A Schalke az elmúlt évek felemás szereplése után (volt, hogy a Bajnokok Ligája elődöntő mellett küzdött a bajnokságban a bennmaradásért) szeretné stabilizálni a helyét a Bundesliga három legjobb csapat között. Az elmúlt négy évben rendre az ősi rivális Dortmund mögött végzett, a szurkolók szerint épp itt az ideje, hogy ez megváltozzon. A 2009/10-es szezonban még Neuerrel, Kuranyival, Rafinhával és Rakiticcsel sikerült előzni, a mai keret viszont még a Magath-féle drasztikus átalakítás utóhatásait nyögi. Nincs igazán nagy igazolás, ám sikerült néhány alulteljesítő nagy névtől megválni. Így a kapus Timo Hildebrand, Tim Hoogland vagy a ghánai válogatott középpályása, Anthony Annan is távozni kényszerült. Végbement egy „kapuscsere” is, méghozzá nagyon okosan, hiszen jött a Düsseldorftól ingyen Fabian Giefer, míg Lars Unnerstal ment ugyanoda, de kétszázezerért. Ennél jóval meglepőbb, hogy a két éve, még súlyos sérülése előtt a Liverpool által tizenötmillió Euróért csábított Papadopoulos most kölcsönbe mehetett ráadásul egy riválishoz, a Leverkusenhez. (Lehet, hogy a gyógyszergyáriak tanultak Kramer esetéből, aki a Gladbachnak kölcsönadva lett világbajnok…) A legtöbb pénzt hozó üzlet Szalai Ádámhoz kötődik, akit ugyan kétmillióval kevesebbért adtak el a Hoffenheimnek, ám így is szép összeg, 6 millió jött a bevételi oldalon.

Fotó: Eurosport

Annyira azért nem állt jól a Schalke, hogy a hat távozót ne kellett volna néhány játékossal pótolni. A már említett Giefer mellett inkább előre igazolt Horst Heldt. Egy remek üzlet keretében, egy szerződési záradékot kihasználva jöhetett Sidney Sam a Leverkusentől, és Szalait követve egy újabb mainzi támadó, a nigériai Chupo-Moting. A keret nagyon fiatal, a 24 éves átlagéletkor a legalacsonyabb a tizennyolc Bundesliga csapat közül.
Bundesliga
Manchester United: indul a bevásárlás?
29/06/2015 08:40
Sokáig kérdés volt, hogy ki ül a kispadon. Hiszen sokszor a stabilitás hiánya miatt nem tudott úgy teljesíteni a Schalke, ahogy azt a keret erősségétől el lehetett volna várni. Nos, nem jött Thomas Tuchel, maradt az a Jens Keller, akinek másfél éven át napról napra meg kellett győznie a klubvezetést, hogy alkalmas a feladatra, de a BL-kvalifikációkkal és főleg a fiatalok beépítésével ezt elérte.
Mára pedig ott tart, hogy van egy kerete, amely remek elegye a feltörekvő fiataloknak és a rutinos labdarúgóknak (Farfan, Boateng, Huntelaar). Van két világbajnoka (Draxler, Höwedes), két friss U19-es Európa bajnoka (Itter, Friedrich) és ugyan a torna hatása az augusztusi meccseken még negatív lehet, ha túl lesz a Hannover-Bayern-Gladbach hármason, akkor jó eséllyel pályázhat az idény végi Dortmund-szorongatásra.
Bundesliga
Szalaiéktól igazolt a Liverpool
24/06/2015 07:16
Bundesliga
A Bayerntől igazolna az MU
02/06/2015 18:47