Ha valaki végignézte Dárdai Pál első kapitányi sajtótájékoztatóját, biztosan felfigyelt arra, hányszor idézte korábbi mestere, Lucien Favre szavait. Nem túlzás állítani, a svájci szakember nagyszerű pályafutást tudhat a magáénak, és jogosan dicsérik gyakorlatilag mindenhol. A Zürich élén két bajnokságot és egy kupát nyert, a Herthával 2009-ben sokáig még a bajnoki címért is versenyben volt, végül negyedik lett, ami akkor még nem ért BL-indulást. A Mönchengladbachot 2011-ben egy remek hajrával tartotta bent, pedig szezon közben kellett átvennie, 2012-ben már negyedikként zárt – igaz a Bajnokok Ligája főtáblája a Dinamo Kijev elleni play-off körös vereség miatt elmaradt –, azóta egy nyolcadik, és a legutóbbi szezonban egy hatodik hely lett az övé. Idén pedig még magasabb szintre lépett, hiszen valamennyi sorozatot figyelembe véve veretlen (ma este éppen korábbi klubja, a Zürich otthonában lép pályára az EL-ben), második a Bundesligában, ráadásul látványos, jó futballt produkál.
Mindez különösen annak fényében elismerésre méltó, hogy közben a legjobbjai folyamatosan elhagyták a csapatot. A legutóbbi három átigazolási szezonban távozott többek között ter Stegen, Dante, Roman Neustädter és Reus is, vagyis egy olyan váz, amelyre egy bajnoki címért küzdő gárdát is lehetne építeni.

Fotó: Eurosport

Bundesliga
Manchester United: indul a bevásárlás?
29/06/2015 08:40
A Bundesliga-elsőség, valamint a hetvenes éveket idéző Bayernnel szembeni nagy rivalizálás – egyelőre még – nem reális. Ettől függetlenül a Gladbach tíz tétmeccses veretlen rajtja közel negyven éve a legjobb szezonkezdetét jelenti, legutóbb még Udo Lattekkel startolt így 1975-ben (csak az érdekesség kedvéért, akkor végül első is lett az élvonalban).
A siker 3+1 tényezője
Favre mellett érdemes kiemelni Max Eberl sportigazgatót is, aki ezen a nyáron is remek munkát végzett: 12 millió euróért erősített, amiből nyolcat az óriási bravúrokat bemutató Sommer vitt el. A tétmeccseket figyelve eddig házi gólkirály André Hahn 2,25 millióért érkezett az Augsburgtól, míg a „kis” Hazard-t (Thorgan) 1,5 millió euróért vette kölcsön a klub a Chelsea-től. (A piacon több mint 10 millió plusszal zárt.)
A keretben több olyan labdarúgó ( Hahn, Hazard, Johnson, Traoré,) szerepel, aki három-négy poszton is bevethető: „Ez tesz minket kiismerhetetlenné” – jegyzi meg Alvaro Dominguez. Mindegy, hol számítanak ránk, mindeni tudja, mi a feladata."
A Mönchengladbach októberi programja
10.02. Európa Liga: Zürich (idegenben), 10.05. Bundesliga: Mainz (otthon), 10.18. Bundesliga: Hannover (i) 10.23. Európa Liga: Apollon (o), 10.26. Bundesliga: Bayern München (o)
A negyedik Joachim Löw szövetségi kapitánynak köszönhető. Németországban csak Jogi-hatásként említik Christoph Kramer esetét, aki világbajnokként hazatérve Favre szerint is sokkal magabiztosabb, jóval többet lehet hallani a hangját a pályán, mint Brazília előtt.Ez persze már Favre érdeme is, akit kifejezetten precíz edzőnek tartanak. „Tökéletesen felkészítenek bennünket az ellenfélből – dicsérte mesterét Hahn. Pontosan tudjuk ki a kétlábas, ki fog elfutni a széleken, ki cselez befelé, ki kivel játszik leginkább össze. Egyszerűen semmi sem hagy ki.”
Lassan megint nehéz lesz őket megtartani
Egyáltalán nem meglepő, hogy a remek teljesítménynek köszönhetően Kramer mellett Max Kruse is bekerült a legfrissebb német keretbe, amely Lengyelországgal és Írországgal vív Eb-selejtezőn a jövő héten. Hahnról is volt szó, ő ezúttal kimaradt, Julian Korb pedig az U21-esekkel készül az ukránok elleni Eb-pótselejtezőre, ám egyáltalán nem kizárt, hogy novemberben, a spanyolok elleni felkészülési találkozón már ők is lehetőséget kapnak, mivel a világbajnokok közül többen is pihenőn lesznek. Az ilyen szereplések - pláne amennyiben jó teljesítményekkel párosulnak - újra előhozzák a régi problémát: ismét lesznek kérők és ajánlatok, amikre nem lehet nemet mondani.
De ahogyan eddig, a Gladbach-nál valószínűleg a későbbiekben is meg fogják oldani a pótlásoakt. Ha csak a gárda nem harcolja ki a BL főtábláját, amire egy ilyen rajt után szintén van lehetőség. Akkor ugyanis jóval kisebb értelme lenne eligazolni.
Bundesliga
Szalaiéktól igazolt a Liverpool
24/06/2015 07:16
Bundesliga
A Bayerntől igazolna az MU
02/06/2015 18:47