmundnak az elmúlt időszakban valóban meggyűlt a baja a tabella végén helyet foglaló ellenfelekkel, de a Bayern elleni mérleg, vagy a Bajnokok Ligájában nagyobb csapatok elleni teljesítmény is hagyott némi kivetnivalót maga után Favre irányítása alatt.
Krízisben van a csapat? Majd a Borussia Dortmund besegít! | Eurosport
A múlt heti fordulóban a Borussia Dortmund komoly meglepetésre kikapott az akkor 17. helyen álló, előtte a bajnokságban 18 mérkőzés óta nyeretlen Kölntől. A BVB az elmúlt években sorra gyűjtötte a váratlan vereségeket a Bundesliga krízisklubjai ellen, nem egy csapatot mentett meg a kieséstől a német bajnokság második legerősebb együttese.

A gyengébb formában játszó Dortmund-focisták is kezdenek magukra találni


Amióta Terzic a Borussia edzője, talán a lipcsei második félidő volt az első olyan periódus, amikor a dortmundiak igazán jól játszottak, és látványos megoldásokat mutattak be. Ez talán részben Haaland sérülésből való visszatérésének is köszönhető. Előtte azért némileg görcsösebb volt a csapat támadójátéka, de nagy különbség az elmúlt időszakhoz képest, hogy a játékosok nagyon harciasan léptek pályára, az utolsó pillanatig megküzdöttek minden egyes labdáért, és a védelemben is keményebben léptek fel. Terzic pedig Favre-ral ellentétben végig az alapvonal mellett áll, és folyamatosan tüzeli csapatát. Miközben a svájci inkább elméleti síkon gondolkozott, a fiatal tréner kiváló motivátor. Favre sokszor kapta meg azt a kritikát, hogy nem megfelelő a kommunikációja, sablonokat puffogtat, és feltüzelni sem tudja játékosait, Terzic ennek pont az ellenkezője. A megváltozott mentalitás mindenképp bizalomra adhat okot Dortmundban, bár még korai komoly következtetéseket levonni.
Szintén fontos a BVB számára, hogy miközben az öltöző egy része, köztük az olyan rutinos vezéregyéniségek, mint Mats Hummels, vagy Marco Reus, elégedetlenek voltak Favre taktikájával, és ezt a végén már a nyilvánosság előtt is kimondták, addig Terzic egyelőre teljes bizalmat élvez. Miután a játékosok korábban gyakran a másodedzőhöz fordultak, kiépült közöttük egy jó kapcsolat.
"Katasztrófa" - A BVB 5:1-es veresége után meginoghat a kispad | Eurosport
Csúnya vereségbe szaladt bele a Borussia Dortmund a Bundesliga 11. fordulójának szombati játéknapján, a Vfb Stuttgart ellen hazai pályán 5:1-re kapott ki az együttes, és ezzel visszacsúszott a tabella ötödik helyére. A BVB három bajnoki találkozó óta nem tudott nyerni, Lucien Favre alatt meginoghat a kispad.
Öt mérkőzés alapján ugyan nem lehet biztos véleményt mondani, de Terzic irányítása alatt a játékosok formája is javulni kezdett. Az eddig önmaga árnyéka Jadon Sancho az előző fordulóban a Wolfsburg ellen megszerezte első gólját az idei szezonban, és a Lipcse ellen is betalált. Reus is jobban focizik az utóbbi időben, de az egész csapatra jellemző, hogy sokkal jobban megharcolnak a labdákért.

A Lipcse elleni rangadó kulcsfontosságú volt a BVB szezoncéljait illetően


Az RB Leipzig elleni szombati mérkőzés az egész szezon szempontjából kiemelt fontossággal bírt mindkét csapat számára. A Bayern pénteki botlása után a Lipcse átvehette volna a vezetést a tabellán, a Dortmund pedig azért küzdött, hogy ne szakadjon le a Bundesliga éllovasaitól. Nem csoda, hogy az első félidő leginkább a mezőnyjátékról és a párharcokról szólt, láthatóan mindkét csapat felmérte a találkozó tétjét.
A második játékrészben viszont mintha egy teljesen más mérkőzés játszódott volna le. A BVB lefocizta a Lipcsét, akik egyre inkább összezavarodtak hátul. Ez volt talán az első olyan mérkőzés, mely Terzic komoly sikerének könyvelhető el. A német edző tudja, hogy fontos lépés volt ez csapata számára, de még mindig rengeteg hibát kell kijavítaniuk. A rangadón aratott győzelem után meglehetősen visszafogottan nyilatkozott.
„Volt egy nagy problémánk. Összesen 112-szer adtuk el a labdát ezen a mérkőzésen, ebből érzésre 110 az első félidőben volt. Ezzel teljesen feladtuk a labdabirtoklást” - jegyezte meg kritikusan Terzic.

Terzic-BVB.jpg

Fotó: Eurosport

A szurkolók nem lehetnek ott a stadionban, ami alaposan ki is hat a Borussia hazai teljesítményére. Pedig a Sárga Fal minden bizonnyal értékelné, hogy egy fiatal, Dortmund-szurkoló edző áll az oldalvonal mellett, és 90 percen át szenvedélyesen biztatja csapatát. A Jürgen Klopp-féle időszakban a BVB egyik nagy erőssége volt az intenzitás és a küzdőszellem. Terzicet nem kell új Kloppként kezelni, ugyanakkor egyértelműen a Klopp-féle irányvonal áll közelebb hozzá, nem pedig az, amelyet a Dortmund előző edzői, mint Tuchel, Bosz, vagy Favre képviseltek.
„Hiányoljuk a szurkolóinkat. Normál esetben, amikor pályára lépünk, az
Auf geht‘s Dortmund - kämpfen und siegen
(Hajrá Dortmund - küzdeni és győzni) dalt éneklik a drukkereink. Ez a szlogenünk, szeretnénk felnőni hozzá. Ez nem mindig sikerült, de ma működött. Szeretnénk ezt stabilan, hétről hétre hozni”- árulta el Terzic, majd hozzátette, a szurkolói dal üzenete nagyban hozzájárult ahhoz, hogy más szellemben álltak ki a második félidőre.
A dortmundi vezetőség egyelőre még szorgosan keresi vezetőedzőjét a következő szezonra. Terzic célja az lehet, hogy megkönnyítse a vezetők dolgát, s Flickhez hasonlóan ő is kihúzza együttesét a krízisből, és elérje, hogy hosszú távon is vezetőedzőként számoljanak vele. Hogy ez mennyire sikerül neki, az a szezon végéig ki fog derülni.
Bundesliga
Letartóztatták a Stuttgart játékosát, nemi erőszak lehet a vád
11/06/2022 - 19:43
Bundesliga
Lengyel sajtó: Lewandowski döntött, a nyáron elhagyja a Bayern Münchent
12/04/2022 - 11:43