Milyen érzés a világ legjobb labdarúgójának lenni?” – tették fel egyszer a kérdést a karrierje csúcsán lévő Zinedine Zidane-nak. „Kérdezzék meg Paul Scholes-t” – jött a válasz. Tegnap a Sky Sports riportere faggatta arról Louis van Gaalt, hogy Thibaut Courtois-t, az ellenfél kapusát választották a mezőny legjobbjának, és ez boldoggá vagy szomorúvá teszi őt, amire a holland – picit félreértve a kérdést – úgy felelt: „ez egy csapatjáték, nem érdekelnek az egyéni díjak.”
Az egyéni díjakkal éppen az a baj, hogy a legtöbbje szubjektív. Néha még a gólkirályi cím is az, mert előfordul, hogy egy találattal kapcsolatban órákat vitatkoznak arról, hogy öngól volt, vagy sem. Az Aranylabda pedig tipikusan az! Az elmúlt években többször is furcsa döntés született. Mert kétség sem férhet ahhoz, hogy Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo kivételes képességű labdarúgó. De volt olyan éve az argentinnak, amikor helyette simán megkaphatta volna Xavi vagy Iniesta, és tavaly sem csodálkoztunk volna, ha a portugál helyett Frank Ribéry végez a lista élén. Idén pedig újra előjön a fogós kérdés, mi az, ami számít?
A támadók, a gólszerzők mindig is komoly fórral rendelkeztek az ilyen versenyben, hiszen őket ünneplik a legtöbben, a „jót” ők teszik a leglátványosabban. Egy védekező középpályás, egy balbekk viszont nagyjából soha az életben nem lesz aranylabdás. Pedig a szerepük legalább ugyanolyan fontos, csak más. Kapust sem szokás a legjobbnak választani, bár Lev Yashin 1963-ban megkapta az elismerést. Most viszont teljesen jogos a kérdés: miért ne lehetne egy kapus év legjobbja? Még pontosabban: miért ne lehetne Manuel Neuer az?
Bundesliga
Manchester United: indul a bevásárlás?
29/06/2015 08:40

Fotó: Eurosport

Az ötletet Andrij Sevcsenko adta, aki a BT Sportnál vendégeskedett, és ő azt nyilatkozta a Gladbach-Bayern meccs után, hogy szerinte a németnek kéne adni. Nemrég Oliver Kahn is dicsérte, mondván utódja előrébb tart, mint ő ennyi idősen.
Ha az eredményeket nézzük, a Bajnokok Ligáján kívül mindent megnyert, világbajnok lett, a Bayern Münchent és a németeket is többször megmentette – gondoljunk csak az Algéria elleni világbajnoki mérkőzésre, amelyen ráadásul a söprögető kapus szerepköréből is bemutatót tartott. Noha klubjában néha valóban nincsen dolga – hívta is magát a legjobban kereső munkanélkülinek – amikor igazán kell, akkor mindig kitesz magáért. Tegnap is szüksége volt a Bayernnek a bravúrjaira - persze erre lehet azt mondani, hogy ahogyan a csatár a gólszerzésért van a pályán, a kapus a védésekért. De lehet-e esélye Cristiano Ronaldo ellen, aki gólok tekintetében döbbenetesen nagy évet produkál, trófeákat tekintve is akad neki egy BL-serleg és egy Spanyol Kupa. Viszont a válogatottal – és -ban – igencsak felejthetőt produkált a Brazíliában.
De hogyan lehet összehasonlítani Ronaldo egygólosnál is jobb meccsenkénti átlagát, és Neuer védéseit? Van-e egyáltalán értelme az Aranylabdának? Az előbbire az a válasz, hogy nem lehet. Utóbbira meg az, hogy akkor lenne, ha legalább néha egy védekező középpályás, vagy egy kapus is megkapná. Mondjuk idén...
Bundesliga
Szalaiéktól igazolt a Liverpool
24/06/2015 07:16
Bundesliga
A Bayerntől igazolna az MU
02/06/2015 18:47