Múltjával, nézőszámával, anyagi lehetőségeivel mind-mind kilóg az első osztályból a Paderborn. Az 1985-ös alapítású futballklub évekig a tartományi rivális Dortmund és Bielefeld árnyékában mozgott, egészen mostanáig. Az évek során átlagosan ötezren látogattak ki a csapat 15ezres stadionjába, és noha a Bundesligában a teltház garantált, még így is jelentős a lemaradás a 40-50ezres tömeg előtt játszó középcsapatoktól.
A történet az elmúlt évekből mindenesetre ismerős. Hosszú idő után feljutás az első osztályba, majd hősies helytállás után rögtön búcsú. Így járt a St. Pauli, a Düsseldorf, a Greuter Fürth és a Braunschweig is. Pedig ezen csapatok között van olyan, amely rendre 50ezer néző előtt játszik… Van persze ellenpélda is. Mégpedig az Augsburg, ott sikerült megkapaszkodni, és idén már a negyedik idényre készülhetnek az első osztályban.

Saglik és Koc ünnepli a feljutást

Fotó: Eurosport

Bundesliga
Manchester United: indul a bevásárlás?
29/06/2015 08:40
A Paderborn története azért is mesébe illő, mert tavaly decemberben még a középmezőnyben állt -4-es gólkülönbséggel. Innen sikerült az utolsó 15-ből 10-et nyerve egy +15-öt összehozni. Méghozzá régen elfelejtett, vagy az utolsó esélyt megragadó játékosokkal. Rendhagyó például Süleyman Koc története, aki januárban csatlakozott a csapathoz, miután letöltötte egy kaszinó kifosztásáért kiszabott 4 éves börtönbüntetését (!), hogy aztán a fő rivális Greuter Fürth elleni góljával nagyban hozzájáruljon a feljutáshoz.
Az edző Andre Breitenreiter a legjobb iskolában, a Hennes-Weisweiler Akadémián sajátította el a szakmát, a támadó futballt erőlteti, ami megmutatkozott abban is, hogy 47 kapott góljával a Paderborn bizony messze a legtöbb gólt szedte be a másodosztály legjobbjai közül. A csatárok közül kulcsszerep vár a tavaly 15-ig jutó 31 éves Mahir Saglikra, aki 5 év után bizonyíthat újra az első osztályban. Mellette a középpályás albán Alban Meha (12 gól) és Mario Vrancic számított kulcsembernek. Nyáron aztán érkezett néhány, az első osztályban is bizonyított játékos: Moritz Stoppelkamp (ex-Hannover), Elias Kachhunga és Lukas Rupp (ex-Gladbach), Marvin Ducksch (ex-Dortmund). Míg a Drezdában hétről-hétre remeklő francia Idir Ouali is megkaphatja  a lehetőséget, hogy bemutatkozhasson az első osztályban.
Újabb népmesébe illő történet kezdődik tehát a Paderborn feljutásával, és azt hiszem sokan leszünk, akik nagyon szurkolunk majd, hogy ez a történet májusban happy-enddel végződjön.
Bundesliga
Szalaiéktól igazolt a Liverpool
24/06/2015 07:16
Bundesliga
A Bayerntől igazolna az MU
02/06/2015 18:47