Nagyon nehéz hazai játékosokat szerződtetni, mert sokkal nagyobb fizetési igénnyel rendelkeznek.” Ismerős a mondat ugye? Általában a hazai klubvezetőktől hallhatunk ilyen nyilatkozatokat, pedig a jelenség még a Bundesligában is megfigyelhető. Az Eintracht Frankfurtnál is erre panaszkodnak.
Az együttes 2013-ban még hatodikként zárt, és tavaly sem voltak komoly gondjai, pedig a nemzetközi porondon is jól teljesített: az Európa Ligából csak kevesebb idegenben szerzett gólja miatt búcsúzott a stabil BL-résztvevő Portóval szemben az egyenes kieséses szakaszban.
A nyáron viszont alapos változáson ment keresztül a gárda. Egyrészt távozott a vezetőedző, Armin Veh, másrészt több meghatározó játékos is. Sebastian Rode és Sebastian Jung is fontos pillérje volt az alakulatnak. „Egyikük sem akart maradni – mesélte a Kickernek Heribert Bruchhagen, a klub ügyvezetője. – Jung 9 éves kora óta volt a klub játékosa, a Wolfsburg viszont kihasználta, hogy a szerződésében csupán 3 millió eurós kivásárlási ár szerepelt. Rodénak pedig lejárt a kontraktusa, így ő ingyen távozhatott.” A helyükre nem lehetett németeket hozni. „Az olyan hazai játékosok, akik egyből színvonal-emelkedést jelentenek annyira drágák, hogy őket nem engedhetjük meg magunknak.” Így aztán maradt a külföldiek szerződése, ezért is fordulhatott elő, hogy a csapat Wolfsburg elleni kezdőjében mindössze két németet találtunk, közülük az egyik a kapus, Trapp volt.
Bundesliga
Manchester United: indul a bevásárlás?
29/06/2015 08:40

Balra a csapat Leverkusen elleni kezdője az előző szezon 33. fordulójából, jobbra a Wolfsburggal szembeni tizenegy a legutóbbi játéknapról

Fotó: Eurosport

Bruchhagen szerint viszont becsapós a kép: „A most érkező idegenlégiósok kilencven százaléka ismeri a Bundesligát, beszéli a nyelvet, és remekül beilleszkedett. És azért még így is ki tudnánk állni tizenegy némettel, Madlung, Alex Meier, Oczipka, Aigner, Flum, Lanig és Rosenthal is a keret tagja, úgyhogy ez csak egy kiragadott példa.
A másik lehetőség a hazaiak szerepeltetésére, ha sikerül őket úgy felnevelni, hogy a felnőttek között is megállják a helyüket. A nyáron viszont akadt olyan fiatal – a nyáron hazánkban U19-es Európa-bajnokságot nyerő Marc-Oliver Kempf – aki nem látott perspektívát az Eintrachtban, ezért hét év után elköszönt nevelőklubjától, 900 ezer euróért a Freiburghoz került. Hosszú távon viszont mégis ez lehet a sikeres út, nem véletlen, hogy a klub jelenleg egy új utánpótlás-központot épít, többek között az érte befolyt összegből, ami egy 2,8 millió eurós befektetés jelent. A fiatalok (C-Jugend) ráadásul meg is érdemlik, hiszen a csapat nemrég nyerte meg a déli bajnokságot. Közülük ketten most már a felnőttekkel készülnek.
A nagy kérdés azonban az, hogy az Eintrachthoz hasonló klubok hogyan tudnának egy szinttel feljebb lépni, pláne a Bajnokok Ligájába bekerülni. Mert ahhoz valóban méregdrága játékosok kellenek. Mindegy, hogy külföldiek vagy németek.
Bundesliga
Szalaiéktól igazolt a Liverpool
24/06/2015 07:16
Bundesliga
A Bayerntől igazolna az MU
02/06/2015 18:47