Ne legyél jó labdarúgó, pláne ne legyél az egy erős válogatottal rendelkező országban, mert hulla fáradt és sérülékeny leszel. Nagyjából így foglalható össze, amiről az elmúlt napok szólnak a miénknél jóval erősebb futballal rendelkező országokban.
Angliában Raheem Sterling esetével foglalkozik mindenki. A Liverpool szélsője egy nappal az angolok észtországi Eb-selejtezője előtt odament Roy Hodgson szövetségi kapitányhoz, és megkérte, ne küldje őt pályára kezdőként, vagy legalábbis jelezte, hogy fáradt. Mivel a győzelem – még ha nehezen – de összejött, a lapokat viszont muszáj eladni valamivel, mindenhol az merült fel: mondhat-e ilyet egy profi labdarúgó a nemzeti csapatnál? Mindezt kicsit tovább gondolva: melyik a fontosabb? A válogatott vagy a klubcsapat.
Gary Linekertől kezdve, Rio Ferdinandon keresztül, Kevin Kilbane-ig mindenki egyetértett abban, hogy egy 19 éves játékos esetében bőven előfordulhat, hogy akár fizikálisan, akár mentálisan nincs a topon. Ráadásul egy olyan találkozó előtt jelezte gondját, amit az angolok még nélküle is simán kellett (volna), hogy hozzanak, és Rooney szabadrúgásgóljával meg is nyertek.
Bundesliga
Manchester United: indul a bevásárlás?
29/06/2015 08:40

Fotó: Eurosport

Főleg Ferdinand véleménye volt érdekes, aki azt mondta, talán túlságosan büszke volt annak idején, hogy elmondja, ő is fáradt. Pedig ha így tett volna ő, Michael Owen, Rooney és a többi, már fiatalon nagyon komoly szintet elérő, és egy szezonban ötvennél is több meccset játszó futballista, talán kevésbé lett volna sérülékeny, és az igazán fontos meccseken még frissebben szerepelhetett volna. Azt is hozzátették, közel sem volt szerencsés, hogy Hodgson az edzés nyilvános részén vitte el beszélgetni a Liverpool tehetségét, ráadásul a sajtónak is kibeszélte kettejük magánügyét - már ha ez az.
Hasonló a gond az írek ellen ma este pályára lépő németek esetében. Joachim Löw szövetségi kapitány kilenc emberét kénytelen nélkülözni sérülés miatt, köztük Höwedest, Özilt, Reust, Gündogant vagy Sami Khedirát. Közülük nem mindenki játszik a Bundesligában, de még azok sincsenek jól, akiknek akad egy hónap szünetük a télen – ellenben a Premier League-es kollégáikkal. „Túlságosan sokat követelnek a játékosoktól – értékelt a világbajnok edző. – Nagyon magas szinten szerepelnek hazájuk bajnokságában, a különböző kupákban, a Bajnokok Ligájában. Tudom, hogy ez csak egy szűk rétegre igaz, de az olyan országoknál, amelyek minden nagy tornán részt vesznek, ráadásul messzire jutnak, különösen igaz a túlhajszoltság.”
Az ilyen nagy futballnemzeteknél egy világbajnokság – különösen másik kontinensen – előrevetíti, hogy az ősz nem lesz túl sikeres. Ahogyan erre Löw is felhívta a figyelmet, fiai csupán három hetet pihenhettek közel egy teljes évnyi hajtás után, és máris újra húzniuk kellett az igát.
Viszont éppen ilyenkor lehet igazán veszélyes egy kisebb játékerőt képviselő együttes is a nagyokra, amiről most a szlovákok, a hollandok, és a lengyelországi vereségüket követően a németek is sokat tudnának mesélni. Ráadásul Neuerék ma egy jó formában lévő Írországot fogadnak Gelsenkirchenben. Egy újabb botlás pedig már kevésbé fér bele a számukra. „Tisztában vagyunk vele, hogy az ellenfelünk hatalmas motivációval fog pályára lépni, de ugyanez volt a helyzet a 2010-es világbajnokság és a legutóbbi Eb után is. Ismerjük ezt a helyzetet, tudjuk, hogyan másszunk ki belőle. Korábban is sikerült, most is fog.” – zárta magabiztosan mondandóját Löw.
Ki hitte volna, hogy annak is vannak hátrányai, ha túl jó az ember valamiben...
Bundesliga
Szalaiéktól igazolt a Liverpool
24/06/2015 07:16
Bundesliga
A Bayerntől igazolna az MU
02/06/2015 18:47