14. hely a Bundesligában, 6 meccs alatt 18 kapott gól. A Hertha néha teljesen reménytelen csapat képét kelti a pályán, de a klub vezetése körül sincs minden rendben. Dárdai posztja egyelőre biztosnak tűnik, de a nyilatkozataiból egyértelműen kitűnik, hogy a nyári nagy ígéretek után ő sem erre számított.

2019-ben Lars Windhorst 224 millió euró értékben vásárolta be magát a Herthához és lett a csapat 49,9 százalékos tulajdonosa. Később további 150 milliót is befektetett, ezzel együtt pedig az ambíciók is megnőttek.
Windhorst célja mindig is az volt, hogy Berlin vonzerejét kihasználva hozzon létre egy igazi nagyvárosi sikercsapatot. A nagy célokhoz természetesen nagy név is kellett, így került képbe Jürgen Klinsmann, aki viharos körülmények között távozott, mindössze 76 nap után, miközben majdnem 80 millió eurót költött igazolásokra. Az őt követő Bruno Labbadia sem járt sok sikerrel, miután a berliniek csak a Bundesliga alsóházában tengődtek, neki is búcsút intettek, a sportigazgató – és helyi klublegenda – Michael Preetz-el együtt.
Bundesliga
Dárdai alaposan öszeveszett sztárjátékosával, aki majdnem nekiment a magyar edzőnek
07/10/2021 11:29
Preetz menesztése nem volt meglepő; hiába töltött 25 évet a Hertha kötelékében, olyan csúfos kudarcot valló játékosok igazolásában volt főszerepe, mint Krzysztof Piatek, Santiago Ascacibar, Lucas Tousart vagy Alexander Schwolow.
2021. januárjában újra egy ismert, megbízható archoz nyúltak, visszatért a felnőtt csapathoz, az addig az U16-osokat edző Dárdai Pál. Nagy céljaik nem lehettek az éppen futó bajnokságban, főleg miután tavasszal a koronavírus is megtépázta a csapatot, de végül a Hertha gond nélkül maradt bent.

Bobic egyelőre időt kér

Nyáron új sportigazgató érkezett a fővárosba, Fredi Bobic személyében, Windhorst pedig a csillagokat is leígérte az égről. A nagy igazolásokból végül nem sok valósult meg, sőt inkább távoztak a legjobbak. Bobic nemrég a Kicker magazinnak adott nagyinterjút, ahol elmondta, hogy mi okozza a nehézségeket és türelmet kért a szurkolóktól:
„Az idény előtt mindenki elégedett lett volna, ha a biztos középmezőnyben végzünk. Tudom, hogy nem szabad ilyen kevéssel beérnünk, de muszáj lépésről lépésre haladnunk. Nem egyszerű megbirkózni a változásokkal, a szurkolók sem voltak türelmesek velünk, de szükségünk van egy kis időre. Tudom, hogy stabilitásra van szükségünk és most nyáron sok volt a csapatnál a mozgás.

Bobic szerint idő kell a csapatépítéshez

Fotó: SID

Volt egy csapatunk tele jó játékosokkal, de ez egyáltalán nem mutatkozott meg a pályán. Az alapvető mentalitással voltak komoly gondok. Az a célunk, hogy olyan játékosokat igazoljunk, akik képesek egymásért és a Hertháért küzdeni. Korábban nem volt vezér a csapatban. Nézzük meg például Matheus Cunhát; remek játékos, de a Bajnokok Ligájában szeretne játszani. Mi ezt egyelőre nem tudjuk neki biztosítani, úgy meg nincs értelme itt tartani, hogy nem érzi jól magát.
A tulajdonos megfelelő pénzügyi hátteret biztosít, de ezekben a zavaros gazdasági időkben nem egyszerű a játékosok adásvétele. Tudom, hogy Pál szerette volna, ha korábban befejezzük az igazolásokat és még egy szélsőt is tudunk igazolni, de sajnos erre nem volt lehetőségünk, sajnos ez 2021-ben a koronavírus miatti gazdasági válságban teljesen normális.
Nem volt szerencsés, hogy a nyilvánosság előtt fakadt ki, ezt el is mondtam neki négyszemközt. Pál addig maradhat a Hertha edzője, amíg csak szeretne, de ő is tudja, hogy a legfontosabb a csapat. 3 vereséggel kezdtünk, utána viszont két kötelező meccset sikerült megnyernünk. Aztán következett két nagy vereség, komoly hibákkal tarkítva. Jó játékosaink vannak, de muszáj, hogy taktikailag sokoldalúbbak legyünk és a védelmünk stabillá váljon.
Azon kell dolgoznunk, hogy a Hertha saját identitását kidolgozzuk. Berlin tele van fiatal, igazi utcai játékosokkal. Az a feladatunk, hogy ezeket a fiatalokat felkutassuk és a Herthához csábítsuk őket. Olyanokra kell gondolni, mint amilyen például Kevin-Prince Boateng, aki nagyon sokszor a megérzéseire és a kreativitására hagyatkozik a pályán. Ki kell használnunk, hogy egy ilyen gazdag városban vagyunk, mint amilyen Berlin.”

Dárdai is kezdi elveszíteni a türelmét

Dárdai csapataira korábban jellemző volt, hogy a védelem stabilitása volt a legfontosabb, de most semmi ilyesmit nem lehet felismerni a Herthán. 6 meccsen 18 gólt kaptak, a Lipcse ellen például többet is pontrúgások után. Dárdai frusztrációját megint kiadta magából a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón:
„Edzhetünk egész héten, de nem állhatok be, hogy helyettük fejeljek.”
Az idén egyelőre szinte semmi sem akar összeállni Berlinben. Az egyéni hibák mellett hiányzik az agresszió és a fizikai erő is a csapatból. Nem segíti az építkezést, hogy rengeteg sérüléssel kell megküzdenie Dárdai csapatának. A legutolsó meccsen Dárdai Márton szenvedett combhajlító sérülést, de a foghíjas védelem miatt hamarabb tért vissza a csapatkapitány Dedrick Boyata is. A sok izomsérülés kérdéseket vet fel:
Nehéz egy csapatnak úgy teljesíteni, hogy folyamatosan változtatnunk kell, mert olyan sok a sérültünk. Sokat segítene, ha végre lenne 2-3 meccsünk egymás után, amikor ugyanazt a kezdőt tudom felrakni a pályára. Eddig még nem találkoztam ekkora sérüléshullámmal, de nem sírhatunk, muszáj előre mennünk. Le kell ülnünk és átgondolni, hogy mit csinálhatnánk másképpen.
Az ősz hátralévő részében el kell érnünk a 20 pontot, hogy nyugodt karácsonyunk legyen. Ilyen kezdés mellett nem lesz egyszerű, de nem is teljesíthetetlen.”

Lemondott az ügyvezető is

A mondás szerint a baj csőstül jön és nincs ez másképp a Hertha esetében sem. A klub ügyvezetője Carsten Schmidt azonnali hatállyal lemondott, mindössze 10 hónappal azután, hogy kinevezték. A rendkívüli sajtótájékoztatón Schmidt így indokolta a döntését:
„A szűk családi körömben komoly betegségben szenved valaki, így nem maradt más lehetőségem, csak a lemondás. A Hertha megérdemli, hogy olyan valaki vezesse, aki 100 százalékban a klubra koncentrál és én most erre nem lennék képes. Nagyon sajnálom, hogy így ér véget a közös munkánk. Egyáltalán nem bánom, hogy elvállaltam a felkérést, hiszek benne, hogy sok jó ember kemény munkájával újra sikeres lesz a klub, de sajnos én ezt már csak a háttérből fogom figyelni. „

Schmidt távozni kényszerült

Fotó: SID

A klub elnöke Werner Gegenbauer röviden reagált a hírre, egyelőre nem keresnek utódot:
„Tudjuk, hogy mit veszítettünk a távozásával, de egyelőre nem gondolkozunk azon, hogy egyből pótoljuk. Sajnálom, hogy így alakult. Schmidt feladatait egyelőre Bobic és Ingo Schiller (pénzügyi igazgató) fogja átvenni.”
Bundesliga
Dárdaiék otthonában hosszabbították meg veretlenségi sorozatukat Sallaiék
02/10/2021 16:02
Labdarúgás
Dárdai akár 10 évig is a Hertha vezetőedzője lehet
27/09/2021 11:07