Sokan meglepődtek, amikor egyik pillanatról a másikra a Bayern München bejelentette, szerződtette a 32 éves Xabi Alonsót. A világ- és Európa-bajnok spanyol augusztus 29-én írt alá, másnap már a kezdőben találta magát a Schalke ellen, arra sem volt idő, hogy hivatalosan bemutassák – ezt néhány nappal később tették meg a Säbener Straßén. Hogy nem nyújtott rossz teljesítményt a debütálása a során, arra a Kicker osztályzata a legjobb bizonyíték, hiszen nála jobb osztályzatot senki sem kapott a bajorok közül.
Azóta eltelt egy hónap, és mindenki belátja, nem arról van szó, hogy az eligazoló Kroos, valamint a sérült Javi Martinez és Thiago helyettesítésére érkezett. Most, hogy a Bundesliga és a Bajnokok Ligája is zajlik, már jól látható, egyből a szíve lett ennek a gárdának. Az együttes valamennyi mérkőzésén pályára lépett, hétvégén a Köln ellen 206 labdaérintést számoltak nála, ami abszolút új csúcs, az eddigi 177 volt.
Több mint 200 labadérintés
? Egy egész szezon kell hozzá, hogy elérjem
.” –
Thomas Müller
Xabi Alonso teljesítménye kapcsán.
Bundesliga
Manchester United: indul a bevásárlás?
29/06/2015 08:40
Nem győzhetünk Xabi nélkül” – tett elég hangzatos megállapítást Josep Guardiola, a bajorok vezetőedzője a CSZKA Moszkva elleni BL-csoportmeccs előtt. Az együttes nyert, még ha a kifejezetten meggyőző játék el is maradt, a középpályás pedig ismét szenzációs volt: 159 labdaérintés, átadásainak 93%-a bizonyult pontosnak. Nem csoda, hogy a német sajtóban már mindenki Labdamágnesnek becézi.
Mindent tud a futballról
Alonso Spanyolország baszk részén született, részben Barcelonában nevelkedett, de fiatalon megfordult Írországban is – innen a remek angol nyelvtudás. Első profi klubja a Real Sociedad volt, John Toschak vezetőedzővel. A csapat folyamatosan fejlődött, a 2002-03-as szezonban második helyen végzett a bajnokságban, amivel története során először kiharcolta a BL-szereplés jogát.
2004-ben Liverpoolba szerződött, honfitársa, Rafael Benitez hívta. Angliában is remekül megállta a helyét, hiszen rögtön az első alkalommal Bajnokok Ligáját nyert a „vörösökkel”. Persze nem csak erről marad emlékezetes a szigetországi időszaka: ő lett az első a Premier League történetében, akinek egy szezonban több mint ezer átadása volt, nyert FA Kupát, és szerzett gólt hetven méterről is a Newcastle ellen:
2009-ben a Real Madrid 36 millió euróért vette meg, és noha a döntőben nem játszott, idén ismét Bajnokok Ligáját nyert. (Közben a válogatottal két Eb- és egy vb-aranyat is összefocizott.)
Ritkán írtak róla az újságok, keveset szerepelt a címlapokon, mivel az övé sosem volt igazán látványos szerepkör. Ráadásul mindig akadt egy játékos, aki beárnyékolta: Steven Gerrard, Cristiano Ronaldo, a nemzeti csapatban Xavi és Iniesta. Talán éppen ezért mondtak le róla ennyire könnyedén Ancelottiék a nyáron. Nem kizárt, hogy most már vakarják a fejüket, noha elsőre mindenki egyértelműnek vette, hogy a Kroos-Alonso párosból előbbi a nagyobb fogás. Ráadásul a mostani szerepkörében, főleg a hihetetlen hosszú indításaival már ki is tűnik a mezőnyből.
Mintha évek óta Münchenben játszana
Ugyan felnőttként a Realban szerepelt, biztosan nagy szerepe van a gyerekként Barcelonában eltöltött éveinek abban, hogy ilyen flottul beilleszkedett. Nála jobb játékost a hatos pozíciójába Guardiola elképzelni sem tudna. Ráadásul hiába múlt el harminc, még mindig remek állapotban van. A gyorsaságát ugyan éri kritika, a Köln elleni rekorddöntése közben csak megtett 11,4 km-t. A remek helyezkedésének köszönhetően mindig szabadon kapja a labdát, a remek rúgótechnikájával pedig az esetek legnagyobb részében pontosan is továbbítja azt, legyen szó tíz, vagy akár hatvan méteres átadásról. Közben pedig még arra is marad ideje/energiája, hogy kézjelzéseivel a többieket irányítsa.
Erre pedig a Bayernnek óriási szüksége lesz, hogy ne ismétlődjön meg az, ami tavasszal a BL-elődöntőjében már előfordult. Éppen a Real ellen, amelynek támadásszabásában éppen neki volt nagy szerepe.
További hírek, képek, érdekességek a német futballal kapcsolatban a hosszabbitas.hu Bundesligával foglalkozó facebook-oldalán.
(Forrás: dw.de)
Bundesliga
Szalaiéktól igazolt a Liverpool
24/06/2015 07:16
Bundesliga
A Bayerntől igazolna az MU
02/06/2015 18:47