A Bayern München sikeresen lezárta a kissé hosszúra nyúlt Leroy Sané átigazolási ügyet, ezzel megszerezte azt a játékost, akire régóta ácsingózott, másrészt tovább erősítette amúgy sem gyenge keretét. Sané hazahozatalával a Bayern nagyon jót tett a német válogatottnak, ám a Bundesliga koporsójába sikerült egy újabb szöget beütnie, hiszen a szakadék a rekordbajnok és a többi csapat között így csak tovább nőtt.
Múlt hét pénteken a Bayern München bejelentette, hogy körülbelül 50 millió euróért megszerezte a Manchester City-től Leroy Sanét. A 24 esztendős játékoshoz az angol csapat erősen ragaszkodott volna, ám ő hajthatatlan volt, és távozni akart. Sané megszerzése tovább erősítette a Bayern azon törekvését, hogy lehetőség szerint az összes fiatal klasszis német játékos az Allianz Arénában lépjen pályára fordulóról fordulóra. A bajor sztáralakulatban játszik Joshua Kimmich (24), Leon Goretzka (25), Serge Gnabry (24) és Niklas Süle (24) is, ehhez az igen erős névsorhoz adhatjuk hozzá Sané nevét is. A müncheni vezetőség igen hatékonyan végzi a munkáját, ugyanis a fent nevezett játékosok egy részét úgy sikerült megszerezniük, hogy egyrészt élő szerződéssel rendelkeztek, ráadásul pályafutásuk csúcsa előtt állnak közvetlenül, a legjobb korban vannak. 
"Azokban az időszakokban, amikor a Bayern igazán komoly sikereket ért el, mindig egy erős német bázis volt észlelhető a kereten belül, ráadásul ez a mag meghatározta az öltözői atmoszférát is. Nem meglepő, hogy Kimmich, Gnabry, Goretzka és Süle is nálunk játszanak, ők mind korosztályuk meghatározó játékosai." - mutatott rá a bajor átigazolási politika kulcsára Hasan Salihamidzic sportigazgató.
Bundesliga
A Hertha bejelentette, hogy Dárdai vezetőedző marad
30/05/2021 13:20

Ami a Bayernnek jó, az a válogatottnak is jó, a Bundesligának viszont nem


A német válogatott meghatározó fiataljai közül csupán Julian Brandt, Kai Havertz és Timo Werner nem tagjai a Bayernnek. Ők azok a játékosok - a bajorok fiataljaival együtt - akik kiemelkednek a keretből, akiknek szinte mindenki fényes karriert jósol. Brandt a Dortmund játékosa, Havertz egyelőre még a Leverkusennél játszik, ám a következő idényt szinte biztos, hogy egy igazi topcsapatban kezdi majd meg, míg Wernert a Chelsea szerezte meg pár hete. A müncheni német generáció egyre erősebb és múltbéli példák tökéletesen megmutatják, hogy ha a bajorok fiatal német kontingense erős, akkor az pozitívan hat a válogatott szereplésére is. 
A 2014-es világbajnok csapat tizennégyes keretébe hét játékost adott a Bayern, Mats Hummels két évvel később lett a bajoroké, Miro Klose pedig négy esztendőn át volt a rekordbajnok csatára. Nem mellesleg annak a keretnek a nagy része 2009-ben U21-es Eb-t nyert. A történet szinte kísértetiesen hasonlít a 2010-es spanyol példához, ott a Barcelona és a Real Madrid adta a keret nagy részét, amely a vb-cím előtt és után is nyert még egy-egy Eb-t. 
Az nem titok, hogy a szövetségi kapitányoknak nincs könnyű dolguk egy-egy válogatott fellépés vagy egy nagyobb torna előtt, hiszen feszes a felkészülés menetrendje, nem beszélve egy világesemény menetrendjéről. Éppen ezért számukra hatalmas segítség, a munkájuk egy részét nagyban megkönnyíti, ha bizonyos mechanizmusok szinte zsigerből jönnek, a keret nagy része mondjuk félszavakból megérti egymást, urambocsá még esetleg barátok is. Persze vannak kivételek, ott van mondjuk a 2018-as világbajnokságon győztes francia válogatott. Ugyanakkor Joachim Löw és a többi szövetségi kapitány dolgát bizonyára megkönnyíti majd, ha a válogatottak magját adó játékosok együtt készülnek hétről hétre, főleg a mostani koronavírus-járvánnyal is megnehezített időszakban, amikor bizonytalan szinte minden, nem csak a honi bajnokságok de a nemzetközi kupák és válogatott mérkőzések sorsa is
Joachim Löw dolgát könnyíti még az is, hogy a müncheniek jelenlegi vezére az a Hansi Flick, aki segítője volt a válogatottnál hosszú éveken át, többek között a 2014-es világbajnoki sikert is együtt érték el. Flick érkezésével a Bayern szárnyakat kapott, simán nyerte a bajnokságot és behúzta a kupát is, sokak szerint még az újbóli triplázás sem elképzelhetetlen. A szakírók szerint Flick sikerei talán arra ösztönzik majd Löwöt, hogy ezt-azt átemeljen a válogatottba a Bayern stílusából, jóllehet azért a világbajnok szakvezetőt nem kell félteni, gyaníthatóan megvan a maga koncepciója, amellyel ki akarja köszörülni a 2018-as csorbát. 

De mi lesz a Bundesligával?


A szkeptikusok szerint még lefutottabbá válik majd, és valóban nehéz ezt másként látni. Sané számára nem lesz nehéz felvenni a Bundesliga ritmusát, hiszen Schalke-játékosként két éven át játszott a német bajnokságban, onnan vitte el a City 2016-ban és a válogatottból ismert társak, barátok a Bayernbe való beilleszkedését is meg fogják tudni könnyíteni. A fiatal támadó kulcsfontosságú játékosa volt Pep Guardiolának, nem véletlenül ragaszkodott volna a 2018-ban a PL-ben az év fiatal játékosának megválasztott labdarúgóhoz a katalán mester. Sané megszerzése hatalmas fegyvertény a Bayern számára, ám a Bundesliga szempontjából már messze nem biztos, hogy ennyire vidám a történet. Hiszen így a már eddig is bombaerős bajor keret tovább erősödött és továbbra is utcahosszal előzi meg a koronavírus-járványt (is) nyögő - a hírek szerint a BVB 50 millió eurót bukott - riválisait. Sané gyorsasága és technikai adottsága eddig sem volt titok, ám a játékát jellemző sebészi pontosság, valamint a határozottsága és a képessége, hogy folyamatosan tudja hozni a világklasszis teljesítményt teszi igazán "halálos" fegyverré, ami további rossz hír a riválisok és a Bundesliga-rajongók számára. 
"Nem lesz könnyű velünk lépést tartani. A Bayern egy tökéletesen felszerelt gépezet és a jövőre is gondolunk még a koronavírus-járvány okozta nehézségek alatt is." - mondta meg a "tutit" a korábbi elnök, a szerénységet még hírből sem ismerő Uli Hoeness, akinek szavaival ugyanakkor valóban nem lehet vitatkozni.
Mert a Bayern anyagi helyzetével és ebből fakadóan a keretével egyszerűen nem tud versenyezni egyik másik csapat sem. És akkor Kai Havertz meg sem érkezett még Münchenbe. Hallani, hogy nem is fog mostanában, ugyanis jelenlegi kenyéradója, a Bayer Leverkusen csillagászati összeget kér érte, Salihamidzicék pedig nem hajlandóak beszállni a Chelsea és a Real Madrid által felkorbácsolt licitháborúba, de joggal merül fel a kérdés, kell egyáltalán Havertz a Bayernbe? 
Hiszen a hazai pontvadászatban gyaníthatóan Havertz nélkül is érinthetetlen lesz a Bayern, a Bajnokok Ligájában mutatott idei teljesítménye pedig hűen mutatja, hogy a jelenlegi keret - ősztől Sanéval kiegészülve - tökéletesen versenyképes. 
via
Bundesliga
Lewandowski rekordot döntött, kiesett a nagy múltú klub
22/05/2021 17:13
Bundesliga
Thomas Müller = Jolly Joker, mentor, lendület és szervezettség
20/05/2021 16:59