Bárhol is fog játszani Thiago Alcantara a következő szezontól, egészen biztosan átalakítja aktuális csapata középpályás játékát. A spanyol válogatott klasszis idén is remekelt a Bayern Münchenben, a Bajnokok Ligája-döntő legjobb teljesítményt nyújtó játékosa volt. A Liverpoolt is még jobbá teheti, ha Jürgen Klopp együttesét választja következő állomáshelyéül.


Bár a győztes gólt szerző Kingsley Coman lett a Bayern-PSG BL-finálé legjobbja hivatalosan, aki látta a mérkőzést, aligha vitathatja, hogy - Manuel Neuer és Joshua Kimmich mellett - Thiago szerepe a német csapat diadalában kulcsfontosságúnak bizonyult. 
Bundesliga
A Hertha bejelentette, hogy Dárdai vezetőedző marad
30/05/2021 13:20
Pep Guardiola egyik első dolga volt a Bayern München vezetőedzőként, mikor 2013 nyarán megérkezett a bajor fővárosba, hogy erősen szorgalmazta a középpályás Thiago Alcantara szerződtetését korábbi klubjától, a Barcelonától. Azzal a szöveggel támogatta korábbi játékosa leigazolásának szükségességét, hogy
"Thiago vagy senki"
.
Teljesült Guardiola kívánsága, aki három évig dolgozott együtt Thiagóval a Bayernnél. A katalán edző utódai többször is megdicsérték a spanyol labdarúgót azért, mert képes volt a középpálya irányítására, de a 29 éves klasszist soha nem értékelték igazán Németországban széles körben. Amikor Guardiola elhagyta Münchent, néhány szurkoló és helyi újságíró nyíltan kifejezte azt a vágyát, hogy Pep vigye magával a játékost, mert azt akarják, hogy a Bayern térjen vissza a fizikai stílushoz. Talán azóta ők is megbánták ezt a szándékukat, látva, hogy Thiago Leon Goretzkával milyen fantasztikusan erős középpályás-kettőst alkot a bajoroknál.
Hulk-szerűvé gyúrta magát a Bayernnél, világklasszis box-to-box középpályás lett belőle | Eurosport
Leon Goretzka fizikai megjelenése nem az egyetlen jelentős átalakulás a szezonban: a 25 éves labdarúgó valóban világszínvonalú box-to-box középpályássá vált Hansi Flick mindent megnyerő Bayern Münchenjében. Miután 2018 nyarán a Schalkétől a német rekordbajnokhoz szerződött, a Popeye-t idéző Goretzka júniusban bizonyosan felkeltette a figyelmet - de nem annyira, mint a Bayern középpályásának felfelé ívelő, káprázatos teljesítménye.
29 esztendősen vonakodna aláírni egy új szerződést eddigi német klubjával, amelyet már hét szezonon át szolgált, a Bayern minden bizonnyal rájött, hogy inkább értékesíteni kellene őt. A Liverpool tűnik a Thiago által leginkább preferált célállomásnak, és könnyen belátható, hogy miért vonzódhat e lépés megtétele iránt. Jürgen Klopp csapata szinte bármire képes. 
"A Liverpool csapata a legtöbb területen rendben van." - mondta a Pool egykori BL-győztes védője, Jamie Carragher. "De azt hiszem, van néhány kirívó terület, ahol jobbnak kellene lennie, mint amilyen most."
Andrew Robertson megfelelő minőségű cseréje már megérkezett. De egy kreatív középpályás érkezése még ráférne az angol bajnokra, amely gyakran "kőműves-középpályássorral" áll fel. Naby Keita hoz néhány tulajdonságot, amivel ötletet és színt visz a Pool játékába, de még mindig az a helyzet, hogy az iparos munka előtérbe kerülhet a kreativitással szemben.
A Bayern edzője megtartaná klasszis spanyol középpályását, aki inkább egy másik nagy bajnokságot is kipróbálna | Eurosport
Hansi Flick, a Bayern München vezetőedzője azt reméli, hogy meggyőzi Thiago Alcantarát, hogy továbbra is a német bajnoknál maradjon a Liverpoollal összehozott pletykák ellenére. Thiago szerződése a 2020/2021-es idény végén jár le a Bayern Münchennél, a spanyol válogatott középpályás állítólag a Premier League bajnokához, a Liverpoolhoz való távozás szélén áll.
Aligha jelentett problémát, függetlenül attól, hogy már Fabinho is nagy erősítést jelentett, Jordan Henderson pedig az egyik főszereplője volt az otthoni és külföldi dicsőségnek, amelyet az elmúlt 18 hónapban arattak a Vörösök. Működött a kitalált rendszer és stílus. Ez az, ami miatt a kapcsolat Thiagóval olyan izgalmas.
Ő egy brazil gyökerekkel rendelkező spanyol passzmester, aki a Barcelonánál nőtt fel. Egy olyan ember, aki látszólag arra született, hogy dolgozzon azokon a szűk helyeken a pálya közepén.
Zsinórban hét német bajnoki címet nyert vele a Bayern. Ez az időszak, amikor Thiago a váltás szimbólumává vált, mivel a Bayern teljesen uralta a Bundesligát - és ezzel együtt a futballt is. Lehet, hogy Guardiola-játékosnak tekintik, de mégis Klopp csapatában találhatja magát. Annak ellenére, hogy a német mester az utóbbi években adaptálta saját megközelítését, továbbra is fennáll a különbség. Thiago új minőséget hozhat.
Az elmúlt szezonban átlagban 82,6%-os pontossággal passzolt meccsenként a Bundesligában, ez a legmagasabb szám a középpályások között. A passzok teljesítési aránya meghaladta a 90 százalékot - ez a pontossági szint nem igazán tükrözi a mind a két lábával való passzolásának tartományát.
Nem illik Klopp liverpooli szisztémájába a Bayern BL-győztes spanyol középpályása? | Eurosport
Thiago Alcantarát figyelmeztették arra, hogy nem feltétlenül felel meg a Premier League követelményeinek és Jürgen Klopp játékszisztémájának, Christian Ziege azt javasolja, hogy inkább maradjon a Bayern Münchennél ahelyett, hogy a Liverpoolhoz igazolna. A spanyol középpályás Anfield felé történő mozgását még mindig a következő átigazolási ablakra jósolják.
Ezek a számok arra utalnak, hogy a labda milyen jellegzetesen, metronómszerűen megy át a középpályán, amely Guardiola Manchester City-jét is jellemezte. Rodri és Ilkay Gündogan passzolt a legtöbbször a Premier League előző idényében mérkőzésenként a középpályások közül. Őket Jorginho és Mateo Kovacic követte a Chelsea-ből. A közelükben sincs Liverpool-játékos.
Ezen nem kellene meglepődnünk. Ez azt jelzi, hogy Klopp hogyan használta a középpályáját. Thiago bevonása mindezt nem változtatná meg. Több mint képes a labdatartásra és nagy szerepet játszani ebben a labdajáratási játékban. Ahol a labdát egy, vagy két érintéssel mozgatják, a mélyebb védekezés ellen megnyithatja a Liverpool előtt a terepet.
Ez vonzó lehet Klopp számára, amikor az ellenfelek előtt lezárják a széleket, és védik a saját tizenhatosuk felé vezető folyosókat. Thiago úgy tudja váltogatni a passzok fajtáját, ahogy mások nem - ez annak az időszaknak a következménye, amely alatt a Barcánál felnőtt, és amelyet a Bayernnél tökéletesített.
Új kihívás lenne, ha a Bajnokok Ligája friss győzteseként elcserélné munkáját a Premier League-ben éppen uralkodó hódítók javára. Thiagónak kellene inkább a Liverpoolhoz alkalmazkodnia, mint fordítva. Lehet, hogy a labda nem is érné el olyan gyakran.
Szexivé tette a jobbhátvéd posztját a Liverpool 21 éves őstehetsége a Pool legendás védője szerint | Eurosport
Jamie Carragher, a Liverpool legendás védője szerint Trent Alexander-Arnold szexivé tette a jobbhátvéd posztját, amit azért is üdvözöl, mert a Manchester United ikonikus alakja, Gary Neville működéséből ez a vonás hiányzott ezen a poszton. A teljes védelmi vonalat olyan helyzetnek tekintik, amelyben néhány törekvő futballista felnövekszik, akik jól akarják betölteni az ottani posztokat.
Nem csak az tény, hogy a Bayern több passzal játszik, mint a többiek. A Liverpoolnál az a tendencia, hogy gyakrabban kerülik el a pálya közepét, inkább körülötte játszanak, mintsem a kezdőkör környékén. Ezért olyan fontosak más tulajdonságok, mint a labda visszavétele és az ellenfelek letámadása Klopp számára. Thiagónak szüksége lesz ebből valamire, de lehet, hogy ő is csak kicsit változtatná meg a Liverpoolt. Valószínűleg Virgil van Dijk és Joe Gomez inkább felé fordulna, mint Robertson és Trent Alexander-Arnold irányába. Lehet, hogy Mané és Salah is visszapasszolnának neki, nem pedig arra várnának, hogy egyedül menjenek előre.
Thiago nem tipikus Liverpool-játékos, de ettől lett annyira érdekes a leigazolása körüli spekuláció. Új dinamikát adna hozzá a csapathoz. És ez mindenki más számára rossz hír lehet.
via Sky Sports
Bundesliga
Lewandowski rekordot döntött, kiesett a nagy múltú klub
22/05/2021 17:13
Bundesliga
Thomas Müller = Jolly Joker, mentor, lendület és szervezettség
20/05/2021 16:59