Óriási gödörben a Borussia Mönchengladbach, amióta bejelentették, hogy az együttes vezetőedzője, Marco Rose jövőre a Borussia Dortmundnál folytatja. A Gladbach azóta nem nyert mérkőzést, kiesett a Bajnokok Ligájából és a Német Kupából, s az is elúszni látszik, hogy jövőre ott legyenek a BL-ben. Az együttesnek a hétvégén le kell győznie a sereghajtó Schalkét, különben könnyen lehet, hogy Rose gladbachi pályafutása már a szezon előtt véget ér.

AdChoicesADVERTISINGAdChoicesADVERTISING


Hét fordulóval korábban, január végén a Borussia Mönchengladbach a Borussia Dortmundot fogadta, és 4:2-es győzelmével feljött a tabella 5. helyére, egy pontra a BL-indulástól, megelőzve a Dortmundot. A Gladbach szenzációs időszakon volt túl, történetük során először jutottak tovább a Bajnokok Ligája csoportköréből, és a Bayern Münchent is legyőzték a bajnokságban.
Az együttesre és vezetőedzőjére, Marco Roséra jóval nagyobb figyelem irányult, mint korábban, s folyamatosan érkeztek a sajtóhírek, hogy jövőre már a Borussia Dortmund kispadján dirigálhat. A dortmundiak azt követően, hogy decemberben menesztették Lucien Favre-t, a szezon végéig kinevezett másodedző, Edin Terzic alatt is hullámvölgybe keveredtek, nem véletlen, hogy a BVB vezetői nagyobb lendülettel kezdtek el új tréner után keresgélni. Arról pedig régóta lehetett hallani, hogy Rose az első számú jelöltjük.
Bundesliga
Hosszú kihagyás vár a Bayern sztárjára
09/09/2022 - 14:56
Max Eberl, a Gladbach sportigazgatója február elején úgy fogalmazott, 98% az esélye annak, hogy Rose jövőre is a Mönchengladbach edzője marad. Utólag nézve, kisebb kommunikációs bakit követett el ezzel, nagyjából egy héttel később, február 16-án ugyanis megérkezett a hivatalos bejelentés, hogy nyártólRose irányítja a Dortmundot.

Rose.Terzic.jpg

Fotó: Eurosport

A szurkolók meglehetősen nehezen fogadták a döntést, Rose ugyanis hosszú távú tervekkel érkezett Mönchengladbachba, és tényleg úgy tűnt, hogy megkezdett egy olyan építkezést, mely az együttest versenyképessé tehette volna a német bajnokság legerősebb csapataival szemben is. A Borussia pár héten belül legyőzte a Bayernt és a Dortmundot, ezután komoly pofont jelentett a klubnak, hogy a munka folytatása helyett a másik Borussiát választotta Rose.
Az edző döntése úgy tűnik, erősen érintette a játékosokat is, a Gladbach elveszítette elmúlt négy Bundesliga-mérkőzését, és a Bajnokok Ligájában is kettős vereséggel búcsúztak a Manchester City ellen. Zsinórban hét vesztes találkozónál járnak. A jövő évi Bajnokok Ligája-szereplés nagyon távolinak tűnik, a tizedik helyre csúszott vissza a Gladbach a tabellán, 11 pont a hátrányuk a bajnokságban negyedik helyen álló Eintracht Frankfurthoz képest. Különösen nagy kontraszt, hogy eközben a BVB rendezte sorait, a bajnokságban az ötödik helyre jöttek elő, és a BL-ben is ott vannak a legjobb nyolc között. A legnagyobb pofont pedig talán épp az jelentette a Gladbachnak, hogy a Német Kupa-negyeddöntőjében pár héttel azután, hogy eldőlt Rose sorsa, a Dortmund kiejtette a riválist a sorozatból.

Rose-Ginter.jpg

Fotó: Eurosport

A helyzet egyre aggasztóbb a Gladbach számára, rengeteg kérdést felvet, hogyan lehetett ennyire mellélőni a bejelentés időpontjával, és miért esett így szét a csapat. A játékosok nyilatkozataikban támogatásukról biztosították Rosét, és többször cáfolták, hogy az edző távozása az oka gyengébb formájuknak. A Borussia sportigazgatója, Max Eberl a ZDF sportstúdiójában úgy fogalmazott, nem hibáztak a bejelentés időzítésével, a bizonytalanság ugyanúgy nem tett volna jót a csapatnak. Rose mellett pedig többször is kiállt, elmondta, a furcsa helyzet ellenére sem tervezik a szezon vége előtt meneszteni őt.
„Született egy döntés, és mi nyilvánosságra hoztuk ezt. Nem olyan egyesület vagyunk, mely titkolózni szokott. Úgy gondolom, az sem segített volna. Minden nap megkérdezték volna tőlünk, hogy megszületett-e a döntés. Azt hiszem, ez nem hozott volna nyugalmat. De jelenleg nem tudok választ adni arra, hogy miért sikerültek így az elmúlt mérkőzéseink.”
A hétvégén a Bundesliga abszolút sereghajtója, a Schalke ellen lép pályára a Gladbach. Nézve a gelsenkircheniek formáját, kötelező a győzelem a Borussia számára. Ellenkező esetben Rose jó eséllyel nem az utolsó fordulóban búcsúzik a csapattól, hanem már korábban megtörténik távozása.
Bundesliga
Megszerezték első találataikat a Bayern új sztárjai, hat gólszerzővel pótolták Lewandowskit
21/07/2022 - 07:55
Bundesliga
Letartóztatták a Stuttgart játékosát, nemi erőszak lehet a vád
11/06/2022 - 19:43