Megszűnik az általuk létrehozott sportcsatorna. A Ligának pedig indul a versenyfutás az idővel.


Szomorú és egyben kegyetlen epilógust kapott a Franciaországban hetek óta húzódó médiajogi huzavona: a Francia Labdarúgó Liga (LFP) megállapodott a Ligue1 közvetítési jogait birtokló Mediapro nevű vállalattal a szerződésük felbontásáról. Órákkal később a Mediapro bejelentette, hogy felszámolja a 2020 nyarán létrehozott Téléfoot nevű sportcsatornáját.
A történet fél évig sem tartott, de voltak arra utaló jelek, hogy csúnya véget fog érni. A kínai-katalán tulajdonú Mediapro elnöke, Jaume Roures még október elején jelentette be, hogy szeretné újratárgyalni a Ligával köttöt szerződés feltételeit, mert nem lesz képes kifizetni az októberre esedékes, 172 millió eurós részletet. A Liga vezetősége nem fogadta el a kérelmet, bíróság elé vitte az ügyet, melynek tárgyalása azóta is húzódott.
Labdarúgás
Szoboszlai: Az elmúlt időszak nem volt egyszerű, sem fizikailag, sem mentálisan
28 PERCE
Pont akkor került a dolog végére, amikor kiderült, hogy a decemberi 152,5 millió eurós részlet kifizetését sem tudja vállalni a Mediapro.

Az új mindig jobb?


A Mediapro pedig 2 évvel ezelőtt még úgy jelent meg a francia porondon, mint herceg a fehér lovon: a Ligue1 televíziós jogainak licitjén kívülről érkezve, semmilyen franciaországi tapasztalattal nem rendelkezve a korábbi jogtulajdonos és 30 éve regnáló CanalPlus-t taszította le a trónról.
A Ligue 1 jogai 1,172 milliárd euróért keltek el, melyből a Mediapro évi 830 millió eurót vállalt 2024-ig (a fennmaradó részt a beIN sport és a Free szolgáltatók között osztották szét).
Ráadásul minden álomszerűen indult: a csatorna megvásárolta az egyik legismertebb francia televíziós labdarúgó magazin, a Téléfoot jogait és a brandet alapul véve leigazolta a francia sportmédia krémjét: többek között “átjelentkezett” az addig csak válogatottakra szakosodott Grégoire Margotton - Bixente Lizarazu kommentátor-páros, de nemzetközi névnek számít Anne-Laure Bonnet neve is. A Mediapro kutyafuttában, a francia bajnokság indulásának napján, augusztus 21-én indította el a Téléfoot nevű csatornát.

Blöff volt


Roures októberi bejelentése ugyanakkor hamar lehűtötte a kedélyeket. Mint akkor fogalmazott, a koronavírus-járvány mély nyomot hagyott a cég tevékenységén, a részben zárva maradt vendéglátóipari egységek miatt nem tudtak kellő piaci elérést generálni. Mindez viszont csak kis részben magyarázza a kivonulás okait.
A Mediapro nem kizárólag Franciaországban, de globálisan is érdekelt a sport- és médiaszektorban. Másodlagos tevékenységük film- és sorozatgyártásra összpontosul, a vírus miatt sok projekt leállt, ami miatt szintén jókora kereskedelmi bevételtől estek el. Sokáig azt sem lehetett tudni, hogy a Mediapro hány előfizetőre tett szert Franciaországban - mint kiderült, 600 ezer háztartásra tudtak bejutni az amúgy relatíve kedvező, 22,49 eurós havi díjjal.
A cél ugyanakkor
3,5 millió előfizető
volt.
De nem kizárólag a COVID vagy a telített francia piacnak köszönhető az összeomlás - a történtek egyik legnagyobb fonákja az, hogy a Liga úgy állapodott meg a Mediaproval, hogy nem mérte fel kellően a cég pénzügyi állapotát. 
Francia pénzügyi szaklapok szerint a Mediapro 2016-ig negatív cash flow-al működött, a különböző hitelminősítők pedig kimondottan rosszra értékelték a céget likviditási állapota miatt. A Fitch BB, a Moody’s pedig B1-ről B3-ra fokozta le a céget, vagyis mindkettő esetében a “junk bonds”, vagyis a befektetésre nem ajánlott kategóriába sorolták. A cég a 2019-es évnek már 923 millió eurós adóssággal vágott neki, a vírus pedig a mélybe taszította a teljes konzorciumot.

Fogd a pénzt és fuss


A kérdés innentől a hogyan tovább. A L’Équipe értesülései szerint a Liga abban állapodott meg a Mediaproval, hogy 100 millió euró körüli kötbért kaparnak össze azzal a kitétellel, hogy az ügyet nem terelik további jogi útra. További kellemetlen tárgyalások elé néz a Liga elnöke, Vincent Labrune (korábbi Olympique Marseille-ügyvezető), aki kénytelen lesz a korábbi jogtulajdonos CanalPlus-nél kopogtatni, akitől minden valószínűség szerint egy jócskán leértékelt ajánlatot fog kapni. A Téléfoot csatornára előfizető nézők pedig tömegesen járulhatnak a szolgáltatóikhoz lemondani az előfizetéseket.
Végtére, az ügy rendkívül kellemetlenül érinti az így is rozoga állapotban lévő francia élvonalbeli labdarúgást.
A 2020 tavaszán lefújt bajnokság miatt kieső TV-s bevétel önmagában is egy fájó pont a kluboknak. A lefújást ellensúlyozta, hogy az állam kölcsön formájában mentőbóját dobott kluboknak, ugyanakkor ismét újabb hitelsorozat sejlik fel a láthatáron: az októberben elmaradt 172 millió eurós lyuk miatt így is új kölcsönt kellett felvenniük, a most kiesett összeget pedig nem látni még pontosan, mennyiben tudják pótolni.
Mindeközben a bajnokság továbbra is zajlik, a Liga kopogtathat új vevők után, a Téléfoot csatorna pedig meghatározatlan ideig pöfög tovább. Az óra viszont ketyeg.
Labdarúgás
"Ez az 1-1 30 éve a válogatott egyik legnagyobb eredménye"
2 ÓRÁJA
Euro 2020
Skócia járt pórul a D csoportból, már csak négy hely kiadó
12 ÓRÁJA