A Schalkénál történt edzőváltás azt eredményezi, hogy Roberto Di Matteo lesz a nyolcadik vezetőedző Gelsenkirchenben Jürgen Klopp dortmundi időszaka során. Ha szigorúan a helyezéseket nézzük, meglepő, hogy nem a Borussiánál cseréltek, hiszen a gárda lejjebb található a tabellán, mint legnagyobb riválisa. De nem csak az idei évet kell figyelembe venni. Tökéletesen érthető, hogy senki sem gondolkodik Klopp távozásában. Ettől még kérdések akadnak. Bőven.
Átlagos futballszurkolónak egészen döbbenetes volt látni azt a felvételt, amit a BVB hétvégi, Hamburg elleni vereséget követően készítettek. Ekkor a csapat már tíz pontos hátrányban volt a Bayernnel szemben a tök utolsótól elszenvedett vereséget követően, a híres déli lelátó mégis hangosan éltette. „Libabőrös lettem” – mesélte róla Sebastian Kehl csapatkapitány. Egyetlen füttyszót, tüntetést sem lehetett hallani.
Bundesliga
Manchester United: indul a bevásárlás?
29/06/2015 08:40
Ettől még krízisben van a csapat, hiszen a rajtja közel sem sikerült úgy, ahogyan tervezte – különösen a nyáron elköltött 50 millió euró tükrében. A legnagyobb kérdés továbbra is az: miért gyűjtött a gárda csak hét pontot hét forduló alatt, amikor a Bajnokok Ligájában az Arsenal és az Anderlecht ellen is szenzációsan futballozott? „Ez az eredmény közel van a katasztrófához” – jelentette ki Kehl, a szezon végén visszavonuló korábbi csapatkapitány. Az együttes már most négy vereséget szenvedett el, a 2011-12-es kiírásban összesen háromszor maradt pont nélkül. Klopp 2008-as érkezése óta ez a Dortmund legsúlyosabb hullámvölgye, amiben a szakvezető is egyetértett, külön kiemelve a szombat délutáni mérkőzést, mondván „ez A legmélyebb pont”. Már önmagában az furcsa, hogy erről kérdezték, de a klub ügyvezetőjének, Hans-Joachim Watzéknak ki kellett jelentenie: „Álljon a társaság bármelyik pozícióban a tabellán, Jürgen Klopp a megfelelő személy a vezetőedzői posztra.
Sok sérült, gyenge helyzetkihasználás, Lewandowski távozása, szörnyű védekezés
A kétarcúság egyik indoka lehet, hogy egy-egy meccsen ugyan még lehet pótolni a hiányzókat, hosszabb távon már nem. Ebben a szezonban sérülés miatt hiányzott már: Hummels, Reus, Sahin, Kirch, Weidenfeller, Gündogan, Mkhitaryan és Blaszczykowski is. A HSV ellen Schmelzer is kidőlt. Nem csoda, hogy már 22 játékos lépett pályára idén a bajnokságban a gárda színeiben, ami figyelembe véve, hogy ennél is többen az első hét fordulóban csak egyszer, 2008-ban tették ezt meg a klub történetében jól mutatja, mekkora a baj. Az is lehetne magyarázat, hogy sok olyan labdarúgó akad, aki a világbajnokságról tért vissza, ezért döcögősebb a rajt, de elég megnézni a Bayern szereplését, amelyből még többen kezdték meg késve a felkészülést...
A másik ok a helyzetkihasználás. Hiába dolgozta ki a BVB a negyedik legtöbb helyzetet eddig a szezonban (a Bayern, Hoffenheim, Leverkusen hármas után), ha azok csupán 18,8%-át tudta kihasználni. (Ugyanez az arány a legutóbbi szezonban 28,8% volt.) A Kicker a '88-89-es szezon óta vezeti ezt a statisztikát, azóta a leggyengébben az 1999-2000-es szezonban teljesített a klub, 19,7%-kal.

Akad gondja bőven Kloppnak

Fotó: Eurosport

Abban, hogy a kapu előtt kevésbé hatékony Klopp legénysége biztosan közre játszik Robert Lewandowski távozása. A helyére érkezett Ramos-Immobile páros eddig elmarad a vártaktól. A kolumbiai jelenleg vezeti a házi kanadai táblázatot, de ehhez elég neki négy pont is. (Egy éve ilyenkor a lengyel támadó már tíznél járt: 6 gól 4 gólpassz).
Szintén komoly gondot jelent – és erről már a tegnapi magazinunkban is volt szó – hogy többek között éppen Ramos követett el olyan hibákat, amelyekből gólt kapott a csapat. A Dortmund a hét bajnokijának egyikét sem tudta le kapott gól nélkül, csupán háromszor rajtolt így korábban, legutóbb tíz évvel ezelőtt. (12-szer vették be eddig a kapuját, a 2010-11-es szezonban összesen 22-szer.)
Baj tehát akad bőven. A bajnoki cím minden valószínűség szerint már október elejére elúszott, ám a BL-ről való lemaradás még így sem jut eszébe senkinek. Marad a kupa és a Bajnokok Ligája. De csak akkor, ha sikerül kimásznia a csapatnak a gödörből, és visszamászik 2011-ben és '12-ben megmászott hegy tetejére.
Ehhez pedig a sérültek felépülésére, valamint – a súlyos egyéni hibák kiiktatásának, és a jobb helyzetkihasználásnak érdekében – jobb koncentrációra van szükség. Ráadásul minél előbb.
Bundesliga
Szalaiéktól igazolt a Liverpool
24/06/2015 07:16
Bundesliga
A Bayerntől igazolna az MU
02/06/2015 18:47