A hónapok (évek) óta tartó kötéltánc véget ért, Jens Keller – képletesen – a mélybe zuhant. Hiába vezette egymást követő két évben is a Bajnokok Ligája csoportkörébe csapatát, hiába veretlen (más szemszögből nyeretlen) a BL-csoportkörben, és győzte le bő egy hete a nagy rivális Dortmundot (és áll előtte a tabellán), mennie kellett. Huntelaar hétvégi nyilatkozata már sokat sejtetett : ”Túl sok taktikai hibát követünk el hátul, olyan hibákat, amelyeket megfelelő edzésmunkával ki lehetne küszöbölni.” Ezek után Horst Heldt sportigazgató nem sokat teketóriázott, kirúgta Kellert, és már meg is találta az utódot. Nem, nem Tomas Tuchelt, hanem - talán meglepetésre - Roberto di Matteot.
Nyelvi problémái nem lesznek. A schaffhauzeni születésű, olasz szülők gyermeke németül, olaszul és angolul is kiválóan beszél. Karrierje Svájcban kezdődött, majd a Lazio, az olasz válogatott és a Chelsea következett a sorban. Az a bizonyos kozmopolita Chelsea, Ruud Gullit majd Gianluca Vialli irányításával és játékával. Egy olyan csapat, amely tele volt vezérrel, hiszen azóta Petrescu, Zola és Mark Hughes is szép sikereket ért el különböző kispadokon. Ám olyat, amire di Matteo volt képes, egyikük se produkált. Hiszen Roberto gyakorlatilag a Chelsea történetének legeredményesebb edzője jelenleg is. Az ott töltött mindössze 8 (!) hónapja alatt egy FA-kupát és egy Bajnokok Ligáját is zsebre vágott. Ilyenre pedig még miszter Mourinho sem volt képes.

Fotó: Eurosport

Bundesliga
Manchester United: indul a bevásárlás?
29/06/2015 08:40
Pedig finoman szólva sem átlagos az edzői út, amit eddig bejárt. Kezdve az angol harmadosztályú MK Donsszal, ahol egy bajnoki harmadik hely jött össze, majd egy West Brom-os feljutással és Premier League szerepléssel. Valahogy az idő mindig szűk volt a svájci-olasznak. Hiába választották meg szeptember hónap menedzserének (egy újonc élén ez nagy szó ám), februárban már mennie kellett. Ezzel a múlttal lett a Chelsea másodedzője, Villas-Boas segítője, majd 2012 tavaszán átmeneti irányítója. Ebben a szerepkörben győzte le 1-3-as első meccsről a Napolit, majd a Benficát és az elődöntőben Guardiola Barcelonáját is. Hogy aztán az Allianz Arénában a Bajnokok Ligája döntőjében az otthon játszó Bayern Münchent is sokkolja. Képzelhetjük, mennyire repesnek most az örömtől a bajoroknál.
Izgalmas meccsek várnak rá: novemberben a Chelsea, februárban a Bayern ellen érdekes fogadtatásban lesz része, az biztos. Kezdésnek jövő szombaton jön a Hertha. Ám a gelsenkircheni kispad sem nevezhető nyugdíjas állásnak. Di Matteótól rögtön eredményeket várnak majd, ő pedig tudja, nagyon nem hibázhat. Eddigi három klubjánál 12, 19 és 8 hónap jutott neki. Itt pedig bajnoki dobogó és BL-továbbjutás kell ahhoz, hogy a „frigy” legalább egy évig tartson…Különben nem lesz tovább.
(Hírek, képek, érdekességek a német bajnokságról a hosszabbitas.hu Bundesligával foglalkozó facebook-oldalán.)
Bundesliga
Szalaiéktól igazolt a Liverpool
24/06/2015 07:16
Bundesliga
A Bayerntől igazolna az MU
02/06/2015 18:47