André Schürrle és a Borussia Dortmund szerdán jelentették be, hogy közös megegyezéssel felbontották a világbajnok focista 2021 júniusáig érvényes szerződését. A 29 éves játékostól két év kölcsönszereplés után válik meg klubja, könnyen lehet, hogy a 

szerződésbontás

 pályafutása végét jelenti.


2014. július 13.,  A világbajnoki döntő hosszabbításának 113. perce, mikor már nagyon úgy tűnik, tizenegyesekkel dől el, hogy Argentína vagy Németország lesz a világbajnok. A csereként beállt André Schürrle beadásából a szintén csere Mario Götze gólt szerez, a németek ünnepelhetnek.
2020. július, Götzének és Schürrlének sincs klubja, előbbinek nem hosszabbították meg, utóbbinak felbontották a szerződését. De miközben Götze azért jó eséllyel talál magának új csapatot, Schürrle iszonyatosan nehéz helyzetbe került. Előfordulhat, hogy a német támadó végül a visszavonulás mellett dönt.
Schürrle még csak 29 éves, kora alapján jó pár év benne van még. Pályafutása azonban már eddig is rendkívül változatos és hullámzó, hét klubnál fordult meg (Mainz, Bayer Leverkusen, Chelsea, Wolfsburg, Borussia Dortmund, Fulham, Szpartak Moszkva), és összesen közel 100 millió eurót költöttek rá korábbi csapatai.
Bundesliga
A Hertha bejelentette, hogy Dárdai vezetőedző marad
30/05/2021 13:20

033_RIA14-2462154_2613.jpg

Fotó: Eurosport

A vb-döntő két hőse nem tudott megfelelni az elvárásoknak Dortmundban


A német játékos pályafutásában sokkal több lehetőség volt, különösen a világbajnokság után tűnt úgy, hogy Schürrle felfelé halad, mégis jött a megtorpanás, elmúlt éveiben inkább csak kereste régi önmagát. Jól sikerült wolfsburgi szezonja után 2016 nyarán a Borussia Dortmund akkori klubrekordot jelentő összegért, 30 millió euróért szerződtette. Egy héten belül két világbajnok érkezését jelentették be a dortmundiak, Mario Götze is ekkor tért vissza korábbi klubjához. A vb-döntő hősei azonban nem tudták teljesíteni az elvárásokat, dortmundi időszakuk csalódás, piaci értékük egyre csökkent, mindketten zsákutcába jutottak.
A BVB 2016-ban komoly átalakítást végzett keretében, mely messze nem nevezhető a tehetségek felfedezésről híres dortmundiak legsikeresebb bevásárlásának. Az Ilkay Gündogan, Mats Hummels és Henrikh Mkhitaryan távozásából származó jelentős bevételből a Borussia Schürrle és Götze mellett leigazolta Ousmane Dembélét, Raphael Guerreirót, Sebastian Rodét, Emre Mort, Alexander Isakot, Marc Bartrát és Mikel Merinót. A BVB 2016-os átalakulási próbálkozása nem sikerült a legjobban, ezt jól jelzi, hogy egyedül Guerreiro játszik még mindig Dortmundban, és rajta kívül talán csak Dembélé, illetve a csapatbuszt ért bombatámadásig Bartra tett hozzá érdemileg a BVB szerepléséhez. A komoly költekezések közül is kiemelkedett Schürrle leigazolása. A német focistáért addigi klubrekordot jelentő 30 millió eurós összeget fizettek ki. Mint utólag kiderült, az üzlet nem térült meg.
Csodagyerekből korán kiégett klasszis: Mi történt Mario Götzével? | Eurosport
2014-ben még az ő góljával dőlt el a vb döntő, mára mégis szabadulnának tőle az első távozását még meggyászoló csapatánál. A sérülések és a betegségek visszavetettétek fejlődését, Jürgen Klopp pedig hiába kínált neki évekkel ezelőtt mentőövet, könnyen lehet, hogy Mario Götze pályafutása 28 éves korára véget ért az európai foci legmagasabb szintjén.

Tuchel ragaszkodott Schürrléhez, Favre nem tartott rá igényt


Az akkori vezetőedző, Thomas Tuchelkülönösen ragaszkodott Schürrle leigazolásához. Ők ketten a mainzi időkből már jól ismerték egymást, Tuchel bízott benne, hogy Dortmundban még nagyobb sikereket érhetnek el együtt. Schürrle számára nem alakultak szerencsésen a dolgok. Közepesen sikerült debütálószezonja során sérülések hátráltatták, Tuchelt pedig az idény végén menesztették. A világbajnok focista ezzel legfőbb támogatóját veszítette el, a Tuchelt követő Peter Bosz már kevésbé bízott benne, hét Bundesliga-mérkőzésen lépett pályára a holland edző rövid dortmundi pályafutása alatt, gólt nem szerzett.
A világbajnok helyzete Lucien Favre 2018-as kinevezése után még rosszabbra fordult. A svájci egyáltalán nem számolt Schürrlével, így előbb Fulhamba, majd idén a Szpartak Moszkvához került kölcsönbe. Játékjogát egyik klub sem akarta megszerezni, miként a BVB és Favre sem tartottak rá igényt. Schürrle mindössze 51 mérkőzésen lépett dortmundiként pályára, nyolc gólja mellett tíz gólpasszt szerzett.
„Visszatekintve dortmundi időszakomra, sikerek és mélypontok váltakoztak. Sok értékes tapasztalatot szereztem sportolóként, de főként emberileg. Mindent köszönök a BVB vezetőinek, minden jót kívánok a jövőben az egyesületnek, és különösen nagyszerű szurkolóinak!”-
búcsúzott el Schürrle Dortmundtól.

043_dpa-pa_180512-99-277678_dpai (1).jpg

Fotó: Eurosport

Sérülése miatt a Szpartak Moszkva sem tartotta meg


A támadó oroszországi pályafutása egészen jól kezdődött, de bokasérülése megakadályozta abban, hogy kulcsjátékos legyen Moszkvában, a klub nem is vásárolta meg játékjogát. A Szpartak vezetőedzője, Domenico Tedesco, aki korábban a Schalke edzőjeként a Bundesligából is ismerte Schürrlét, úgy fogalmazott: „Tisztelem Andrét, mint sportoló és ember. Sajnos nagyon sok pechje volt a sérülésekkel. Ennek ellenére személyiségével és tapasztalatával fontos tagja volt az öltözőnek, példakép a fiatal játékosok számára.” Ez azonban nem elég ahhoz, hogy megtartsanak egy olyan támadót, aki egyetlen gólt szerzett a szezonban, és fizetése is viszonylag magas.

Bizonytalan jövő


Schürrle sorsa meglehetősen bizonytalan, a klubok már csak a koronavírus okozta anyagi károk miatt sem érdeklődnek különösebben a komolyabb költségekkel járó német támadó iránt. Ő maga a folytatást illetően hallgat, nem igazán beszél jövőjéről. Korábban sajtóhírek arról számoltak be, hogy az olasz Benevento Calcio érdeklődik iránta, de nem tűnik valószínűnek, hogy lesz is valami az üzletből. Kínai és török csapatok érdeklődéséről is lehet hallani, ugyanakkor, ha hinni lehet a sajtóhíreknek, családja miatt nem biztos, hogy Schürrle fiatal apukaként belevág egy távoli kalandba. Könnyen elképzelhető, hogy a világbajnok viszonylag fiatalon befejezni kényszerül pályafutását, hiszen már ősszel is beszélt arról, hogy folyamatosan a fejében jár a visszavonulás gondolata.
Schürrle pályafutásának legemlékezetesebb pillanata kétségkívül a világbajnoki cím és a vb-döntőben adott gólpassza. Karrierje igazi hullámvasút, hiányzik belőle a kiegyensúlyozottság, és talán a szerencsével is hadilábon állt. Edzőváltások, pár rosszabbul sikerült mérkőzés és sérülések többször hátráltatták őt. Tétmérkőzésen legutóbb 2019 decemberében lépett pályára. Hogy pályafutása utolsó találkozóját játszotta akkor, vagy sikerül új csapatot találnia, és a folytatás mellett dönt, az egyelőre még erősen kérdéses. Az biztos, hogy hiába szólt 2021 nyaráig a szerződése, Dortmundba már nem tér vissza. 
részben via
Bundesliga
Lewandowski rekordot döntött, kiesett a nagy múltú klub
22/05/2021 17:13
Bundesliga
Thomas Müller = Jolly Joker, mentor, lendület és szervezettség
20/05/2021 16:59