Bevett szokás, hogy a klubok azokat a játékosaikat, akiket nem tudnak eladni, de nincs rájuk szükség, vagy azokat, akiket most nem tudnak játszani, a jövőben viszont szeretnének, egyszerűen kölcsönadják, hogy játékban legyenek. A cél kettős, ne kelljen egy olyan játékosnak fizetést kiutalni, aki amúgy se játszana, illetve játékban legyen a jövő reménysége, ezáltal fejlődjön és lehetőleg a piaci értéke is nőjön.
Ám előfordul, hogy egy ilyen kölcsönszerződés néha annyira félrecsúszik, hogy komoly fejfájás lesz belőle. Valahogy így járt a Bayer Leverkusen is akkor, amikor a klub elöljáró úgy döntöttek, hogy a 20 éves Christoph Kramernek erősödnie kell még, és nyomban kölcsönadták a másodosztályú Bochumnak két évre. Ott biztos kezdő lett , és 61 bajnokin gyűjthetett tapasztalatokat, ám amikor 2013-ban visszatért anyaegyesületéhez – méghozzá nagy reményekkel – csalódnia kellett. Ott megint kevésnek találtatott a Rolfes-Bender-Castro középpályás hármas mögött, és megint csomagolhatott. Most két év Borussia Mönchengladbach várt rá, de legalább az első osztályban. Nagy vihart nem kavart az eset, talán mindenki azt gondolta, hogy ugyanaz lesz vele is, mint Jens Hegelerrel, aki 24 éves koráig járta a kölcsönöket, mígnem rányomták a bélyeget: nem elég jó a Leverkusenhez.
De a mögöttük hagyott idény komoly változást hozott. Kramer augusztusban még annak örülhetett, hogy 22 évesen egyáltalán bemutatkozhatott a Bundesligában. Utána már kihagyhatatlanná vált Lucien Favre együtteséből (csak egy bajnokin nem játszott), és közel került ahhoz, hogy a Gladbachhal az anyaegyesületet is leszorítsa a BL-selejtezős helyről. A Leverkusennél ekkor már komolyan felmerült, hogy vissza kellene hozni, ám a kétéves szerződés megkötötte a kezüket. Most képzeljük el, mit gondolhatott a sportigazgató Rudi Völler, amikor megtudta, Kramer tagja lesz a világbajnokságra készülő német válogatott bővebb keretének, és mit akkor, amikor a keretszűkítésen is átesve indulhatott Brazíliába. Vajon akkor is a túláradó öröm lett úrrá rajta, amikor kiderült, Kramer kezdő lesz az argentinok elleni vb-döntőben? (Igen, ő volt az akit aztán agyrázkódás miatt le kellett cserélni.)
Bundesliga
Manchester United: indul a bevásárlás?
29/06/2015 08:40

Fotó: Eurosport

Mert azóta tudjuk, Kramer világbajnokként térhetett vissza Mönchengladbachba, és nem Leverkusenbe. Egy évig még a kölcsöncsapat sikeréért küzdhet, és nagyon hálás Favre bizalmáért. Azért a bizalomért, amit a Leverkusennél nem kapott meg.
És ugyan pusztán üzleti szempontból nagyon is jól áll ezzel a kölcsönszerződéssel a Bayer (Kramer értéke 8 millió euróra nőtt), a középpályás többször kijelentette, gondolkodik azon, hogy végleg elhagyja a „gyógyszergyáriakat”.
Bundesliga
Szalaiéktól igazolt a Liverpool
24/06/2015 07:16
Bundesliga
A Bayerntől igazolna az MU
02/06/2015 18:47