A Brest mostanság történelmet ír. A pénteki, Niort elleni összecsapása lesz az első a franciaországi férfi profi labdarúgó-mérkőzések közül, amit egy nő, Stéphanie Frappart vezet. Addig azonban vár rá egy még nagyobb pillanat, hiszen ma este fél 9-től ellene debütál első női vezetőedzőként egy profi férfi együttes kispadján Corinne Diacre.
Ha valakiben felmerülne, ő nem az a portugál hölgy, akit elsőre kineveztek a Clermont vezetőedzőjévé. Helena Costa annak idején még a New York Timesba is bekerült azzal, hogy őt bízták meg a csapat irányításával, ám személyes okokra hivatkozva egy hónappal később már le is mondott.
Ezután kapta meg a lehetőséget Diacre, aki játékosként nagyszerű pályafutást tudhat maga mögött. 121-szer szerepelt középső védőként a nemzeti csapatban, az ő, angolok ellen szerzett találatával harcolták ki a franciák a 2003-as világbajnoki szereplés jogát. 2007-ben vonult vissza, és lett a Soyaux vezetőedzője egészen tavalyig. Idén májusban első nőként megszerezte az engedélyt, hogy az élvonalbeli és másodosztályú egyesületeknél is dolgozhasson (BEPF), most pedig bizonyíthat is.
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Germany - Saudi Arabia - Labdarúgás – Olimpiai főhírek
TEGNAP 13:51
Megvannak a módszerei, de meg is hallgat mindenkit. Semmi sem különbözteti meg egy férfi edzőtől. Na jó, a közös zuhanyzásokból kimarad
”- humorizált Jean-Noël Cabezas, a gárda egyik segédedzője.
A cél a bent maradás, ami az elmúlt két évben épphogy összejött a klubnak (két 14. hellyel). Az előjelek nem rosszak. „Az elején csak megfigyelt, most viszont már Corinne a főnök, kívülről tudja, hogyan kell viselkednie ebben a szerepben"- mesélte Emmanuel Gas másodedző, aki azt is hozzátette, a labdarúgók csalódottak lettek volna, ha végül mégsem egy nő ül le a kispadra. A csapat nyolc barátságos mérkőzésen van túl, ebből ötöt megnyert, kettőt veszített el. Gólnélküli döntetlent ért el a Ligue 1-be tartozó Bastiával szemben, legyőzte a vele azonos osztályban szereplő Nîmes-et (2-1), a Limoges (CFA) pedig egyáltalán nem jelentett neki akadályt (3-0). A ma este viszont már tétre megy, nem is akármekkorára, hiszen Diacre az összes nőt képviseli, egyben esélye van rá, hogy megannyi előítéletet eltüntessen.

FBL-FRA-L2-CLERMONT

Fotó: Eurosport

Nekem mindegy, mekkora a felhajtás és az érdeklődés. Tudom, miért vagyok itt, és éppen ehhez van kedvem. Lesz rajtam teher, de a cél az, hogy ebből semmi se ragadjon át a játékosokra. Nekik jól kell érezniük magukat a pályán”- nyilatkozta a meccs előtti sajtótájékoztatón. Egy biztos, nem ezt a kilencven percet tűzte volna képernyőjére a franciaországi Eurosport, ha nincs ez a történelmi esemény.
Véronique Soulier, a Clermont baráti körének elnöke jogosan teszi fel a kérdést: „minden szakmában található nő, miért a profi futball legyen kivétel?” Egy biztos, a 40. születésnapját éppen ma (!) ünneplő edző sokat tehet azért, hogy az se számítson annak.
Frissítés: csapata 2-1-es vereséget szenvedett.
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Australia - Spain - Labdarúgás – Olimpiai főhírek
TEGNAP 12:52
Tokyo 2020
Tokió 2020 - Brazil - Ivory Coast - Labdarúgás – Olimpiai főhírek
TEGNAP 11:05