8 év alatt harmadik kupagyőzelmét szerezte az Újpest, hiszen a május 3-ai kupadöntőben hosszabbítás után 1:0-ra győzte le a nála jóval esélyesebbnek számító Fehérvárt. 60 perc fegyelmezett védekezés után bátor támadójátékkal, kettős emberelőnyben tudták feltenni az i-re a pontot.
Az Újpest 11., a MOL Fehérvár FC pedig 3. kupagyőzelemért indult az immáron második alkalommal a Puskás Arénában tartott Magyar Kupa döntőjében. Mindkét csapat saját várakozásai alatt teljesített a bajnokságban, így a kupagyőzelem a szezon megmentését jelenthette. A koronavírus-járvány harmadik hullámának csillapodtával ismét nézők előtt lehetett mérkőzést rendezni. A helyszín negyedéig telhetett meg, a 16,000 jegyet 50-50 százalékban vehette meg mindkét klub szurkológárdája. Ennyi belépő végül nem fogyott, a hivatalos nézőszám 4500 volt.
50-50 százalékban határozta meg a két csapat esélyét is Michael Oenning, az Újpest idén télen kinevezett német vezetőedzője, ami
Labdarúgás
Másfél millió forintos büntetést kapott az Újpest
07/05/2021 10:10

az idei három bajnoki összecsapást alapul véve meglehetősen optimista kijelentés. A 3 meccs összesítésben 14:1-es gólkülönbséggel zárult,

de a lila-fehéreknek egyébként sem ment idén a dobogós ellenfelekkel szemben: három vereség a Ferencváros és a Puskás Akadémia ellen is. Az azonban kétségtelen, hogy az elmúlt időszakban az Újpest igazi kupaspecialistává vált: 2014 óta ez a negyedik fináléjuk, amelyek közül kettőt, a 2014-est és a 2018-ast sikerült megnyerni. A Fehérvár a 2019-es kiírásban bizonyult a legjobbnak, de az elmúlt időszak legrosszabb emléke is a Fehérvárhoz kötődik, hiszen 2015-ben 4:0-ra kaptak ki a Ferencvárostól. Egymással csak egyszer, 1982-ben találkoztak, akkor is az Újpest nyert
Három évvel ezelőtti kupagyőztes Újpestből a kép szerb, Pajović és Pauljević, illetve Onovo maradt hirvivőnek. Az egy évvel későbbi, fehérvári győzelemmel véget ért döntőben Fiola, Stopira és Nego volt ott, illetve Juhász Roland, aki ma már Szabics Imre segítője. 2020-ban is volt játékos a döntőben a ma pályára lépők közül: Zivzivadze, a Mezőkövesd színeiben.

Változatlan kezdőtizenegy

A jelentős tét miatt mindkét vezetőedző biztosra ment, hiszen mindkét vezetőedző pontosan ugyanazt a kezdőt küldte pályára, mint tette azt az elődöntőben. Szabics Imre a felálláson sem változtatott, a klasszikus 4-4-2-t a szélen felfutó védőkkel próbálták meggyorsítani. Az újpest az elődöntő 5-3-2-je után egy 3-1-4-2-es felállásra váltotta döntőre, ahol Onovo védekező középpályásként szűrte meg a Fehérvár induló támadásait.
A kezdő 22 sajnálatos pontja, hogy összesen négy magyar játékos (ebben benne van Loic Nego is!) és a román-magyar kettős állampolgár Rus Adrián kapott helyet. Az Újpestbe egyetlen magyar játékos sem fért be, még a sajtótájékoztatón csapatkapitányként megjelent Simon Krisztián sem.

Újpest-Fehérvár (Fotó: MTI)

Fotó: Other Agency

A mérkőzés a Fehérvár meddő mezőfölényével kezdődött, de a jól tömörülő újpesti védelem ellen kapuralövésig sem jutottak. Funsho, Petryak és Nego építette legjobban a piros-kék támadásokat, egyetlen valamire való helyzetet egy négyes összjáték után Zivzivadze lőtt Pajović kapuja mellé. Az Újpest pedig nem erőltette a támadásokat, néha Tallo tartotta testi erejével a labdát, néha Pauljević húzott el a jobb oldalon, ezek azonban nem jutottak be a 16-oson belülre.
A csendesen figyelő közönség akkor lett hangosabb, amikor közvetlenül a szünet előtt Onovo buktatta Funshót, ami után kisebb verekedés lett úrrá a középkörben. Bogár Gergő játékvezető eleddig engedte a durva játékot, itt azonban kissé kipattant az addig lapuló feszültség. Nem segített a helyzeten az sem, amikor a játékvezető a 68. percben nem tisztázott okok miatt azonnal piros lappal kiállította az újpesti kispadról Jovan Baosićot. A pályán ettől függetlenül maradtak 22-en.

Változó nyomás a folytatásban

Amíg az első játékrészben azt lehetett érezni, hogy mindkét csapat a másik hibájára vár, a szünetről visszatérve a Fehérvár szemmel láthatóan szeretett volna mihamarabb előnyhöz jutni. Az Újpest azonban kibírta az egy fokkal erősebbnek bizonyuló nyomást, a félidő közepétől pedig kifejezetten fölényben játszott, amihez 60 percig nem szokott hozzá a Szabics Imre együttese.
Az újpesti fölény Fiola Attila becserélésével kezdődött, aki az addig halvány teljesítményt nyújtó Bolla Bendegúz helyére érkezett a jobbhátvéd posztjára.

A 66. percben bizonytalankodó Fiola labdájára csapott le a második félidőben megtáltosodott Beridze, de a 16-oson belül Tallo elé passzolta, akit Nego szerelt gyanús szituációban.

Öt perccel később szintén a grúz került helyzetbe, kapura lövését szépen vitte Kovács Dániel.
Az utolsó 10-15 percre érezhetően csökkent az iram, mindkét csapat tartotta későn bekapott góltól. A 88. percben azért Antonov küldött meg jó húsz méterről egy lecsorgó labdát. Tipikusan a „ha bemegy...” kategória, de nem ment be. Az újpesti fölény azért is volt és a védelem tartása azért is volt meglepő, mert a csapat a bajnokságban meccsenként átlag két gólt kapott. Ennek most nyoma sem volt az első 90 percben. A mérkőzés rendes játékidejének utolsó említésre méltó eseménye Rus kiállítása volt, miután a saját 16-ossal egy vonalban az oldalvonal mellett buktatta a meginduló Beridzét.

Kastrati gólöröme (Fotó: MTI)

Fotó: Other Agency

A hosszabbítás csendesen csordogálva kezdődött, amibe derült égből érkezett villámcsapásként, hogy a rendes játékidő után a Fehérvárba beállított Alef egy perc alatt két sárgalapot is begyűjtött, ezzel a 97. percben kettős emberhátrányban kerültek.

Az érezhető nyomás után néhány perc múlva meg is érkezett a gól, Lirim Kastrati egy lecsorgó labdára 20 méterről rúgott jól a jobbra vetődő Kovács mellett.

A koszovói hátvéd az egész szezonban egyetlen gólt lőtt, ezzel azonban végleg megpecsételhette a fehérváriak sorsát. Komoly kritika érte azonban a bírót, hogy a gólt valószínűleg les előzte meg. Más kérdés, hogy az a Tallo volt lesen, akinek fél órával korábban egy valószínűleg jogos 11-est nem adott meg a játékvezetőé.

Újpesti 11

Alapvetően izgalmas, a körülményekhez képest hangulatos döntőt láttunk tehát, amiben azonban alapvetően belenyúltak a bírói döntések, még ha a végén nem is állítható, hogy az Újpest ne érdemelte volna meg az újabb kupagyőzelmet. A Fehérvár az utolsó 10 percben már teljesen elkészült erejével, egy pontrúgást nem tudott kiharcolni, ami adott esetben befelé pattanhatott volna.
Az Újpest, ami 23 éve nem nyert bajnoki címet, és ami az elmúlt 10 évben minden létező problémát átélt az európai kupákból való kizárástól kezdve a címervitán és a rendszeres kiesési veszélyen át a különböző stadionproblémákig a Ferencváros mellett a legtöbb kupagyőzelmet elért csapat lett. A télen még a „Hogyan ne menedzseljünk futballcsapatot?” című tanfolyam főszereplőjéből eljutott odáig, hogy trófeával zárja a szezont, 2018 után először, összesítésben 11. alkalommal. Ezzel indulhat az Európa Konferencia Liga selejtezőjében.
Szabics Imre, MOL Fehérvár FC edzője így fogalmazott a mérkőzés után:
"Gratulálok az Újpestnek! Igyekeztünk magunkban keresni a hibát. Az első félidőben nem találtunk ellenszert a mélyen védekező ellenféllel szemben, ez pedig felőrölt minket mentálisan. Igyekeztünk nem foglalkozni a bíróval, és a két kiállítás utáni átszervezéssel mérkőzésben maradni. Ez sajnos nem sikerült. Csalódottak vagyunk, hogy nem tudtuk megnyerni a kupát, de a hétvégi mérkőzésen a bajnokság utolsó fordulójában szeretnénk nyerni."
A győztes vezetőedző, Michael Oenning összegzése:
"Különös nap ez az Újpestnek, amikor ismét érezhettük a szurkolók támogatását. Az első félidőben óvatosak voltunk, igyekeztünk kiismerni az ellenfél szándékát.
A szünetben érzékeltettem a játékosokkal, hogy itt az alkalom, hogy most megverjük a Fehérvárt, miután háromszor is átgázoltak rajtunk a bajnokságban. Érezniük kellett, hogy most van lehetőség.
A második félidőben egyre jobban lehetett látni, hogy nem lesz könnyű minket megverni. A két piroslap megpecsételte a Fehérvár sorsát, 9 játékossal nem lehetett a döntőt megnyerni. Mi viszont megküzdöttünk a győzelemért, nagyon sokat tettünk érte."
Amikor idejöttem a csapathoz, nyíltan kijelentettem, hogy szeretném megnyerni a Magyar Kupát, de a játékosok valószínűleg akkor még nem hitték el ezt, különösen a Fradi elleni vereség után. A bennmaradás és a kupagyőzelem csodálatos lezárása a szezonnak.
Labdarúgás
„Az Újpest végre nyerhet valamit” – Michael Oenning a kupadöntőről
02/05/2021 08:46
Labdarúgás
Kikapott az MU hazai pályán, bajnok a Manchester City
7 ÓRA