Miután a cikk első részében a Freiburg, a Werder és a Stuttgart üzleti szempontból elismerésre méltó játékos-politikáját vettem górcső alá, és ezáltal talán Robin Dutt, Christian Streich, Thomas Schaaf és az elmúlt négy év összes stuttgarti edzőjének munkája más megvilágításba került, itt az ideje,  hogy azokat a klubokat és edzőket is megismerjük, ahol a megfelelő támogatás ellenére sem jöttek az eredmények. Sokkal inkább a "piros zónás" milliók.
Addig, amíg Európában a Porto és a Benfica viszi a prímet gazdaságosság és pályán elért sikerek tekintetében, és Olaszországban az Udinese és Genoa, Franciaországban a Lille és Lyon, Spanyolországban a Sevilla és az Atletic Bilbao, míg Angliában a Tottenham elmúlt négy éve volt messzemenően sikeres a játékospiacon nyújtott teljesítmény alapján, természetesen ott vannak a komoly milliókat évről-évre kiadó és sokszor semmit sem nyerő csapatok is.
Kezdjük a Bundesligával!
Bundesliga
Manchester United: indul a bevásárlás?
29/06/2015 08:40

Átigazolási bevételek és kiadások 2010-2014

Fotó: Eurosport

Az, hogy a Bayern messze a legtöbbet „bukta” 2010 óta (144 millió font), az nem meglepetés. Végtére is a bajnoki címek, BL-siker, klubvilágbajnoki trófea messzemenően kárpótolja ezt a fajta költekezést. Nem kérdés, hogy Jupp Heynckesnek és Pep Guardiolának is sokkal nagyobb volt a mozgástere, mint a rivális csapatok edzőinek. És innentől érdekes a dolog. Mert az, hogy 2010-től értékelve a dolgokat a Bayern és a Dortmund is 2-2 bajnoki címet vitt el, ám eközben a Dortmund csak harmadannyit ruházott be új játékosokra, az több mint elgondolkodtató. És egyben Jürgen Klopp munkájának a maximális elismerése.
A listán második Wolfsburg esete is érdekes. Inkább negatív szempontból persze. Hiszen az a klub, amely a Dortmundnál is másfélszer nagyobb hiányt produkál, megfordítva: másfélszer jobban erősíti a keretét és közben a 15.-8.-11.-5. helyeket képes csak megszerezni, az komolyan alulteljesít. Főleg úgy, hogy 2009-ben még bajnoki címnek örülhetett. Steve McLaren, Felix Magath és Dieter Hecking triójából csak az utóbbi menthető fel valamelyest, hiszen ő legalább közel vitte a Wolfsburgot a Bajnokok Ligájához. Idén viszont egy újabb ötödik hely már egyenértékű lenne egy kiesés okozta traumával.

Az évtized melléfogása: Steve McLaren majdnem kiesett a Wolfsburggal

Fotó: Eurosport

Ott van még a listán a túlköltekezők között negyedik Hannover is. Többször elhangzott, hogy Mirko Slomka milyen csodát tett a Hannoverrel, amikor kétszer egymás után az Európa Ligába juttatta. Nos, a táblázat szerint ehhez meg is volt az alapanyag. Nem csak 2011-ben kellett volna a negyedik helyet elcsípni, hanem utána is. Ám e helyett a 7.-9.-11. helyek következtek, és a kérdés: valóban olyan jó edző-e? Hiszen közben ügyesebb igazolásokkal a Schalke és a Leverkusen is Bajnokok Ligája csoportkörös lett. Méghozzá háromszor.
Végezetül, kitekintésképpen álljon itt Európa nagy költekezőinek dobogója. Az első a PSG több mint 400 millió fontos mínusszal, megelőzve a két manchesteri csapatot. És, hogy mire volt ez a kétes elsőség (amely során nagyobb mínuszt halmoztak fel, mint a Barcelona és a Real Madrid együttvéve) elég a párizsiaknak? Két bajnoki cím, egy Ligakupa siker és két szoros BL-negyeddöntő. A harmadannyit befektető Bayern közben kétszer döntőzött és egyszer nyert is, további hét másik trófeát begyűjtve.  Nem kis különbség, de mint tudjuk a múltnélküliségnek ára van. Nem is kicsi.
Bundesliga
Szalaiéktól igazolt a Liverpool
24/06/2015 07:16
Bundesliga
A Bayerntől igazolna az MU
02/06/2015 18:47