Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ügynöke nyíltan beszél a lehetséges klubjairól, de Haalandot már zavarja, ha a jövőjéről kérdezik

Németh Dániel

Publikálva 18/01/2022 - 18:43 GMT+1

A norvég futballista kicsit nehezményezi, hogy állandóan a jövőjével kapcsolatos kérdésekre kell válaszolnia. Valahol érthető a hozzáállás, ugyanakkor a kialakult helyzetben neki – egészen pontosan az őt képviselő ügynöknek is megvan a szerepe – ugyanis korábban nyíltan beszéltek azokról a klubokról, amelyek lecsaphatnak rá a nyáron.

Erling Haaland - fotó: David Inderlied

Fotó: AFP

A Borussia Dortmund sztárját zavarja a jövőjével kapcsolatos állandó spekuláció, amit részben ő maga táplált.


Erling Haaland ma már üzembiztosan számíthat két kérdésre a mérkőzéseit követően:
  • Mit tudsz mondani a mai góljaidról?
  • Meghoztad már a döntést a jövőd kapcsán?
Amikor viszont a korábbi norvég csatár, Jan Åge Fjørtoft megragadta a lehetőséget, és Haaland pénteki dupláját követően rákérdezett a témára, a 21 éves játékost láthatóan bosszantotta a kérdés. „Az előző hat hónapban a Dortmund iránti tiszteletemből kifolyólag nem mondtam semmit. Most viszont a klub elkezdett nyomást helyezni rám, hogy meghozzam a döntést, én viszont csak focizni szeretnék” – foglalta össze a helyzetét.
„Nyomást helyeznek rám, hogy döntsek a jövőmről. Ez azt jelenti, hogy rövidesen döntenem kell. Az elejétől fogva azt mondtam, hogy a futballra szeretnék koncentrálni, mert ebben vagyok a legjobb, nem pedig akkor, amikor más dolgok is vannak a fejemben. A nyomásgyakorlás egy ideje elkezdődött már, szóval lassan itt az idő, hogy hozzálássunk a dolgokhoz. Én csak focizni szeretnék, ám ez most nem lehetséges.”
Ha valóban igaz, amit a norvég állít, akkor valamit nagyon elszúrt. Ezt a helyzetet – hogy a Borussia Dortmundon belül és kívül mindenki a jövőjére fókuszál – ugyanis az ő saját döntései eredményezték. Amikor 17 éves volt, Haaland az édesapjával, Alf-Ingével együtt elment a Leedshez, hogy a játékos átigazolásáról tárgyaljanak. Akkor a Molde 4 millió fontban határozta meg az árát, és mivel a fiatal csatárt az utánpótláscsapatba szemelték ki, a klub végül úgy döntött: nem kockáztat.
Nem sokkal később lépett a színre a szuperügynök Mino Raiola, aki elintézte Haalandnak, hogy a Red Bull Salzburghoz szerződjön. Raiola kész tervvel rendelkezett a támadó jövőjével kapcsolatban, amely csodálatosan működött mostanáig, Haalandból a világ egyik legkeresettebb labdarúgója lett. Viszont annak is megvan a hátránya, ha valakinek Raiolához hasonló ügynöke van, és ez ebben a helyzetben ütközik ki igazán.
Ha a 21 éves játékost idegesítik a jövőjét firtató médiaspekulációk, és úgy érzi, hogy a Dortmund sürgeti őt a döntéshozatallal, azért csak magát és Raiolát okolhatja. Az ügynök ugyanis a játékos nevében nyilatkozik, így amikor nyilvánosan beszél Haaland lehetséges klubjairól, akkor azt minden bizonnyal azért teszi, mert előtte beszélt az ügyfelével. Márpedig Raiola az utóbbi időben nem fogta vissza magát, amikor a játékos jövőjéről beszélt nyilvánosan.
picture

Erling Braut Haaland

Fotó: Getty Images

„Képes és meg is fogja tenni a következő lépést. Bayern, Real, Barcelona, City – ezek azok a nagy klubok, amikhez mehet. Az utóbbi években a City ötször nyerte meg a bajnokságot, jóval többször, mint a United. Amikor a Dortmundhoz igazolt, mindannyian tudtuk, hogy eljön majd ez a lépés. Talán ezen a nyáron, talán az azt követő nyáron. Azonban elég nagy az esélye annak, hogy Erling már ezen a nyáron eligazol. Meglátjuk.”

A megfogalmazás árulkodó: „Mindannyian tudtuk, hogy eljön majd ez a lépés.

Ezek az átigazolási hírek aligha érték váratlanul Haalandot, elvégre végig ez volt a terv. A terv, amelyhez abban a pillanatban elkötelezte magát, amikor kinevezte Raiolát az ügynökének. Ugyanabban az interjúban azt is elmondta Raiola: szereti, ha a sportigazgatók gyűlölik. „Készen állok háborúba menni a játékosaimért. Készen állok bármit megtenni, mintha csak a saját fiaim lennének” – hangsúlyozta.
„Utálnak a sportigazgatók? Miért is? Nem fegyverrel a kezemben ülök le a tárgyalóasztalhoz. Viszont pontosan tudom, mennyit érnek a játékosaim, és hogy milyen szükségleteik vannak a kluboknak. Ha utálnak engem, az számomra a legnagyobb dicséret. Az azt jelenti, hogy jól végzem a munkámat. Az lenne a probléma, ha azt mondanák: jó dolog, hogy a Raiola ad tanácsokat ennek a srácnak, mert az megkönnyíti a dolgunkat.”
A dortmundi sportigazgatók nem utálják Raiolát, sőt, örömmel csaptak a tenyerébe 2019 decemberében, viszont szeretnének tisztán látni a kérdésben. A klub szeretné meggyőzni Haalandot a maradásról, ennek érdekében megdupláznák a fizetését, és kivennék a szerződéséből azt a kivásárlási záradékot, amely mozdíthatóvá teszi őt a nyáron. Lassacskán azonban mindkét oldalon kifutnak az időből.
Amennyiben ezen a nyáron sikerülne eladni Haalandot, azzal Raiola sem járna rosszul, az ügynöki tevékenységéért körülbelül 20 millió euró üthetné a markát. A Dortmund – amely ebben a szezonban már búcsúzott a Bajnokok Ligájától – tudni szeretné, a következő idényben is számíthat-e a játékosra, avagy el kell kezdeni a helyettes keresését. Talán épp Haalandot érinti legkevésbé a szituáció: az esetében biztos, hogy a következő szezonban nagy klubnál fog játszani és piszok sok pénzt keres majd.
Addig is jobban jár, ha a gólszerzésre összpontosít, és hagyja, hogy az ügynöke intézze helyette is a beszéd részét, elvégre erre fizetett be.
Forrás: Goal

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés