Napjaink egyik, ha nem a legjobb kapusa Manuel Neuer. A világbajnok hálóőr egy friss interjúban részletes betekintést enged a kapuslétbe, és mentalitásáról is sok mindent elárul.


Neuer a Bayern München egyesületi tagjainak készült lapban adott hosszú interjút, ahol többek között arról is beszélt, hogyan készül fel egy mérkőzésre, milyen érzés szemben állni Cristiano Ronaldóval, és miként hat csapattársaira, hogy rendszeresen kijön a kapuból szükség esetén.
A felkészülés a hétvégi Bundesliga-mérkőzésekre, ugyanúgy, mint a többi csapattársnak, Neuernek is csütörtökön kezdődik. A Bayern kapusedzőjével a mérkőzés napján még egyszer kielemzik a játékosokat és az ellenfél felállását. „Egy szombati mérkőzésre csütörtökön kezdjük a felkészülést, többek között egy olyan megbeszéléssel, ahol az alapszituációkat nézzük át, és egyesével kielemezzük a dolgokat. Megnézzük, hogyan viselkedik egy játékos a támadásban és a védekezésben” – mondja Neuer.
Bundesliga
Hosszú kihagyás vár a Bayern sztárjára
09/09/2022 - 14:56
A világbajnok kapust választották az évtized legjobb hálóőrének | Eurosport
Manuel Neuer lett az elmúlt évtized legjobb kapusa a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezetnél (IFFHS). Az IFFHS honlapjának beszámolója szerint a Bayern München világbajnok német hálóőre 183 ponttal végzett az élen. A rangsor úgy alakult ki, hogy az elmúlt tíz évben elért helyezésekért lehetett pontot kapni 1 és 20 között.
A fejében ezek után, saját szavaival élve, egy komplett katalógus berögzül. „Az, hogy hogyan viselkednek egy az egy elleni  párharcban, a szögletvariációk, szabadrúgástrükkök, a beadásvariációk, tizenegyesek stb., ezt mind ismerem, és hozzáveszem még a mérkőzésen mutatott képességeiket is. Mégsem lehet mindent előre látni, ez a kapusok egyik munkahelyi rizikója.”
A Bajnokok Ligája-győztes focista úgy gondolja, az egy az egy elleni helyzeteknél az a legfontosabb, hogy nyomásra kényszerítse a kapura törő játékost, vagy eleve megpróbálja a helyzetet csírájában elfojtani. Neuer rendszeresen kimozdul kapujából, ezzel rengetegszer elintézi, hogy már maga a ziccer se alakuljon ki. „Ha rögtön a labdaátvétel után az ellenfélnél vagyok, sokszor észre sem vesz engem, és alig van ideje reagálni. Ily módon gyakran már a kialakulása előtt meghiúsítom a százszázalékos ziccert.”
A legnagyobb sztárok, mint mondjuk Messi vagy Ronaldo, és a viszonylag ismeretlen nevek között nagy a különbség Neuer szerint. Érdekesség, hogy a német kapus arról beszélt, sokszor a jól ismert focisták kiszámíthatóbbak számára, mint az ismeretlen ellenfelek. „Az a különbség, hogy Cristiano Ronaldót a sok párharcunkból már jobban ismerem, mint sok más játékost. Nem mondom azt, hogy ’ott jön Ronaldo, félek tőle.’
Neuer vízilabdakapusnak állt olimpiai bajnok horvát pólós barátja kihívását elfogadva | Eurosport
Manuel Neuer, minden idők egyik legjobb futballkapusa megmutatta tudását a vízilabdakapusként is. A Bayern München és a német labdarúgó-válogatott első számú, világbajnok hálóőre Horvátországban nyaral, miután bajnok és kupagyőztes lett a Bayernnel. Nem először tölti a szünidejét a horvátoknál, ebben az évben több helyszínen is járt.
Neuer a védések mellett hátulról, egy-egy jó passzal gyakran a támadójátékhoz is hozzájárulMindig azt mondják, hogy a csatár az első védő, úgy gondolom, hogy akkor a kapusnak az első támadónak kell lennie manapság.” Miután a Bayern nagyon magasan védekezik, Neuer feladatának érzi, hogy a védelem mögötti területet uralja és ellenőrzése alatt tartsa. „Ennek az az egyik mellékhatása, hogy rengeteg energiát spórolok a csapatnak” - emeli ki a világbajnok.
Neuer a foci mellett más sportág kapusainak teljesítményét is tanulmányozza, például a nemrég véget ért kézilabda-világbajnokságot is követte, és figyelte, hogyan teljesítenek ott a kapusok, milyen mozdulatokat végeznek. „Kézilabdában érdekes a szögeket tanulmányozni, a kapus pozícióját, a kézzel végzett munkát. Folyamatosan érdekes szituációkat lehet találni, hogyan viselkedik egy játékos az egy az egy elleni helyzetekben.”
via spox.com/de 
Bundesliga
Megszerezték első találataikat a Bayern új sztárjai, hat gólszerzővel pótolták Lewandowskit
21/07/2022 - 07:55
Bundesliga
Letartóztatták a Stuttgart játékosát, nemi erőszak lehet a vád
11/06/2022 - 19:43