Mit tehet egy csapat, ha az évek során a nagy tervekből semmi nem jön össze? Beleszürkült a mezőnybe, és gyökértelensége miatt amúgy is mindenki céltáblája. Még többet fektet be, és hoz néhány sztárt, aztán gyerünk? Becsukják a boltot, és kezdődik a zuhanás?
Egyik sem. A Hoffenheimnél igazán kreatívan gondolkodtak…
Történt, hogy a Dietmar Hopp nagyot álmodva felhozta a heted-nyolcadosztályból csapatát, amellyel első Bundesliga szezonjában sokáig az élen is állt. Még ha nem is a bajnoki cím volt egyből a cél, az európai kupaszereplést három éven belül el kellett volna érni. Ehhez képest a visszaesés megállíthatatlannak tűnt. Előbb a sikeredző, Ralf Ragnick távozott (két év alatt öten próbálták meg pótolni – sikertelenül), majd szépen sorban a nagy reménységek is: Carlos Eduardo, Sigurdsson, Obasi, Ibisevic, Demba Ba és Luiz Gustavo. Az eredmények pedig úgy leromlottak, hogy 2013-ban már csak osztályozóval sikerült megtartani az élvonalbeli tagságot.
Bundesliga
Manchester United: indul a bevásárlás?
29/06/2015 08:40

Fotó: Eurosport

Sztárokra nem volt pénz, a középszerűségből pedig elég volt. Ekkor jött a nagy ötlet: kitalálták hogy ide igazi közönségcsalogató foci kell. Ez pedig nem máson, mint az őszinte támadófocin (és a persze sokszor lyukas védelmen) alapulhat. Persze hogy nem lehet minden meccset megnyerni, de a gólzáport szinte mindig össze lehetett hozni. Tavaly a Hoffenheim meccsein összesen 142 gól született, ami jóval négy gól fölötti meccsenkénti átlagot jelentett. Ebből 72-t lőtt (ennél többet csak a Bayern és a Dortmund) és 70-et kapott (ennél többet csak a Hamburg) a sztárokat nélkülöző együttes.
Az igazi eredmény azonban - azon túl, hogy a 16. hely után összejött a 9. - ott érhető tetten, hogy újra vonzó lett a Hoffenheimben játszani. A nyáron érkező Szalai Ádám is elmondta, hogy Firmino és Volland mellett, egy ilyen mentalitású csapatban szeretett volna szerepelni. De nem csak csatárok jöttek, hanem a kapus Baumann a Freiburgtól, Schwegler a Frankfurttól, vagy Zuber a CSZKA-tól. A keretben végbemenő változásokat jól mutatja, hogy összesen 21 játékos távozott. Nagyrészt az elmúlt évek félresikerült igazolásai. A kulcsemberek közül csak a szerződése lejártával távozó Fabian Johnson hiányozhat.
Az a csapat pedig, amely annyi gólt lőtt, hogy még a háló sem bírta a meccseit (lásd Leverkusen) - ha nem is lesz dobogós - jövőre is az érdeklődés középpontjában maradhat. És ezzel már mindenki nyerhet.
Bundesliga
Szalaiéktól igazolt a Liverpool
24/06/2015 07:16
Bundesliga
A Bayerntől igazolna az MU
02/06/2015 18:47