A célegyenesbe fordultunk, a héten rajtol a labdarúgó világbajnokság. Mindjárt az első körben, amely azért hagyományosan langyosabb mérkőzéseket hoz, láthatunk négy elődöntőbe illő mérkőzést.
Elsőként a nyitómeccs: Brazília-Horvátország

Fotó: Eurosport

Euro 2020
Skócia járt pórul a D csoportból, már csak négy hely kiadó
8 ÓRÁJA
Otthon játszunk, a körülményeket ismerjük, a szurkolók minket támogatnak. Győznünk kell.” Ezt mondta pár hete Luiz Felipe Scolari, a brazil válogatott szövetségi kapitánya, és nem csak a horvátok elleni nyitómeccsre gondolt.
Egy 64 éves megrázkódtatást készül elfeledtetni Brazília nem is akárhogyan. Nagy futballnemzetekkel viszonylag ritkán fordul elő, hogy egyik tornáról a másikra nincs átmenet, teljesen kicserélődik a csapat. Persze vannak különleges helyzetek. Így a négy évvel ezelőtt a csoportkörben búcsúzó olasz vagy francia válogatottnál inkább indokoltnak tűnne a teljes csere, ám ott ez nincs így. Annál inkább a Dél-Afrikában negyeddöntős braziloknál. Érdemes felidézni, hogyan is álltak fel akkor az Észak-Korea elleni nyitómeccsre: Cesar-Maicon, Lucio, Juan, Bastos-Elano, Gilberto, Melo-Kaka, Robinho, Fabiano. Nem csengenek ám rosszul ezek a nevek, a kapuson kívül mégsem találunk senkit sem a mostani várható kezdőben: Cesar-Alves, Silva,Luiz, Marcelo-Paulinho, Gustavo-Hulk, Oscar, Neymar-Fred.
A nemzedékváltás tehát adott, az eredmények pedig a Menezest váltó Scolarival jöttek is. Konföderáció-kupa siker, és az elmúlt egy évben győzelmek Spanyolország, Olaszország, Portugália, Mexikó és Uruguay ellen is. Az elvárások az egekben, de figyelmeztető jelekből sincs hiány. Kezdhetjük a 64 évvel ezelőtti történésekkel, ami rávilágított, hogy hiába remekel egy csapat, elég 15 perc kihagyás és mindennek vége. Akkor Uruguay lett a világbajnok, a Maracanában legyőzve a brazilokat.
Vagy a következő probléma, nagyon nem mutatta még meg Brazília, hogy mire képes hátrányban játszva. Jó-jó erre mondhatja bárki, hogy annyira jók, hogy nincsenek sosem hátrányban. A Konföderációs kupát úgy nyerte, hogy mindig övé volt az első gól, azon a két meccsen pedig ahol tavaly kikapott (Anglia 1-2, Svájc 0-1) volt egy-egy félidőnyi ideje az egyenlítésre. Mégsem sikerült. Mint ahogy négy éve sem, amikor egy kiváló első félidő, és egy gólos vezetés után a második félidőben már nem úgy alakultak a dolgok, és jött Sneijder, kétszer.
És akkor ott van még Scolari múltja. Azon túl, hogy 2002-ben nyert már vb-t a brazil válogatottal, és a portugálokat is elődöntőig vezette, tehát komoly sikerei vannak a világversenyeken, az egyedüli hazai pályán végig vitt tornája edzői pályafutása legfájdalmasabb emlékét szolgáltatta. 2004-ben Portugáliában az Európa bajnokságot hazai közönség előtt bukta el.
Kiváló teszt lehet tehát a horvátok elleni nyitómeccs, hogy milyen mentális teherbíró-képességgel rendelkeznek. Egy olyan csapat ellen, ahol a tempót középen a friss Bajnokok Ligája és Európa Liga győztes duó: Luka Modric és Ivan Rakitic diktálja egyáltalán nem lesz egyszerű. A dolgokat viszont könnyítheti, hogy a tavalyi BL-győztes Mandzukic eltiltás miatt nem lehet a csapatban, és az évek óta a csapat védelmének kihagyhatatlanja: Josip Simunic sem tudta sikeresen megfellebbezni 10 mérkőzésről szóló eltiltását. Így ő teljesen lemarad a tornáról.
Niko Kovac nyilatkozata sokatmondó: „Ha már összekerültünk a brazilokkal, akkor annál jobbat nem is tudok elképzelni, hogy rögtön az első meccsen játsszunk velük. A nyomás rajtuk lesz, mi pedig képesek lehetünk egy meglepetésre.

Fotó: Eurosport

Ez 2006-ban nem sikerült, akkor Brazília nyert 1-0-ra, a horvátok pedig a csoportkört sem élték túl. De ki ne emlékezne a közelmúlt nyitómeccs-szenzációira. 1990-ben Kamerun, 2002-ben Szenegál verte az aktuális világbajnokot. Lehet, az lesz a brazilok óriási mázlija, hogy most nem címvédők, csak "szimpla" házigazdák.
Euro 2020
Anglia egy félidő alatt lerendezte a meccsét, Modricék a skótok kiütésével másodikak
8 ÓRÁJA
Euro 2020
Löw veszélyesnek tartja a magyarokat, Hummels sem piknikre készül
9 ÓRÁJA