Senki sem hitte volna, hogy négy fordulót követően a története első élvonalbeli szezonját élvező Paderborn fogja vezetni a Bundesligát. A csupán 15 300 fős stadionnal bíró kis csapat - mely eddig azonban mindenkit meglepett bátor és minőségi támadójátékával - ma története egyik legnehezebb feladatára készül: a Bayern München vendége lesz.
A Dortmundtól keletre, mintegy száz kilométerre található városban jelenleg óriási a futballőrület, hiszen a gárdának eddig alaposan sikerült rácáfolnia az eredetileg rá kiosztott pofozógép szerepre. Gyorsan tegyük hozzá, a sorsolása sem volt a legnehezebb, hiszen az akkor még csak a formáját kereső Mainz ellen nyitott egy 2-2-vel, majd verte az azóta edzőváltáson átesett Hamburgot, gólnélküli döntetlent játszott a szintén újonc Kölnnel, a hétvégén pedig a Hannovert verte 2-0-ra egy olyan meccsen, amin az évtized, de egyes német médiumok szerint az évszázad gólja született.
Bundesliga
Manchester United: indul a bevásárlás?
29/06/2015 08:40
A Paderborn 1-0-ra vezetett, de a vendégek jöhettek szabadrúgással, így még a kapusuk, Zieler is előre jött. A kockáztatás rosszul sült el, Stoppelkamp 82 méterről vette be korábbi klubja kapuját. „Azt sem tudtam, hogy egyáltalán képes vagyok ilyen messzire elrúgni egy labdát” – mesélte a lefújás után. Stoppelinho – ahogyan Twitteren nevezi magát – az egyesület legdrágább játékosa, 700 ezer euróért vették meg (megközelítőleg 143 Stoppelkamp tesz ki egy Gareth Bale-t), amin elsőre nevetni is lehet, ám ez egy ilyen együttesnél, amely tavaly még csak 6 millió euróból gazdálkodott valóban komoly összeg. A Hannovernél nem sikerült megtalálnia a számításait: 2010-ben igazolt az északiakhoz, ám két sérülés is megakadályozta abban, hogy megmutassa, mit tud. Eligazolt az 1860 Münchenhez, így most visszatér az Allianz Arénába, ahol Király Gábor csapattársaként az elmúlt két szezonban remekül játszott (12 gól, 22 gólpassz).
Az 1907-ben – innen van a klub hivatalos elnevezése is: SC Paderborn 07 – alapított együttesnek André Breitenreiter kinevezése tett nagyon jót. A csupán negyven éves szakember játékosként egész ügyes támadó volt, tagja annak az Unterchachingnak, amely 2000-ben alaposan hozzájárult a Bayern bajnoki címéhez azzal, hogy az utolsó fordulóban legyőzte a Leverkusent – Ballackék egy döntetetlennel is az élen végeztek volna... 2012 nyarán a hivatalos célkitűzés a Bundesliga 2 nyolcadik helye volt vele szemben, a rajt pedig nem sikerült fényesen: kilenc forduló után csupán két győzelemmel állt a gárda. Ám onnantól beindult a támadógépezet, és végül sikerült megszereznie a második helyet.
Érdekességek
1900 parkolót alakítottak ki a Paderborn stadionjánál a kerékpárosoknak – a legjobban felszerelt aréna ebben a tekintetben Németországban.255 euró (nagyjából 77 ezer forint): ennyibe kerül az éves bérlet az együttes hazai meccseire, ami a duplája a tavalyinak. Csak az összehasonlítás kedvéért, a Bayernnél a legolcsóbb bérlet 140 (!) euró, vagyis tényleg nem olcsó. Egyes számítások szerint a csapat egy 45 ezres stadiont is rendszeresen meg tudna tölteni, akkor lejjebb is mehetne ez az összeg.Nincs hazai meccs este tíz után: szabály, hogy a Benteler Arénában minden rendezvényt be kell fejezni este tízkor, éppen ezért a Paderborn egyetlen alkalommal sem lép pályára ebben a szezonban hazai környezetben a péntek esti 20.30-as "sávban".Szerdai sütögetés: hagyomány a Paderbornnál, hogy a klub valamennyi alkalmazottja közös sütögetésen vesz részt szerda esténként, ezzel is megőrizve a családias légkört.
Ugyan a nyáron akadtak változások a keretben, mindent elmond, hogy a Hannover elleni kezdőből tízen már tavaly is a Paderbornt erősítették – éppen Stoppelkamp a kivétel. Breitenreitert a nagyszerű építőmunkája miatt a HSV-vel is szóba hozták, ő azonban gyorsan leszögezte: ugyan megtisztelő, hogy a neve felmerült egy ilyen nagy hagyományú klubnál, jelenleg nem áll szándékában váltani – gyorsan meg is hosszabbították a szerződését 2017-ig.
Az első komoly vizsga viszont ma következik. A címvédő, a hétvégi hamburgi pontvesztése után biztosan végtelenül elszánt Bayern München lesz az ellenfél. Ha az újonc listavezető hű lesz eddigi önmagához, remek kis kilencven percet láthatunk este 8 órától élőben az Eurosport2-n.
Képek, hírek, érdekességek a német futballal kapcsolatban a hosszabbitas.hu facebook-oldalán.
Bundesliga
Szalaiéktól igazolt a Liverpool
24/06/2015 07:16
Bundesliga
A Bayerntől igazolna az MU
02/06/2015 18:47