Nem történt meglepetés, a Hamburg vezetősége hétfőn menesztette Mirko Slomka vezetőedzőt. A Bundesliga dinoszaurusza most először áll szerzett gól nélkül a bajnokság harmadik fordulóját követően, pedig ez már az 52. nekifutása. Persze ez önmagában még nem feltétlenül lenne ok a menesztésre, a tavaszra is visszanyúló tizenegy tétmeccses nyeretlenség, a kilátástalan játék – a közel sem legyőzhetetlen Köln, Paderborn, Hannover hármas ellen – már sokkal inkább.
Arról megoszlanak a vélemények, hogy mindez Slomka, vagy valaki más hibája. Egy biztos, az átigazolásokra nem panaszkodhat, Holtby, Lasogga (kölcsönből vissza), Behrami, Stieber, Green, Nicolai Müller, Rudnevs (kölcsönből vissza) mind erősítésnek számít. Angliában egy jelenleg a kispadot koptató Luke Shaw is többe kerül, a németeknél viszont az erősítésekre elköltött 27 millió euró egyáltalán nem kevés – a negyedik legtöbb volt a Bundesligában, csak a Dortmund, Bayern, Leverkusen trió költött többet – így a vezetőség joggal várja el a jobb eredményeket.
Tegyük hozzá, nem Slomka az első, aki belebukik a munkába. A legutóbbi, huzamosabb időn keresztül irányító szakember a Ferencváros jelenlegi trénere, Thomas Doll volt, aki 2004 és 2007 között felelt az együttesért. Azóta csupán Huub Stevens és Thorsten Fink maradt egy szezonnál tovább. A totális csődöt Frank Arnesen sportigazgató – és a Chelsea C – érkezése jelentette, valamint Michael Oenning, aki csak azért ült a padon 189 napon keresztül, mert abból nagyjából kilencvenet a nyári szünet tett ki. A világbajnoki ezüstérmes Bert van Marwijk sem tudott csodát tenni, sőt, azt mondta, egyszerűen lehetetlen volt a klubnál a futballra koncentrálni, annyira rossz tapasztalatai voltak, hogy vissza is vonul az edzősködéstől, csak valami egészen extrém esetben térne vissza. Mirko Slomka önéletrajzában sem fog jól festeni ez a néhány hónap.
Bundesliga
Manchester United: indul a bevásárlás?
29/06/2015 08:40
Statisztika
Tíz edzője volt a Hamburgnak az elmúlt négy évben, hamarosan meglesz a tizenegyedik. Egyetlen szakember akadt, akinek harminc meccsnél több jutott a csapat kispadján 2010 óta.2008-ban azért nem Jürgen Klopp lett a vezetőedző, mert a HSV vezérkarának nem tetszett, hogy melegítőalsóban vezényel a meccseken...A klubhoz nemrég érkezett Lewis Holtby másfél év alatt a hetedik edzőjével dolgozik majd együtt, ha meglesz az utód (Villas-Boas, Sherwood, Meulensteen, Magath, Pochettino és Slomka után).
Éppen ezért kérdéses, ki lehet a következő a sorban. Az első jelölt a Mainz korábbi trénere, Thomas Tuchel, ami már csak Stieber esete miatt is pikáns lenne, ugyanakkor ő sokkal boldogabb, ha a Schalkéval kapcsolatban említik, ráadásul ki is kéne fizetni a „kivásárlási árát”, hiszen a szerződése nyárig az ex-klubjához köti. Felmerült még Huub Stevens neve is, de nem reális, mivel hosszabb távon semmiképp sem számíthatnának rá, márpedig Beiersdorfék szeretnének véget vetni a mostani hektikus időszaknak. Az U23-asokkal eddig nyolcból nyolc meccset nyerő, de tapasztalatlannak tartott Joe Zinnbauert a vezetőség nem tartja megfelelőnek. Lehetőségként merült fel a német Sky szerint Markus Babbel, aki a Stuttgartnál és a Herthánál is produkált jó dolgokat, a Hoffenheimnél viszont nem tudott villogni.
Ami biztos, bárki is kövesse Slomkát, rettentően nehéz dolga lesz, hiszen a csapat szombaton a Bayernhez látogat, rá négy napra a Mönchengladbach ellen lép pályára az Imtech Arénában.
Ami viszont biztos, hogy a tegnapi magazinos fogadás alapján e sorok írójára vár a dekázós feladat.
(További hírek, képek, érdekességek a hosszabbitas.hu Bundesligával foglalkozó facebook-oldalán.)
Bundesliga
Szalaiéktól igazolt a Liverpool
24/06/2015 07:16
Bundesliga
A Bayerntől igazolna az MU
02/06/2015 18:47