Kell-e a Bayern Münchennek a katari pénz? Egyáltalán, tisztázatlan eredetű-e ez a pénz vagy az emberi jogok sárba tiprásával szerzett-e? Tényleg tapad-e Herbert Hainer és Oliver Kahn kezéhez vér a szponzoráció miatt, mint ahogy azt a Freiburg ellen plakáton jeleztek a bajor szurkolók, vagy sem? Minek toldozzuk, foltozzuk, ezekre a kérdésekre nem tudjuk a választ. Viszont arról szívesen merengünk egy kicsit, hogy felépítését tekintve – kizárólag a sajtóra hagyatkozva – milyen jogi folyamatok állnak/állhatnak a háttérben.
Kezdjük egy kis kitekintéssel, ami a dolog apropóját adja! A napokban volt a Bayern éves szurkolói beszámolója, ahol a klub tájékoztatta a szurkolókat az éves teljesítményről. A sajtóhírek alapján paprikás volt a hangulat a főszponzor, a Qatar Airways miatt. A szurkolók szerint az arab támogatónak fojtó az ölelése, amiből a klubnak a lehető leghamarabb szabadulnia kell. A drukkerek bajor precízséggel kezelik a kérdést, még bírósághoz is fordultak az ügyben, de a Michael Ott ügyvéd vezetésével felálló szurkolói gárdát a város felkent bírái elhajtották az igazságszolgáltatás asztalától. Száz szónak is egy a vége: a feszültség hatalmas a klubon belül.

Michael Ott a közgyűlésen

Fotó: Getty Images

Bundesliga
Lewandowski távozna a Bayerntől, szerinte az ő és a klub elképzelései nem egy irányba haladnak
07/06/2022 - 09:17
Akkor kapcsoljunk jogászkodás-fokozatba! Egy klub legfőbb döntéshozó fóruma a közgyűlés. Ez dönt a klubot érintő stratégiai kérdésekről, többek között az esetleges szponzorációról is. A legtöbb labdarúgóklubnak van egy gazdasági társaság leányvállalata, amelyik inkább a mindennapi működés üzleti/vállalati folyamatait intézi. A Bayernnek ez az FC Bayern München AG nevezetű részvénytáraság, amely társ-döntéshozó a klub számos fontos ügyében. A részvénytársaságoknak is közgyűlésük van, csak ott nem az egyesület tagjainak/küldöttjeinek összessége, hanem a részvényesek döntenek az üzletmenetről. Egy futballklubnak nincs formálisan további döntéshozó fóruma, tehát ha ezek döntöttek egy szponzorációs kérdésben (ahogy a Qatar Airways esetében a München döntött), akkor lefőtt a kávé. Egy ilyen döntést csak abban az esetben lehet megsemmisíteni, ha a) új szavazással a döntés meghozói törlik a határozatukat, b) a döntés jogszabálysértő, és ezt egy bíróság kimondja és megsemmisíti vagy c) formahiba miatt szintén bíróság dönt a semmisségről.
Mi is történt a szurkolói beszámolón? A szurkolók kérték, hogy szavazhassanak a szponzori szerződésből való kitáncolásról. A szurkolók véleménye nagyon fontos, de nem kötő erejű. Egy szurkolói tájékoztatón nem lehet üzleti döntést hozni, kicsit olyasmi ez, mint egy pártkongresszus. Ott is sokan sok előremutatót mondanak, vagy jelentenek be, de ez nem több, mint puszta véleményformáló együttlét. A szurkolók nyomásgyakorlásának eddig nem volt eredménye, így a klub továbbra is együttműködésben áll az arab repülőtársasággal.

A Bayern München éves közgyűlése

Fotó: Imago

Nézzük meg a dolog fonákját is! Az elvi lehetősége megvan a szponzorációs szerződésből való kifarolásnak. Egy szerződést megszüntethetnek a felek közös megegyezéssel, de felmondással is. Utóbbinak lehetősége szűkebb, de ezzel az egyik oldalról született döntéssel (jogásziasan: egyoldalú jognyilatkozattal) is jó eséllyel meg lehet(ne) szüntetni a szerződést. Nem ismertek előttünk ennek a támogatásnak a jogi keretei. Az azonban nagy valószínűséggel állítható, hogy egy szerződésbontás egymás közti elszámolással is jár. Igen ám, de ez lehet akár az átutalt összeg időarányos visszafizetése is. Ahhoz nem kell nagy futballszakembernek lenni, hogy sejtsük: a Bayernnél lévő pénzt biztosan elköltötték, tehát egy ilyen időarányos – és valójában igazságos – feltételt nem tudna teljesíteni a klub.
Összességében tehát a probléma és a szerződéses jogviszony bizonyára marad. Az Ott ügyvéd úr vezette, az emberi jogokat fókuszban tartó szurkolói gárda pedig tovább fegyverkezik a jogtudomány csataterén, és készül a következő összecsapásra.
Dr. Simor Miklós
sportjogász
Simor Ügyvédi Iroda
Bundesliga
A Bayern egyik legjobbja oltási kampányokat támogat, de még nem oltatta be magát a Covid ellen
28/10/2021 - 15:42
Bundesliga
A világ legjobb középcsatárát, az európai aranycipős Lewandowskit a Bayern sem győzi dicsérni
23/09/2021 - 10:35