Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Bár a születésnapját elrontotta, egyelőre nem kell aggódnia a Bayern védőjének

Németh Dániel

Frissítve 02/11/2021 - 22:21 GMT+1

A 42 millió euróért szerződtetett belső védőtől azt várják, hogy a védelem vezére legyen, a Mönchengladbach elleni 5-0-s vereségben azonban vastagon benne volt.

Dayot Upamecano

Fotó: AFP

Lipcsében elnézték a gyengébb mérkőzéseket, mivel általában kiválóan játszott, de a Bayern Münchennél más elvárásokkal kell megbirkózni.


Dayot Upamecano nem fogja egyhamar elfelejteni a 23. születésnapját: pályafutása legrosszabb teljesítményével tette emlékezetessé az alkalmat. Bár az egész csapat gyengén teljesített a Borussia Mönchengladbachtól elszenvedett, 5-0-s vereség során, a francia védőnek különösen katasztrofálisra sikeredett a pályán töltött 55 perc. Az sem lett volna túlzás, ha edzője már jóval korábban lehozza őt a pályáról.
A rémálomba illő események már a mérkőzés elején megkezdődtek, amikor Breel Embolo becsapta a tizenhatoson belül, hogy aztán gólpasszt adjon Kouadio Konénak. Utána Jonas Hofman könnyedén lefutotta őt, a helyzetét azonban Manuel Neuer bravúrral hárította. Percekkel később Hofman beadásánál számította el magát Upamecano, és ismét a kapusnak kellett megmentenie a csapatot. Rá 15 perccel szintén lemaradt a védő, amikor a Gladbach Rami Bensebaini találatával 2-0-ra elhúzott.
Bölcsebb lett volna már abban a pillanatban lecserélni őt, azonban nem így történt, és a szünet után is folytatódott a pocsék sorozat: előbb egy egyszerű labdát nem tudott felszabadítani, majd a negyedik gól előtt Embolo tette könnyedén arrébb vállal a védőt. Itt már elkerülhetetlen volt a csere, a születésnapos pedig megtörten, zavartan ült a kispadon. „A csere megmentette Upamecanót” – állapította meg a Suddeutche Zeitung.
A kisiklás pont egy olyan időszakban jött, amikor minden remekül alakult a védő számára, akit a Bayern München a nyáron 42 millió euróért szerződtetett a távozó David Alaba és Jerome Boateng pótlására. Október elején megduplázta a válogatott szerepléseinek a számát, meghatározó játékosa volt a Nemzetek Ligája-győztes csapatnak, a klubjában adott egy gólpasszt Robert Lewandowskinak a Leverkusen 5-1-es legázolása során, és két meccset is kapott gól nélkül hoztak le.

Közben adott még két gólpasszt is, igaz, ezek közül az egyik kevésbé volt tudatos: a labda a hátáról pattant vissza.

picture

Upamecano nem bírt Embolóval

Fotó: Getty Images

„Minden elég jól alakul, sok kapott gól nélküli meccsünk volt. Ez a feladatunk védőként, de nagyon boldogan segítem a támadásokat is” – nyilatkozta Upamecano. Közben viszont a Gladbach elleni mérkőzés emlékeztetőül szolgált, nem minden volt annyira rózsás, mint a védő emlékezetében. A játékos a bemutatkozása során – a helyszín ugyanúgy a Borussia-Park volt – bizonytalan volt, a bajnok a végén még örülhetett is az 1-1-es döntetlennek, a Frankfurt elleni 2-1-es vereségnél pedig mindkét gól az ő lelkén száradt.
Az ítélet egyértelmű volt. „Upamecano nyomás alatt hajlamos csúnya hibákat elkövetni és rosszul helyezkedni. Csúcsteljesítmények és gyengék váltogatják egymást, rendkívül kiegyensúlyozatlan” – írta a Kicker újságírója, Frank Linkesch. Néhány szurkoló még azt is felvetette, Upamecano csak azért van a Bayern kezdőjében, mert az új vezetőedző, Julian Nagelsmann remekül ismeri őt a lipcsei időkből, ugyanakkor azt érdemes leszögezni, hogy a védő leigazolásához neki nem volt köze.
A klubvezetés még februárban döntött arról, hogy kifizetik az Upamecano szerződésében szereplő, elfogadhatónak tartott kivásárlási árat, Joachim Löw pedig csak márciusban jelentette be, hogy elhagyja a válogatottat. Hansi Flick ezt követően, áprilisban jelezte a vezetőség felé, hogy szándékában áll átvenni a Nationalelf irányítását, és ez volt az a pont, amikor a Bayern felvette a kapcsolatot Nagelsmannal.
Upamecano számára nyilvánvalóan jó hír volt, hogy ugyanazzal az edzővel dolgozhatott a továbbiakban is, nem kellett másfajta stílushoz hozzászoknia. Nagelsmann ráadásul nagyra tartja a játékát, számtalanszor nevezte már „védőszörnynek.” Logikus lépés volt a Bayerntől, hogy a fiatal, de már négy évnyi Bundesliga-rutinnal rendelkező védőt szerződtette, akit részben azzal az ígérettel tudtak meggyőzni, hogy köré fogják építeni a védelmet.

Mivel Németországban maradt, nem kellett új kultúrához hozzászoknia, új nyelvet tanulnia. Amikor 17 éves korában szerződtette őt a Salzburg, abban sem volt biztos, hogy a némethez hozzákezdjen-e, de a projekt minősége és a klubnál tapasztalt körülmények meggyőzték.

Upamecano a pályán mindig is magabiztosabb volt, mint azon kívül; gyerekként visszahúzódó volt, ráadásul dadogott is, utóbbit beszédtanár segítségével tudta csak elhagyni. Valamint akkor, amikor focizott. „Amint pályára léptem, valami megváltozott bennem. Többet beszéltem a pályán, mint azon kívül. Nehezen fejeztem ki magam az osztálytársak, az edzők és a többi ember előtt. Így hát nem beszéltem. Meccsek alatt viszont éreztem valamiféle erőt.”
picture

Upamecano és Müller - itt még ellenfelekként

Fotó: Getty Images

Ez az erő segítette az ugrásszerű fejlődését a Salzburgnál és a Leipzignél. Amikor minden simán megy a pályán – és elég gyakran ez a helyzet – Upamecano megállíthatatlan, viszont ha rosszul kezdi a meccset – mint a Mönchengladbach ellen – hajlamos elbizonytalanodni és hibázni. Lipcsében a csapattársak, a szurkolók és a média egyaránt megbocsátóak voltak a gyenge mérkőzései után, tekintettel, hogy máskülönben kiválóan játszott. Münchenben viszont más a helyzet, mert a kiváló játék az elvárás.
A francia futballistára soha nem nehezedett ennyi elvárás, a váltással pedig meggyűlik a baja. Ő a Bayern-védelem kijelölt vezére, ám nem mindig tud megfelelni ezeknek az igényeknek, és ha nem kezelik megfelelően, az hosszú távon problémákat szülhet. „Segíteni fogjuk őt, hogy felálljon innen. Nehéz magyarázatot találni erre a meccsre, mert remekül játszott mostanság” – mondta a sportigazgató, Hasan Salihamidzic.
Vasárnap az Union Berlin ellen a kispadra szorult, és csak akkor szállt be, amikor már biztosnak tűnt a három pont, a soron következő mérkőzésein pedig jó eséllyel minden szem rá szegeződik, hogy kiderüljön, hogy reagál a helyzetre.
Forrás: Goal

Minden nap hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés