A német Bundesliga az egyik legrealisztikusabb bajnokság a világon. Minden csapat tisztában van vele, hogy meddig ér a takarója, mennyit költhet, és miért. Ezért - a kevés kivételtől eltekintve - nem hallani csődbe menő csapatokról, igaz dúsgazdag tulajokról és csillagászati összegeket kereső sztárokról sem. Mindezekért pedig az „50+1-es szabály” a felelős. Ez pedig nem más, mint hogy a klubok irányításában a tagok, azaz a szurkolók rendelkeznek többségi szavazati joggal, hiába jön egy befektető, és ontja a pénzt a csapatba, ezért cserébe nem jár teljhatalom. (Az már más kérdés, hogy hogyan játsszák ezt ki a Hoffenheim vagy a Leipzig esetében.) Persze mint minden alól, itt is vannak kivételek.

Fotó: Eurosport

A Bundesliga első osztályában hivatalosan egyenesen kettő is. A Bayer Leverkusen és a Wolfsburg. Ráadásul ez a szám még eggyel bővülhet, persze csak ha a Carl Zeiss Jena is felkerül valaha. (mert jelenleg a negyedosztályban sínylődik). Az ok pedig a hagyomány. Ezeket a csapatokat ugyanis annak idején egy vállalat hozta létre: a leverkusenit a Bayer, a wolfsburgit a Wolkswagen, míg a jénait a Carl Zeiss. Nem lehet azt mondani, hogy mindenki kibékült volna a helyzettel, hiszen évről évre próbálkozik valaki a szabály módosításával. Martin Kind, a Hannover elnöke, odáig is eljutott, hogy szavaztak az indítványáról, de az nem lett sikeres. Érthető, hogy érdekeket sért a dolog, mert a Leverkusen és a Wolfsburg is bátran költekezik. Az elmúlt évben előbbi 53, utóbbi 52 millió Eurót költött új játékosokra. Ennél többet csak a Bajnokok Ligája menetelésből extra bevételhez jutó Bayern München és Borussia Dortmund. Összehasonlításképpen a Schalke „mindössze” 31 milliót, a Mönchengladbach pedig 19 milliót engedhetett meg magának 2013 nyara óta. Az a kétszer-háromszor hosszabbra nyújtott takaró pedig előbb-utóbb erősen torzítja a versenyt. Hogy mégis mi szól akkor a rendszer fenntartása mellett?
Bundesliga
Manchester United: indul a bevásárlás?
29/06/2015 08:40
A hagyomány mellett természetesen a szurkolók. Ugyanis értük van az egész. Ők azok, akik kijárnak a meccsekre, akik a csapat mellett vannak akkor is, ha egy tulaj lelép, mert elege lett. Ezért cserébe hosszú távú kiszámíthatóságot, és biztonságot várnak el. Meg persze azt, hogy egyáltalán ki tudjanak menni a meccsekre.
Elég csak összehasonlítani, mennyibe is kerül egy Cardiff City szurkolónak, hogy az év minden bajnokiján ott legyen imádott csapata meccsein: 510 font.
És mennyibe egy Bayern München fanatikusnak? 104.
Ráadásul nem ugyanazt kapja cserébe…
Bundesliga
Szalaiéktól igazolt a Liverpool
24/06/2015 07:16
Bundesliga
A Bayerntől igazolna az MU
02/06/2015 18:47