Pelé, Rivaldo, Neymar. Csak néhány játékos, aki labdarúgó világbajnokságon a brazil válogatott legendás, tízes mezében futballozhatott. Ez a szám azonban mostantól kezdve más értelmet nyert. A házigazda a németek elleni megalázó 1-7-et követően a bronzmérkőzést is elveszítette, méghozzá simán, 3-0-ra.
Most el lehet kezdeni azon gondolkodni, hogy az első holland találatot megelőzően a szabálytalanság már a tizenhatoson kívül véget ért – mert ez számít – és.így nem kellett volna büntetőt ítélni. Ám azt is tegyük hozzá, még így is jobban járt Scolari együttese, mert a szabályok szerint Thiago Silvát már a második percben ki kellett volna állítani, mégis maradhatott. És igen, lehet, hogy összességében ezen a mérkőzésen többször sújtotta Brazíliát a játékvezető tévedése, de nem ezen múlt, ráadásul az egész tornát nézve még így is pozitív a mérleg.
Ki kell mondani, ez a brazil csapat gyenge volt. Neymarral is, nélküle meg pláne. Az együttes egyetlen félidőben játszott jól, méghozzá a Kolumbia elleni elsőben. Ez pedig nagyon kevés az aranyhoz. A csapatnak nem volt középcsatára, mert Fred és Jo sem az a szint, amit Ronaldo, előtte Romario vagy Bebeto képviselt. Nem volt támadójátéka, mert az a gárda, amely a góljainak jelentős részét pontrúgásból szerzi ugyan sokáig mehet, de egy határozottabban záró ellenféllel szemben már meg is fogták. Scolari fiai védekezni sem tudtak. Erre jó jel, hogy soha ennyi gólt nem kapott még egy vébén Brazília.
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Germany - Saudi Arabia - Labdarúgás – Olimpiai főhírek
TEGNAP 13:51

Luiz Felipe Scolari azt mondta, a szövetség elnökére bízza a döntést, folytatja-e a munkát kapitányként

Fotó: Eurosport

Ma pedig már arra sem foghatjuk, hogy nem volt ott a csapatkapitány, Thiago Silva, aki a németek elleni mészárlást a saját butasága – és az abból fakadó eltiltása – miatt csak a lelátóról figyelte. A következő szezonban már nem csak a válogatottban, hanem a klubjában is együtt fog játszani David Luizzal, azon viszont nagyon komolyan el kell gondolkodnia Laurent Blanc-nak, hogy valaha is a védelembe jelöli őt, mert ma és kedden is kiderült, magas szinten alkalmatlan a jó játékra abban a pozícióban. Nem csoda, hogy José Mourinho is mindig a középpályán alkalmazta a fontos mérkőzéseken, és boldogan megvált tőle azért a vagyonért, amit felajánlottak érte. Jelen pillanatban Glen Hoddle („a képességei megvannak, a posztja nincs, inkább a játszótérre való”), Gary Lineker („Sajnálom PSG, de David Luiz nem védő és soha nem is lesz az”) is őt kritizálja. Egy dolog a nagy szív, a csodálatos gesztusok, és a remek rúgótechnika, a profi futballban viszont a fej is kell, és nem akkor, amikor egy beadást nem oldalra, hanem középre juttat vele – pont az ellenfélnek.
Ha van olyan, hogy túl jó főpróba, azt a brazilok most megtapasztalhatták, hiszen tavaly egészen simán nyerték meg a Konföderációs Kupát. Persze azóta tudjuk, Spanyolországot megverni nem is olyan nagy bravúr (már), az olaszok sem élték túl a csoportkört, Japántól és Uruguaytól is korán elbúcsúztunk, még Mexikó volt talán a legjobb idén az akkori ellenfelek közül. Viszont éppen az eredmények adtak olyan önbizalmat, ami a nemzet elvárásának terhével, és a nem elég jó játékosokkal együtt egyenesen vezetett a katasztrófához. Mert ez az öt nap a brazil futball történetének legsötétebb időszaka.

Hollandia története során először tér haza veretlenül egy labdarúgó vb-ről

Fotó: Eurosport

Persze igazságtalanok lennénk, ha csak a hazaiakról ejtenénk szót. Hollandia veretlenül végzett a harmadik helyen. Azt nem mondhatjuk, hogy szárnyalt volna az egyenes kieséses szakaszban, hiszen Mexikó ellen épphogy továbbjutott, utána két gól nélküli 120 perc következett egy nyertes, majd egy vesztes tizenegyespárbajjal. De ha megnézzük milyen keretből hozta ki Louis van Gaal ezt a harmadik helyet, csak a legnagyobb elismeréssel beszélhetünk róla. Mert a védelemben – beleértve a kapus posztot – egyetlen világklasszist sem találunk. A középpályáról sérülés miatt hiányzott az a Kevin Strootman, akit a szövetségi kapitány meghosszabbított kezének tartanak. Persze elől zsenik szerepelnek, elég csak Robin Van Persie spanyolok elleni fejesére, vagy Arjen Robben mai teljesítményére (lásd lejjebb, 67 labdaérintés) gondolni, ez önmagában nem lett volna elég. Más kérdés, hogy egyre kisebb esély van arra, hogy e két játékos világbajnok legyen, pedig sem négy éve, sem idén nem hiányzott sok hozzá.
A végén a kapuscsere jól mutatta, náluk tényleg egy csapatról beszélhetünk. Méghozzá a pályán. Helyezkedésben, kisegítésben, mozgásban, támadásban, védekezésben. A brazilok is egységesek voltak, csak ők inkább gesztusok tekintetében. Az pedig ezen a szinten elégtelen...
67 - Arjen Robben had 67 touches vs Brazil, the most of all Dutch players. Industrious.
— OptaJohan (@OptaJohan)
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Australia - Spain - Labdarúgás – Olimpiai főhírek
TEGNAP 12:52
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Brazil - Ivory Coast - Labdarúgás – Olimpiai főhírek
TEGNAP 11:05