Az elmúlt napok nagy eseménye, hogy a katalán klub – jogi értelemben, persze – fegyverkezik.

Történt ugyanis, hogy Antoine Griezmann (van-e, ki e nevet nem ismeri?) kölcsönben játszott a madridiaknál. Volt egy pontja a kölcsönszerződésnek, ami szerint, ha a játékos a hivatalos meccsek játékpercinek felét a pályán tölti, akkor az Atlético Madrid köteles megvenni őt a Barcelonától. Ott csúszott homokszem a fogaskerekek közé, hogy a szerződés egy plusz egy éves volt. A játékpercek felét a Barcelona az első évre számolta, az Atlético pedig a két év együttesét nézte. Az eredményt gondolhatjuk: a Barca követeli a 40 millió eurós vételárat, az Atléticoban fel sem vetődött, hogy fizessen. Nem segíti az ügy a spanyol – katalán megbékélést.
Az ügy kapcsán érdekes lehet, hogy miképpen működik a sportban a kölcsönadás. A játékosok leggyakrabban a klubjaik munkavállalói. Vagyis dolgozók, akik a sporttal töltött idejükért fizetést kapnak. Gyakori, hogy a klubok több játékost foglalkoztatnak, mint amennyire a tényleges keretben szükségük van. Ennek több oka lehet. Lehet e mögött kereskedési igény, bebiztosítási vágy, hogy sérülés / visszavonulás esetén legyen kéznél sportoló, vagy akár egy nyájas klubvezető ígérete, hogy a sportember a „családi” köteléken belül marad.
La Liga
A Barcelona perelheti az Atleticót Griezmann miatt
11/09/2022 - 08:23

Antoine Griezmann (Atlético Madrid)

Fotó: Getty Images

A játékos tehát a klubjának a kötelékében marad, oda szól a munkaszerződése. A klub, mint munkáltató dönthet úgy, hogy (na, most kapaszkodjunk meg, jogszabályszerűen nevezzük nevén a dolgot) a sportoló játékjogát ideiglenesen átengedi más klubnak. Vagyis átirányítja a munkavállalót egy másik helyre. Technikailag ezt úgy szokták lebonyolítani, hogy a valós munkáltatótól „kijelentik”, és az új klubnál „bejelentik” a játékost. Jöjjön a játékos szempontjából a lényeg: a fizetése az új klub számlájáról koppan a számlájára. Az új klub szempontjából meg az a lényeg, hogy az előző főnök kikerül a képből, és az új klub vezetője (megint jogásziasodjunk el) gyakorolja a játékos felett a munkáltatói jogokat. Magyarul ő mondja, hogy eddz, játssz, pihenj, itt, vagy ott jelenj meg.
Az ügy színe tehát a klub és a játékos közötti viszony. Van ennek a folyamatnak fonákja is, hogy mi történik a kölcsönadó klub és a kölcsönvevő klub között. A kölcsönadásért leggyakrabban pénz jár. Azért nem fekete és fehér mindez, mert ha egy játékos magas fizetéssel egyezett meg a kölcsönadó klubbal, akkor a kölcsönadónak az is üzlet lehet, hogy nem neki kell kifizetnie a munkabért. Tehát az a kölcsönadás „ellentételezése”, hogy valaki más fizet olyan játékosért, akit úgysem tudok hétről-hétre foglalkoztatni.
Gyakran alkalmazunk a kölcsönszerződésekben opciókat. Ha történik valami, akkor biztos, hogy a játékos „visszajár”. Ha történik valami más, akkor a kölcsönvevő köteles megvásárolni a játékost. Ez az eset okozza a spanyol belháborút. Előfordulhat olyan is, hogyha szintén valami feltétel bekövetkezik, akkor a kölcsöndó köteles eladni a kölcsönvevőnek a játékost.

Antoine Griezmann

Fotó: Getty Images

Mindezek a lehetőségek, és ezek mindenféle leágazásai (azért nem használjuk a permutációi szót, mert azért egy jogász mégse alkalmazzon matematikai fogalmakat, jobb a békesség) arra szolgálnak, hogy bebiztosítsák a szerződő klubokat. Van, amelyik pénzt akar látni az ügylet végén, és van, amelyik magához kívánja láncolni a játékost. Utóbbi esetben a kölcsönadás inkább egy későbbi adásvételi szerződés előszerződése. Griezmann esete is ez. A Barcelona bele próbálta kényszeríteni az Atlético Madridot a tárgyalásokkal abba, hogy kénytelenek legyenek megvásárolni tőle a francia világbajnokot.
Hogy a per botárnyba fullad-e, azt még nem tudjuk. Talán nem, mert valaki enged a végén. Amíg a hegyek vajúdnak, addig élvezzük Griezmann játékát.
dr. Simor Miklós
Simor Ügyvédi Iroda
La Liga
Az UEFA segítségével akart pénzt csinálni a Barcelona, volt azonban egy méretes bökkenő
04/08/2022 - 12:39
Labdarúgás
100 milliós játékosok, akikkel nagyon csúnyán mellényúltak a sztárklubok
27/06/2022 - 17:07