Az elmúlt években számtalan olyan támadó fordult meg a Bundesligában, aki folyamatosan lőtte a gólokat, felhívta magára Európa topklubjainak figyelmét, jelentős összegért igazolt át, majd más bajnokságban mintha elfelejtett volna focizni, csúnyán felsült. De miért van az, hogy a Bundesliga gólvágóinak rendszeresen nem megy más bajnokságokban?


Luka Jovic a Real Madridnál töltött másfél éve alatt összesen két gólt szerzett. Visszatérve Frankfurtba, rögtön első mérkőzésén kétszer betalált a Schalke kapujába, egy találkozóra volt szüksége ahhoz, hogy beállítsa madridi termését. Mint ismert, a szerb csatár 2019-ben 60 millió euróért igazolt az Eintracht Frankfurttól a Real Madridba, ahol nagyon nem találta meg a számításait. Az idény végéig kölcsönben visszatért korábbi klubjához, ahol úgy tűnik, rögtön magára is talált. 
Miközben a Bundesliga egyik leggólveszélyesebb támadója volt, és lesz újra (?), a Realnál nem tudott konkurálni Karim Benzemával, sőt idővel cserecsatárként sem kapott már lehetőséget. Jovicnak nem sikerült beilleszkednie, miközben németül megtanult, a spanyollal nem boldogult, állítólag végig kívülálló maradt Madridban. A hozzá főzött komoly elvárásokhoz nem tudott felnőni.
Bundesliga
Korábbi Bundesliga-ezüstérmes edző veszi át Szoboszlaiék irányítását
09/12/2021 10:43
A Real 60 milliós csatára régi klubjánál próbálja újra jó irányba terelni pályafutását | Eurosport
Luka Jovic visszatér korábbi klubjához, az Eintracht Frankfurthoz, egyelőre a szezon végéig kölcsönben érkezik. A Real Madridnál csak küszködő játékos régi egyesületénél azért focizhat, hogy mentse pályafutását. Egyfajta hazatérésként értékelik Franfurtban, hogy Luka Jovic kölcsönben visszatért, és a szezon végéig a Bundesligában jelenleg 9. helyen álló együttest erősíti.
Nem Jovic az egyetlen Bundesliga-sztár, akinek nehézséget okozott megszokni egy másik bajnokság ritmusát. Elég csak Timo Wernerre gondolni, aki tavaly a Lipcse csatáraként Lewandowski mögött második helyen zárt a góllövőlistán, a Chelsea-nél azonban nem lehet azt mondani, hogy elégedett lehet eddig nyújtott teljesítményével. Hasonlóképp nem találja a helyét Londonban a német foci egyik legnagyobb tehetségének kikiáltott Kai Havertz. A 21 éves játékos tavaly a Bayer Leverkusenben fergeteges szezont produkált, a Chelsea-ben azonban még annyira sem megy neki, mint Wernernek.
De említhetnék Sebastien Hallert is, aki a 2019-ben Európa-liga-elődöntőig menetelő Eintracht Frankfurt lendületes támadótrióját alkotta Joviccsal és Ante Rebiccsel. A 26 éves focista jelenleg az Ajaxban játszik, a téli átigazolási időszakban ugyanis a West Ham eladta a korábban klubrekordot jelentő, 45 millió fontért vásárolt támadót, miután a Premier League-ben egyáltalán nem ment neki. Az emlékezetes támadótrióból egyedül Rebic találta meg számításait az AC Milannál.
2019-ben a brazil Joelinton 44 millió euróért került a Newcastle Unitedhez a Hoffenheimből. Azóta mindössze három gólt lőtt a Premier League-ben, míg utolsó hoffenheimi szezonjában hét gólt és hét gólpasszt osztott ki.
"Szinte láthatatlan a pályán" - egyelőre csak szenved a Chelsea méregdrága új igazolása | Eurosport
Kai Havertzért nyáron hatalmas összeget fizettek a londoniak, a német tehetség azonban egyelőre nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Gyengélkedésében a sűrű menetrendtől a koronavírusig sok minden szerepet játszik, de egyelőre az sem látszik, milyen szerepet szánna neki Lampard a pályán.
Természetesen pozitív példák is akadnak: Pierre-Emerick Aubameyang például a Bundesliga után a Premier League-ben is megszerezte a gólkirályi címet, Kevin De Bruyne és Firmino meghatározó játékosok, Cristian Pulisicnek időre volt szüksége ugyan, de szépen beépült a Chelsea-be. Ennek ellenére egy bizonyos tendencia azért fellelhető, hogy ha valaki a Bundesligában ontja a gólokat, nem biztos, hogy más bajnokságban is ennyire eredményes lesz.
Az egyik ok talán maga a játékosok értéke. Egy-egy Bundesliga-szenzációért a többi európai topligából a klubok képesek mélyen a zsebükbe nyúlni, és magasabb összeget kiadni, mint az feltétlenül indokolt lenne. Havertzért 70, Jovicért 60, Wernerért 50 millió eurót fizettek, pedig éveken át stabilan egyik játékos sem bizonyított. A magas piaci érték miatt az elvárások is jóval nagyobbak, ráadásul sokszor fiatal focistákról van szó, ezért teljesítményük is hullámzó lehet, és fejben sem feltétlenül viselik jól a váltást. Jovic esetében a nagy nyomás teljesen lenyomta a szerb csatárt, Wernernél és Havertznél is érzékelhető, hogy ha több időt és türelmet kapnának, nyugodtabban tudnának dolgozni.

Werner.jpg

Fotó: Eurosport

A játékfelfogás közötti különbség is felelős azért, hogy egy-egy játékos Németországon kívül nem igazán tud befutni. Tökéletes példa erre Werner esete. A német játékos hatékonyságának kedvezett a Lipcse játékstílusa. A gyors kontrák végén Werner hidegvérrel értékesítette a helyzeteket, miközben a Chelsea sokkal inkább épít a labdabirtoklásra, a német csatár sokszor ki is szorul kedvenc pozíciójából.  
Miként az sem elhanyagolható tényező, hogy a Bundesliga-csapatok többségére nem a jó védelem jellemző. Egy-egy csatár mutatója jóval pozitívabb képet fest az ellenfél védelmek gyengélkedései miatt, mint tenné azt más bajnokságokban.
Ezek alapján nagy kérdés, mi történik azzal az Erling Haalanddal, aki szinte bizonyosan a nyári átigazolási időszak egyik legkeresettebb játékosa lesz. A norvég folyamatosan lövi a gólokat Dortmundban, és már most arról szólnak a sajtóhírek, hogy a nagyobb büdzsével rendelkező topklubok hogyan próbálnak egymásra licitálni érte. De azon kívül, hogy egyáltalán nem biztos, van olyan ajánlat, amiért a BVB elengedi gólvágóját, az is felmerül, hogy egy esetleges átigazolás a Premier League-be, vagy a spanyol bajnokságba nem lenne-e túl korai a 20 éves csatár számára. Jovic és a többiek példája több mint jelzésértékű. 
részben via Deutsche Welle
Bundesliga
Ismét elbúcsúzhatunk az egymás nyakába szotyizós meccsektől a Bundesligában
02/12/2021 15:21
Bundesliga
A Bayernnek ki kell szabadulnia támogatója fojtó öleléséből - a botrányos közgyűlés, jogász szemmel
30/11/2021 14:58