Óriási látni, hogy újonc edzők milyen bátrak a Bundesligában. A német bajnokság eddig sem az óvatoskodásról és a kevés gólos meccsekről volt híres. A hármat közelítő meccsenkénti gólátlag már évek óta az elitbajnokságok közül is a legtermékenyebbé tette. Ám többnyire, ha újonc csapat került a régiek közé, akkor „megszállta” az óvatosság.
Idén mást látunk. Szerencsére. Érkezett a Paderborn, érkezett az első osztályban zöldfülűnek számító Breitenreiter edző, és nem érdekelte, hogy papíron övé a leggyengébb keret. A Mainz ellen felvállalt egy manapság már csak szökőévben látható kétcsatáros játékot, igazi támadófutballt, és csak a 94. percben kapott gól vette el a győzelmet. Majd idegenben, a nyáron komoly igazolásokat végrehajtó Hamburg otthonában nyert 3-0-ra, úgy, hogy nem kontrára játszott, 15 alkalommal került helyzetbe.
Így egy hét, két forduló után már öt rúgott gólnál tart, ami a tavalyi óvatoskodó újonc Eintracht Braunschweignek két hónapjába és nyolc meccsébe került. (kiesés is lett a vége).
Bundesliga
Manchester United: indul a bevásárlás?
29/06/2015 08:40

Julian Brandt harmadik Bundesliga gólját szerezte a Hertha ellen

Fotó: Eurosport

De említhetném a Leverkusent is. Szintén Bundesliga-újonc edzővel, Roger Schmidttel egy teljesen más stratégiát alkalmaz az évek óta az európai kupaporondon bizonyító játékosaival. Nagy erénye, hogy az új, agresszív letámadásra épülő filozófiát ilyen hamar elsajátították a játékosai. A kulcsszó itt is a bátorság, hiszen kevesen mertek volna a Liga legjobban kontrázó csapata, a Dortmund ellen ilyen felfogásban játszani. Érdemes nézni, egyáltalán mit csinál közvetlenül a középkezdés után a Leverkusen. 6-7 játékos egyből nekiiramodik az ellenfél kapujának, a Dortmund ellen ezzel komoly zavart okozva. A Hertha ellen pedig ugyan megmutatkozott a taktika hátránya is, a második félidőben megint csak az igazolódott, hogy megéri kockáztatni. A Leverkusen, amelynek játékát, már a nyolcvanas években feltűnt teniszcsillag, Boris Becker játékához (Bum-Bum-Becker) hasonlítják, most úgy is nyert, hogy nem tudott az első 5 percben előnyhöz jutni, sőt kétszer hátrányból fordított, gyakorlatilag a hajrában eldöntve a mérkőzést.
Ennek az új felfogásnak, a Paderborn és a Leverkusen kezdeti sikereinek pedig szép üzenete van. Érdemes bátornak lenni, érdemes kockázatot vállalni, még akkor is, ha nem minket tartanak esélyesnek. A német futball, a német klubcsapatok amúgy is reflektorfényben vannak a válogatott világbajnoki sikere után. Ami a Bundesligában történik, sokkal inkább példa lehet mások előtt. Valahogy úgy, mint Jose Mourinho sikerei évekkel ezelőtt a támadófocit képviselő Barcelona ellen. Az, akkor egy komoly „óvatossági hullámot” indított el. Tucatszámra láthattunk próbálkozásokat arra, hogyan lehet kettős védelmi falat a legszakszerűbben bebetonozni a saját 16-os elé.
A jó példa ragadós, már csak abban bízhatunk, hogy sokan merítenek a Bundesligából.
Bundesliga
Szalaiéktól igazolt a Liverpool
24/06/2015 07:16
Bundesliga
A Bayerntől igazolna az MU
02/06/2015 18:47