Én sosem bundáznék!
Nyilatkozta a Lumbebu United sportigazgató-edzője, Mohamed Jan Saeid Jalloh azok után, hogy csapata „szerény”, 95-0-s vereséget szenvedett a városi rivális Kahunla Rangers vendégeként a Sierra Leone-i másodosztály vasárnapi fordulójában.
A két kenemai együttes (Kenema a nyugat-afrikai ország harmadik legnagyobb városa – a szerk.) meccse egészen a félidőig viszonylag szorosan alakult, a Lumbebunak több helyzete is volt, de a Kahunla 2-0-ra vezetett.
Labdarúgás
Ancelotti szerint Casemiro már biztosan távozik
2 ÓRÁJA
Hogy hogyan lett ebből 95-0-s végeredmény, azaz 93-0-s második félidő – amit fizikailag sem értünk, hiszen félpercenként kellett születnie egy gólnak, magyarul a középkezdések után egyből jött az újabb és újabb gól –, ahhoz egy picit északra, Koidu városába kell tekinteni.
Történt ugyanis, hogy a Gulf FC ugyanebben az időpontban szintén egy városi riválissal, a Koquima Lebanonnal játszott. Az első félidő 7-1-es vezetést és nagy Gulf-fölényt hozott, hát még a második: a végeredmény 91-1 lett. A 84-0 soknak tűnik, a Kahunla 93-0-jához képest viszont kevésnek, így amellett, hogy jóformán elbújhattak szégyenükben a gyenge produkció miatt, még alul is maradtak az egymás elleni versenyben.
Merthogy nem meglepő módon a két csapat azonos pontszámmal állt a forduló előtt a tabellán, kettejük között csak a gólarány döntött, a tét pedig a másodosztály keleti régiójának utolsó kiadó helye volt az élvonalbeli feljutásról döntő selejtezős szakaszba.
A Sierre Leone-i labdarúgás történetének két legnagyobb arányú győzelme természetesen hatalmas felháborodást hozott. Az ország labdarúgó-szövetsége bundázás gyanúja (!) miatt azonnal érvénytelenítette az eredményeket és vizsgálatot kezdeményeztek a négy érintett klub játékosai és tisztviselői, a kijelölt játékvezetők és a keleti régió labdarúgó-szövetsége ellen.
Nem nézhetjük tétlenül, hogy egy ilyen kínos helyzet büntetlenül maradjon" – mondta Thomas Daddy Brima, a szövetség elnöke. „Felelősségre vonjuk azokat, akik erről az egészről tehetnek, és zéró toleranciát alkalmazunk. A bűnösöket a szabályoknak megfelelően fogjuk kezelni, majd átadjuk őket az ország korrupcióellenes bizottságának is."
A Kahunla vezérigazgatója, Eric Kaitell nyílt levélben ítélte el a saját (!) csapatát és a másik három csapatot.
"Először is szeretnék bocsánatot kérni az ország és a világ futballszurkolóitól a klubom, a Kahunla Rangers furcsa eredménye miatt. Határozottan elítélem a csapatom és a többi érintett együttes által tanúsított sportszerűtlen viselkedést. Felállítok egy bizottságot, amely kivizsgálja a történteket, beleértve a játékosok, a technikai stáb és a vezetőségi tagok cselekedeteit, és a bűnösökkel a szabályoknak megfelelően fogunk eljárni."
A Lumbebu már emlegetett sportigazgatója, Jalloh hozzátette, ő maga a saját edzőjüket helyettesítette a kispadon a meccs során, és semmi szokatlant nem látott azon kívül, hogy három játékosát is kiállította a bíró.
„Én semmilyen manipulációról nem tudok, de másokért nem tudok és nem is akarok felelni. Sok gólt kaptunk a második félidőben, ami miatt frusztrált voltam, és egy ponton el is hagytam a helyemet a kispadnál, annyira dühös lettem. Utána nem tudtam koncentrálni, így azt sem tudom megmondani, hogy összesen hány gólt kaptunk. Felszólítom a hatóságokat, hogy vizsgálják ki mindkét mérkőzést, és vonjanak felelősségre mindenkit, akit bűnösnek találnak. Ha meg senki nem bűnös, akkor ez van.”
A Koquima Lebanon elnöke, Mohamed Lanfia Tunkara tette fel a pontot az i-re, az ő nyilatkozatához nem fűznénk kommentárt.
„A klubom játékosai és vezetőségi tagjai azt mondták nekem, hogy ez egy olyan barátságos meccs volt, ahol valójában nem is a két csapat játszott egymással, hanem a városunkból néhányan – köztük pár Koquima-játékos – kiálltak és fociztak egyet. Mindez azért, hogy szórakoztassák a szurkolókat, akik jegyet váltottak az eredetileg a Gulf FC ellen kiírt meccsre.”
A Gulf FC nem kommentálta az ügyet, velük kapcsolatban csak az a hír jelent meg, hogy a meccs eredeti játékvezetője nem volt hajlandó pályán lenni a második félidőben, így le kellett őt cserélni.
Forrás: BBC
UEFA Konferencia-liga
A Fehérvár ellen vereséget szenvedő Köln edzője biztos benne, hogy megfordítják a csatát
5 ÓRÁJA
UEFA Konferencia-liga
Idegenbeli bravúrgyőzelemmel előnyben a Fehérvár a Köln ellen
17 ÓRÁJA