Amennyire komoly előrelépést tud felmutatni a német futball az utánpótlás és a felnőtt válogatottak terén és amennyire meghatározó lett a szerepük a németeknek a Bajnokok Ligájában, annyira egy helyben topognak a második számú európai kupasorozatban, az Európa Ligában. Az új lebonyolítási rendszer 2009-es kialakítása óta eltelt öt évben egyszer sem volt döntősük, és a négy közé is csak a Hamburg került, még az első kiírásban. Ha pedig a tendenciát nézzük, akkor még szembetűnőbb a „hanyatlás”. Három éve még volt két negyeddöntősük: a Hannover és a Schalke. Két éve már a legjobb 16 volt a végállomás a legjobb Hannovernek, míg tavaly a Frankfurt - egyetlen csapatként túlélve a csoportkört - a legjobb 32 között búcsúzott.

Fotó: Eurosport

Furcsa, ellentétes folyamat ez, amely egyrészt abból adódhat, hogy nő a szakadék az igazán jó német csapatok (Bayern, Dortmund) és a többiek között. Elsőre úgy tűnik, hogy nem tudják felvenni a versenyt a spanyol és olasz középcsapatokkal vagy a portugálokkal. Ám szembetűnő az is, hogy az elmúlt három évben a román Gaz Metan, a horvát Rijeka, a cseh Liberec míg pár napja a görög Asteras Tripolis is felülmúlt egy németet. Ez pedig további okok keresésére sarkall, oda hogy könnyen lehet a motiváció is probléma. Számtalanszor előfordult már, hogy a kettős terhelés már túl sok volt egy kis, vagy éppen középcsapatnak a Bundesligában. Így fordulhatott elő a Stuttgarttal kétszer - 2011-ben és 2013-ban -, hogy Európa Liga szereplés mellett, otthon a kiesés elől kellett menekülnie. De hasonlóan járt a Freiburg és a Frankfurt is tavaly. Azzal a szűkösebb kerettel, amivel rendelkeznek nem ment együtt a kettő, sőt.
Bundesliga
Manchester United: indul a bevásárlás?
29/06/2015 08:40

Fotó: Eurosport

Idén a Mainz már az első körben búcsút intett, és elképzelhető, hogy a csoportkörért a Mönchengladbach sem fogja túlzásba vinni a harcot a bosnyák Sarajevo ellenében. Azt is készpénznek vehetjük, hogy Wolfsburgban is szívesebben vennének egy BL-kvalifikációt, mint Európa Liga menetelést. És tény, ott ahol évente a különböző válogatottakban van nyári fellépése a játékosoknak, nem nagyon fér bele július végén - egy hónappal a bajnoki rajt előtt - tétmeccseket játszani. Így viszont alighanem még évekig marad a német bajnokság a spanyol mögött az európai eredményesség-rangsorban.
Ám, amíg a nagy tornákon fordított a sorrend, ezt aligha bánják Németországban.
Bundesliga
Szalaiéktól igazolt a Liverpool
24/06/2015 07:16
Bundesliga
A Bayerntől igazolna az MU
02/06/2015 18:47