Május 3-án, immáron nézők előtt rendezik a MOL Magyar Kupa döntőjét, amiben két csalódott csapat keresheti az év megmentését. A három bajnoki összecsapás a fehérváriak mellett szól, de Nemanja Nikolics csapatkapitány azt mondja: nem szabad elaludni.
Az Újpest eddig tízszer vitte haza a Magyar Kupát, amivel a Ferencváros és az MTK mögött a harmadik helyen áll az örökrangsorban. A Fehérvár mindössze két alkalommal nyerte el a trófeát. A közelmúlt is budapesti fölényt mutat: az elmúlt évtizedben az Újpest 2014-ben és 2018-ban is győzni tudott, sőt, a kettő között 2016-ban is döntőbe jutott, de akkor a Ferencváros győzött. A Fehérvár Marko Nikolić vezetésével 2019-ben tudott győzni, azelőtt pedig 2006-ban. Döntőbe jutott még 2015-ben, de a Fraditól ott kapott 0:4-re valószínűleg nem szívesen emlékeznek.

Bármilyen meglepő, a sorozat 112 éves történetében több siker nem volt.

Labdarúgás
Másfél millió forintos büntetést kapott az Újpest
07/05/2021 10:10
Nem lesz újdonság a Magyar Kupa döntője az újpesti vezetőedzőnek, Michael Oenningnek. A német szakember 2017-ben még a Vasas vezetőedzőjeként jutott a fináléba, ahol 1:1-es döntetlen után végül büntetőrúgásokkal maradt távol a korpától. Az egyetlen 11-est az a Kire Ristevski hagyta ki, aki ma is Oenning játékosa, de már az Újpest színeiben lép pályára hétfőn a Puskás Arénában. „Remélem, most majd a másik irányba lövi a tizenegyest” – mondta viccesen Oenning újságírói kérdésre a pénteki sajtótájékoztatón. Az Újpestnek egyébként nincs rossz tapasztalata 11-esekben. A negyeddöntőben éppen így jutottak tovább a Mezőkövesden, ahogy a legutóbbi kupát is így szerezte a csapat 2018-ban a Puskás Akadémia ellen.
Nagyjából itt véget ér minden, ami az Újpest mellett szól a hétfői találkozón. A két csapat idei három összecsapásán 14:1-es a gólkülönbség a fehérváriak javára, és még csak azt sem lehet mondani, hogy az újpestiek mumusa lenne Szabics Imre együttese. Az Újpest ugyanis rendre sok gólt kap. 32 meccsen kapott 63 góljával a második leggyengébb védelem az övéké, vagyis átlagban meccsenként két gólt kapnak. Ha hozzávesszük, hogy a Fehérvár pedig 64 gólt lőtt eddig (ami a Paks és a Ferencváros után a 3. legtöbb), vagyis átlagban kettőt meccsenként, könnyen belátható, hogy a számokat nézve nagy hendikeppel indulnak a lilák.

Kupadöntő sajtótájékoztató

Fotó: Eurosport

De egy egymeccses, ráadásul nézők előtt játszott összecsapás éppen emiatt más. Mindennél jobban jelzi ezt, hogy a vezetőedző egy kérdésre, miszerint mi ad hitet a győzelemhez, annyit mondott: „most végre mi is nyerhetünk valamit.” Az Újpest többször nem bírta az egész évados sorozatterhelést, az idei NB1-es bennmaradást a Diósgyőr elleni pénteki döntetlen után harcolta ki. De jók, ha egyszer kell összekapni magukat.

Nem véletlen az sem, hogy az elmúlt években gyakran eljut a döntőig vagy a legjobb négy közé, a nyilvánvaló képesség béli különbséget ideig-óráig így lehet kiegyenlíteni.

Nehéz lesz viszont megtenni ezt a jelenlegi Fehérvár ellen. Komoly hullámvölgyön vannak túl, a téli szünetben még a bajnoki címen gondolkodtak (igaz, nagy hátrányban), aztán komoly hullámvölgy után még a harmadik hely sem biztos. Az új vezetéssel némileg sikerült stabilizálni magukat.
Hiszen – noha Szabics Imre még csak egy hónapja vezetőedző – már eddig is komoly meccseket hoztak. A lejátszott 7 bajnokiból 5-öt nyertek, 1 döntetlen és 1 vereség a mérlege, ráadásul az egyetlen vereség is a bajnokcsapat ellen. Több meccset hátrányból hoztak vissza, ami kifejezetten a javuló mentalitás és csapatszellem jele. Szabics Imre szerint ez kell a kupa megnyeréséhez: szorgalom, alázat, hozzáillő mentalitás. Saját képességeivel jobban tisztában lévő, a győzelemben jobban hinni képes csapat.

Kupadöntő sajtótájékoztató

Fotó: Eurosport

Hogy melyik forgatókönyv valósul meg, hétfőn este kiderül. A november óta tartó szurkolóhiány ráadásul május 1-jén véget ér, az utolsó idei kupameccsen tehát ismét lehetnek nézzük a helyszínen. Négy kategóriában lehet jegyet venni, kizárólag online az MLSZ weboldalán. Szokásos módon ismét ketté van osztva a stadion, a Dózsa György úti oldalon lesznek a fehérvári, a Stefánia útin pedig az újpesti drukkerek. Fontos, hogy belépni csak az tud, aki már megkapta oltási igazolványát.
Labdarúgás
Az Újpest kettős emberelőnyben nyerte meg a Magyar Kupát
03/05/2021 21:50
Liga
A Real megmutatta, miért kell a 94. percig harcolni
8 ÓRA