Van egy csoport, ahová elvből senki sem szeretne kerülni. Két vb-döntőssel (Spanyolország, Hollandia) nem jó előjel együtt mutatkozni. Már ha az érintetteknek komoly tervei vannak. És miért is ne lennének?
Chile és Ausztrália is tovább szeretne kerülni, és ugyan első látásra senki sem adna egy lyukas fillért se ezért, második látásra másképp fest a dolog.
Nem volt az olyan rég. Éppen négy éve, amikor Olaszország és Franciaország is nagy reményekkel, no meg persze döntősként állt oda Dél-Afrikában a csoportmeccseknek. Az eredményt ismerjük. Hat meccs nulla győzelem, botrányok, búcsú. A többi történelem.
Euro 2020
Eljátszotta kétgólós előnyét, végül mégis nyert Hollandia
8 ÓRÁJA
Ausztráliában nem nagyok az elvárások. A generációváltás megtörtént, a cél az, hogy legyen egy ütőképes csapat a jövő évi, hazai rendezésű Ázsia Kupára. Még ha furcsa is egy kicsit kimondani egy vb-ről, hogy csak felkészülésnek szánják. A nagy nevek: Schwarzer, Neill, Kewell, Emerton már nincsenek. Hírmondóba csak Cahill és Bresciano maradt. De már ők sem nagy bajnokságban szerepelnek, hanem az Egyesült Államokban és Katarban. Gyakorlatilag az ausztrál focinak jelenleg nincs egyetlen nagy bajnokságban szereplő és ott alapembernek számító játékosa. Így ebben a csoportban reálisan 0, azaz nulla pont az elvárás velük szemben.
Ám a foci nem ilyen egyszerű osztok-szorzok kérdése. És nem is kell messzire menni, hogy jó példát találjunk. Elég csak a „szomszéd” Új-Zélandig. Négy éve egy világbajnok Olaszország, Paraguay és Szlovákia ellen is pontot szerzett, egyedüliként maradt veretlen a 32 csapatos mezőnyben, és emelt fővel utazhatott haza. A kistestvérnek hasonló helyzetben sikerült. Miért ne sikerülhetne a nagynak?
Főleg, ha az első meccsen jön a meglepetés. Mert Chile ellen egy pont is az lenne. Noha talán a világbajnokság legizgalmasabb csapata a chilei. Kevés válogatott vállalja fel annyira a támadójátékot, mint Sampaoli együttese. Jó, persze van kivel.

Fotó: Eurosport

Alexis Sanchez és Arturo Vidal is a világ legnagyobbjai közé nőtte ki magát. A már négy éve is látványos (sokak szerint őrült) játékot játszó Bielsa-legények ezen a téren az utód alatt sem változtak. Gondot csak egy igazi középcsatár hiánya okozhat, mivel Suazo sérülése nem jött rendbe, és az a tény, hogy az első meccsen a harapós Ausztrália lesz az ellenfél.
Egy olyan csoportban, ahol a gólkülönbség döntő tényező lehet, jobban járt volna Chile egy fáradtabb Ausztráliával. Ki tudja. Döntősök soha nem véreztek el a csoportkörben, egészen 2010-ig. Egy csoportban még akkor sem. Adva van a lehetőség.
Euro 2020
Az osztrákok a hajrában szerzett két góllal verték az újonc macedónokat
11 ÓRÁJA
Euro 2020
A magyar válogatott tagjait is sokkolta Eriksen esete
13 ÓRÁJA