Nem túl nyugodt a hangulat a Bayern háza táján, Flick szerződése felbontását kérte a vezetőségtől. Hiába nyert hat trófeát a Bayernnel, a klubon belüli feszültségek miatt kevesebb, mint két szezon után távozna.

A Bayern München a hétvégén idegenben 3:2-re legyőzte a Wolfsburgot, ezzel még egy lépéssel közelebb került a bajnoki címhez. Az események azonban az utolsó sípszóval nem értek véget, a bajorok vezetőedzője, Hansi Flick a mérkőzés utáni interjúban jelentette be, hogy a szezon végén szerződése felbontását kéri. Az elmúlt alig több mint egy évben a Bayernnel hat trófeát elhódító edző döntése egy hosszú ideje tartó hatalmi harc eredménye.
A Bayern történelme egyik legsikeresebb korszakát éli Hansi Flick irányítása alatt. A kényszermegoldásként másodedzőből előléptetett német mesterrel tavaly megnyerték a Bajnokok Ligáját, a Bundesligát és a Német Kupát is, mellette a klubvilágbajnokságon, a német és az európai Szuperkupa-döntőben sem találtak legyőzőre, s idén is közel vannak ahhoz, hogy újra bajnoki címet ünnepelhessenek. Ennek ellenére a klubon belüli feszültségek ahhoz vezettek, hogy hiába a nagy sikerek, Flick a szezon végén távozni szeretne. Ritka, hogy a Bayern edzője maga kérje szerződése felbontását, általában a vezetőség szokta a gyengébben teljesítő mestereket meneszteni, Flick azonban maga döntött úgy, hogy nem kívánja folytatni a munkát.
Foci-vb
Nein! A FIFA-elnök ötletéből köszönik, nem kérnek a németek
11/11/2021 - 10:48
A német edző szerződése 2023-ban jár le, valószínűleg a német válogatott szövetségi kapitányi posztja lehet a következő állomás edzői pályafutásában, a nyári Eb után leköszönő Joachim Löw helyére érkezhet. Flick éveken át másodedzőként tevékenykedett a válogatott mellett, illetve sportigazgatóként is működött, így érthető, hogy kipróbálná magát szövetségi kapitányként. Távozási igényének bejelentése és a kommunikáció, ahogy a klub ezt a mostani helyzetet kezeli, azonban rávilágítanak, hogy meglehetősen nyugtalan a légkör a Bayernnél.

Hansi Flick szerződése felbontását kérte

Fotó: Imago

Flick búcsúszándékának hátterében a csábító szövetségi kapitányi poszt mellett a Bayern sportigazgatójával, Hasan Salihamidziccsel megromlott kapcsolata áll. Sajtóhírek szerint a játékosok leigazolásában és megtartásában sem Flick akarata érvényesült, például a Flick által dicsért Boatenget Salihamidzic semmiképp sem akarta megtartani, hiába ragaszkodott hozzá az edző.
Hansi Flick a Wolfsburg ellen aratott fontos győzelem után a nyilvánosság előtt is bejelentette, hogy szeretné, ha felbontanák szerződését. Mint elmondta, már a hétközben, a PSG elleni Bajnokok Ligája kiesés után felkereste a vezetőket, és tudatta velük szándékát, a játékosoknak pedig hétvégén személyesen mondta el.
Elmondtam a csapatnak, hogy hétközben informáltam az egyesületet arról, hogy a szezon végén szeretnék kilépni a szerződésemből”- mondta el a német Sky Sports kamerái előtt a Wolfsburg elleni mérkőzés után.
Nem volt könnyű döntés számomra, de alaposan megfontoltam. Döntésem okát a klubvezetőkkel megbeszéltem, és egyelőre belső ügyként kezeljük.
Azzal, hogy Flick a nyilvánosság előtt bejelentette szerződése felbontásának igényét, a Bayern vezetőit is abba a helyzetbe hozta, hogy reagálniuk kellett. Jól jelzi a feszült helyzetet, hogy 20 órába telt, mire a vezetőség válaszolt Flick bejelentésére. A klub elnöksége, többek között Karl-Heinz Rummenigge, Oliver Kahn és Hasan Salihamidzic, közleményt adott ki, melyben elítélik, hogy Flick az egyeztetett időpont előtt hozta nyilvánosságra igényét.
„Az FC Bayern helyteleníti Hansi Flick egyirányú kommunikációját. A megbeszéléseket a megegyezés szerint, a Mainz elleni mérkőzés után folytatjuk”- állt az elnökség vasárnapi közleményében.
Az elnökség megerősítette, hogy Flick már hétközben bejelentette szándékát, ugyanakkor állításuk szerint csak április 24-e után, a Mainz elleni Bundesliga-mérkőzést követően akartak a nyilvánosság elé állni vele.
Flick mellett jó eséllyel a másodedző Miroslav Klose is távozik a nyáron. A német válogatottal világbajnok korábbi focista állítólag szintén nincs túl jó viszonyban Salihamidziccsel, és a klub környékén kialakult nem megfelelő kommunikációt hiányolja.
„Igazán elgondolkoztat, miképp kommunikálunk egymással. Még ha nem is mindig vagyunk ugyanazon a véleményen, muszáj tisztelnünk a másikat. Uli Hoeneß és Kalle Rummenigge tették világszintűvé a klubot, mert mindig a Bayern volt az első számukra, és nem a személyes hiúság”- mondta sokatmondóan Klose, mikor a Kicker nyáron lejáró szerződéséről kérdezte.

Miroslav Klose a tiszteletet hiányolja

Fotó: Getty Images

A játékosokat szintén megérintette Flick távozása, Neuer és Müller szerint az egész csapatnak meg kell birkóznia ezzel a helyzettel.
„Érzelmes történet ez számunkra, amit csapatként kell feldolgoznunk, mert szép és sikeres időt töltöttünk el együtt”- mondta el Neuer.
„Nem indokolta meg (a távozás okát), de nem is kell megindokolnia”- tette hozzá Müller.
A Bayern München vezetőségének lesz mit megtárgyalnia a következő hetekben. Flick helyzete mellett az Európai Szuperliga kapcsán is fontos döntéseket kell meghozniuk, a Bayern egyelőre nincs ott a résztvevő klubok között. A Borussia Dortmund vezérigazgatója, Hans-Joachim Watzke közleménye alapján a két német klub egyaránt elutasítja az Európai Szuperliga ötletét. A Bayern tehát az európai topklubok közötti csatában ellentétes oldalra kerül, mint a legnevesebb angol, olasz és spanyol csapatok.
Világbajnoki-selejtező UEFA
Szigorít a német szövetségi kapitány? - Cudar világ jöhet az oltatlan játékosokra
10/11/2021 - 17:18
Bundesliga
Thomas Müller a legnagyobb rajongója a Bayern 18 éves aduászának
14/09/2021 - 17:26